Politik

Regeringen vil gøre det sværere at få aktindsigt: - Drastisk, siger ekspert

Regeringen lovede mere åbenhed og flere ja'er til aktindsigter. Nyt lovforslag får kritik for det modsatte.

Et lovforslag fra regeringen har fået flere journalister og offentlighedseksperter til at fare op.

Regeringen vil nemlig gøre det lettere for myndigheder at afvise aktindsigt, hvis der er mistanke om chikane af offentlige medarbejdere.

Formålet er ifølge kritikerne helt legitimt. Men metoden er farlig, mener de.

- Man skal selvfølgelig beskytte offentligt ansatte. Men jeg synes, man går et meget langt skridt. Det er en drastisk ændring, siger Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, til TV 2.

Flere offentlige ansatte bliver chikaneret

Selv forklarer justitsminister Mattias Tesfaye til TV 2, at der er sket en forråelse i samfundet, hvor offentligt ansatte i eksempelvis psykiatrien, i fængslerne eller på jobcentret er blevet mere udsatte for chikane.

Selv forklarer justitsminister Mattias Tesfaye til TV 2, at der er sket en forråelse i samfundet, hvor offentligt ansatte i eksempelvis psykiatrien, i fængslerne eller på jobcentret er blevet mere udsatte for chikane. Video: Cæcilie Ibsen Christensen

Ifølge ham er lovforslaget nødvendigt, fordi vi på et årti har set en fordobling i antallet er borgere, der er sigtet for vold eller trusler mod offentlige ansatte.

- Vi har fået sociale medier, det er blevet lettere at chikanere og lettere at opsøge folk og få informationer. Og vi har fået mindre respekt for offentligt ansatte, der udfører opgaver på vegne af os alle sammen, siger han.

Justitsministeriet kan dog ikke oplyse, hvor mange af tilfældene af chikane der er kommet på baggrund af en aktindsigt.

Denne nye lov kan blive en smutvej til at indskrænke adgangen til aktindsigter for medier

Tine Johansen, formand i Dansk Journalistforbund

Justitsministeren argumenterer for, at lovforslaget ikke har til hensigt at ramme journalister eller forskere, der "selvfølgelig skal have indsigt i den offentlige forvaltning".

Ifølge Tesfaye skal tiltaget derimod lukke dørene for privatpersoner, der ikke selv er part i en sag, og som virker truende.

Fristende at nægte indsigt

Men spørger man Michael Gøtze, kan lovforslaget have vidtrækkende konsekvenser. Særligt fordi det ifølge ham indeholder ”luftige” og ”elastiske paragraffer”.

- Det kan jo eksempelvis blive fristende for en travl kommune, der får en anmodning om aktindsigt, at kategorisere det som chikane og så slippe for arbejdet, siger han.

Lignende bekymringer lyder fra Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen.

- Jeg kan være bange for, at denne nye lov kan blive en smutvej til at indskrænke adgangen til aktindsigter for medier og journalister, siger hun i et debatindlæg.

Flere journalister og chefredaktører har også reageret kritisk på det nye lovforslag. Blandt andet Marchen Neel Gjertsen, der er chefredaktør på Jyllands-Posten:

Ifølge Michael Gøtze går regeringen da også længere i lovforslaget, end de behøver, hvis formålet er at beskytte de offentligt ansatte i frontlinjen.

- Der er allerede regler i den nuværende lov, der giver muligheder. De bliver fortolket ret stramt af vores ombudsmand, men måske kunne man her lempe eller justere lidt i stedet for den meget drastiske ændring, siger han.

Åbner man en ladeport?

Også Jesper Olsen, der er formand i ngo'en Transparency International Denmark, sætter spørgsmålstegn ved, om ikke mindre ændringer kunne have gjort det.

- Man skal virkelig overveje, om man får åbnet en ladeport, hvor man i virkeligheden kunnet have nøjes med at åbne en lille dør, siger han og understreger derudover, at muligheden for aktindsigt i de offentlige mapper er til for en grund:

- Vi skal kunne kontrollere, at der ikke er inhabilitet og personlige interesser, siger han.

Regeringen lovede mere adgang

På et pressemøde 1. juli bebudede statsminister Mette Frederiksen (S), at det nu skulle blive nemmere for offentligheden at få aktindsigt.

Meldingen kom i kølvandet på Minkkommissionens kritik af regeringens håndtering af den skandaleombruste minksag.

Timingen for det nye lovforslag er derfor "pudsig", lyder det fra Michael Gøtze, professoren i forvaltningsret.

- Lovforslaget kommer efter en udmelding om det stik modsatte, siger han.

Mattias Tesfaye, Mette Frederiksen bebudede mere åbenhed. Gør I ikke det modsatte nu?

- Jo, her bliver døren lukket lidt i for borgere, der ikke selv er part i en sag, og som søger indsigt i offentlige ansatte i frontlinjen, lyder det fra justitsministeren.

Tesfaye: Vi kan ikke pensle alt ud

Mattias Tesfaye kan derudover ikke udelukke, at lovforslaget kan tolkes og bruges på anden vis, end regeringen har haft til hensigt.

- Vi kan ikke fuldstændig firkantet pensle ud, hvordan loven skal fortolkes i alle tænkelige eksempler, siger han.

- Vi skriver blandet andet, at det ikke er meningen at begrænse mediers eller forskeres adgang til den offentlige forvaltning. Men i sidste ende vil det være Folketingets ombudsmand, der kan vurdere, om et afslag er rimeligt.

Venstre og Det Konservative Folkeparti bakker op om lovforslaget og sikrer dermed Mette Frederiksen flertal for en stramning af offentlighedsloven.