"Opsigtsvækkende" plan er en håndsrækning til blå partiledere: - Socialdemokratiet vil ikke bryde sig om det her

Radikale har flere gange truet med at vælte regeringen, hvis Mette Frederiksen ikke udskriver valg inden 4. oktober.

Stor og opsigtsvækkende.

Sådan beskriver TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, de radikales nye økonomiske plan for 2030, som partiet fremlægger i Berlingske tirsdag.

Partiet ønsker blandt andet flere skattelettelser, en afskaffelse af efterlønnen og en barbering af boligejernes rentefradrag.

Forslag, som de radikale, ifølge Hans Redder, udmærket ved vil få en kølig modtagelse fra de røde partier.

- Socialdemokraterne vil ikke bryde sig om det her, SF vil ikke bryde sig om det, og Enhedslisten vil ikke kunne være i nærheden af at lægge stemmer til, siger han.

Selv giver den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, udtryk for, at planen skal få lederne af de store partier i blå blok – Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) – til at genoverveje muligheden for en bred regering over midten af dansk politik.

Og Hans Redder er heller ikke i tvivl om, at partiets forslag er en håndsrækning mod blå blok.

- Det er et forsøg fra Sofie Carsten Nielsen på at udbrede sin spillebane og den debat, hun gerne vil have startet, om hvorvidt det kan lade sig gøre at danne en regering over midten.

Det er et udtryk for, at den valgkamp og de regeringsforhandlinger, vi går i møde, bliver uhørt svære

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

Tyder på svær valgkamp

Til Berlingske siger Sofie Carsten Nielsen, at det er uhørt, at regeringen ikke selv har fremlagt en 2030-plan endnu. Hun håber derfor, at radikales plan kan lægge pres på socialdemokraterne i forhold til at få en langt mere ambitiøs økonomisk reformpolitik.

- Hvis radikale skal lægge mandater til en regering efter næste valg, skal det være en regering, der fører en anden økonomisk politik, end den økonomiske politik som den nuværende regering har ført, forklarer Hans Redder.

Det ønsker De Radikale med ny 2030-plan

  • Radikale har en ambition om at øge mængden af arbejdskraft med knap 23.000 personer. 
  • Derudover har de en hensigt om at skabe et større økonomisk råderum, der kan bruges på at sænke skatten til øgede investeringer i klima, forskning, sundhed og undervisning.
  • Partiet vil yderligere afskaffe efterlønnen gradvist frem mod 2030, skære i boligejernes rentefradrag og øge skatten på blandt andet diesel.
  • Pengene skal bruge på at investere i velfærd, så der er flere penge end det såkaldte demografiske træk, der holder velfærden på det nuværende niveau trods flere ældre og børn.

Han har dog meget svært ved at se, at det bliver en realitet med den nuværende regering. I hvert fald ikke så længe den er afhængig af SF og Enhedslistens mandater.

- Det er et udtryk for, at den valgkamp og de regeringsforhandlinger, vi går i møde bagefter, bliver uhørt svære og komplicerede, siger han.

Lægger nyt pres på Mette Frederiksen

Statsminister Mette Frederiksen (S) luftede tilbage i starten af juni ideen om en regering hen over midten. Det gjorde hun i en kronik bragt i Jyllands-Posten.

Det tilbud har dog hverken fristet Jakob Ellemann-Jensen eller Søren Pape Poulsen, som begge har afvist at indgå i et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Ifølge Hans Redder har Socialdemokratiet ikke for alvor troet på, at Radikale Venstre kunne finde på at hoppe over midten i dansk politik og i stedet pege på en blå statsminister.

- Med sådan et forslag forsøger Sofie Carsten Nielsen at sige til Mette Frederiksen: se lige hvor meget, jeg kan fremlægge af politik, som de borgerlige godt kan se sig i. Måske er det ikke så urealistisk alligevel, siger han.

Sofie Carsten Nielsen har da også udelukket, at Socialdemokratiet kan danne en ny etpartiregering.

Ligeledes har hun truet Mette Frederiksen med at udtrykke mistillid til regeringen – og dermed vælte den – hvis der ikke udskrives valg inden Folketingets åbning 4. oktober.