Politik

Sofie Carsten Nielsen tror, at hun slipper for at vælte Mette Frederiksen – ellers bliver alting "meget, meget sværere"

Det bliver svært for Socialdemokratiet og Radikale Venstre at samarbejde efter valget, hvis Sofie Carsten Nielsen vælter Mette Frederiksen.

Alting bliver "meget, meget sværere", hvis Sofie Carsten Nielsen (RV) bliver nødt til at ødelægge den gode stemning på "demokratiets festdag", Folketingets åbning.

Hvis hun skal gå de tunge skridt til talerstolen i folketingssalen med alles øjne hvilende på sig og udtrykke mistillid til den siddende regering og dermed vælte den.

- Men jeg er overbevist om, at vi får valg inden da, lød det optimistisk fra den radikale leder ved partiets sommergruppemøde i Esbjerg.

Ellers må de "tage den diskussion på det tidspunkt", tilføjede hun.

Det er opsigtsvækkende at blive væltet

Dermed erkender Sofie Carsten Nielsen, at Radikale Venstres ultimatum har sat begge partier i en svær situation, siger Noa Redington, der er politisk kommentator og tidligere rådgiver for daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Det vil være lettest for alle parterne, hvis man ikke skal til at vælte statsministeren, siger han og fortæller, at det gav et gib i jakkesættene i TV 2 NEWS-studiet, da Sofie Carsten Nielsen delte sin forventning under pressemødet.

En journalist spørger til Radikale Venstres ultimatum til Mette Frederiksen om at udskrive valg efter sommerferien og senest ved Folketingets åbning. Video: Cæcilie Ibsen Christensen

For det gør en forskel, om statsministeren selv udskriver valget, eller om hun bliver væltet, uddyber TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Det er jo meget opsigtsvækkende, hvis Mette Frederiksen (S) ender med at blive væltet i folketingssalen, og derfor bliver det langt sværere for Mette Frederiksen og Sofie Carsten Nielsen at stå i en valgkamp bagefter og sige, hvem der skal finde sammen efter valget.

De har brug for hinanden

Selvom der er iskold luft mellem partierne lige nu, og Mette Frederiksen med garanti bander og svovler over de radikale i øjeblikket, så har de to partier brug for hinanden, hvis de skal have indflydelse efter valget, forklarer han. Og sådan har det været i årtier.

- Jeg tror, at det var Jens Otto Krag, der sagde: "Det er besværligt med de radikale, men det er umuligt uden de radikale". Det er jo stadigvæk situationen for Mette Frederiksen, siger Hans Redder.

Radikale Venstre har også forsvoret, at de endnu en gang vil bakke op om en etpartiregering. Dermed er der ingen vej uden om det radikale støtteparti, hvis Mette Frederiksen vil blive siddende i Statsministeriet.

Vi har ikke mistet tilliden. Regeringen sidder der endnu. Men vi kan ikke holde det her kørende længere

Sofie Carsten Nielsen, partileder for Radikale Venstre

De to partiledere er altså nødt til at kunne se hinanden i øjnene efter valget, selvom Sofie Carsten Nielsen har truet statsministeren til at udskrive valg, før hun måske havde tænkt sig at gøre det.

Magtfuldkommen og egenrådig

Under eftermiddagens pressemøde forsikrede Sofie Carsten Nielsen også om, at partiet ikke har mistet tilliden til regeringen.

Dét er på trods af, at hun har annonceret, at hun vil erklære mistillid – og dermed vælte regeringen, hvis ikke statsminister Mette Frederiksen udskriver valg "efter sommerferien – og senest inden Folketinget igen samles til oktober".

Meldingen var Radikale Venstres reaktion på Minkkommissionens beretning, der blev fremlagt 30. juni. Den efterlod ifølge Sofie Carsten Nielsen ingen tvivl om, at "regeringen har forvaltet sin magt på en meget uhensigtsmæssig måde". Og den efterlod Christiansborg med så dårlig stemning, at hun frygter, at Folketinget ikke længere kan samarbejde.

- Vi har ikke mistet tilliden. Regeringen sidder der endnu. Men vi kan ikke holde det her kørende længere, for der er gået valgkamp i den. Der er gået hanekamp i den. Det er da også en opfølgning af Minkkommissionen. Vi er nødt til at få regeringsførelsen løsnet op, siger Sofie Carsten Nielsen, der også tidligere har kaldt regeringen for "magtfuldkommen" og "egenrådig".

Den radikale ledelse fremlagde også partiets 2030-plan. Partiet vil blandt andet øge arbejdsudbuddet med 23.000 personer, afskaffe efterlønnen og sikre økonomisk råderum til at investere i velfærd, så der er flere penge end det såkaldte demografiske træk.

Socialdemokratiet holder sommergruppemøde i næste uge.