Boliger er blevet den nye kampplads i dansk politik – og det er bestemt ikke tilfældigt

Med et valg om hjørnet har de politiske partier travlt med at overgå hinanden med nye udspil.

Mandag var det Venstre, der ville gøre det nemmere for førstegangskøberne at komme ind på boligmarkedet.

Og tirsdag er det Dansk Folkeparti, der vil give ældre boligejere med stor friværdi bedre mulighed for at tage lange afdragsfrie lån.

Kampen om vælgerne spidser til, og boligpolitik tegner til at blive en af de store kamppladser.

Og det er bestemt ikke tilfældigt, lyder det fra TV2's politiske redaktør, Hans Redder.

- Der er jo nærmest ikke noget, der er mere vigtigt for folks privatøkonomi end boligen. Det er et emne, alle vælgere har en holdning til, og som har stor betydning, og derfor er det også politisk interessant, siger Hans Redder.

Tidligere har boligpolitik været stort tema

I de seneste valgkampe har boligpolitik ikke spillet den store rolle, men tidligere - for eksempel tilbage i 90'erne - var boligpolitik noget, der flyttede stemmer. Og det vurderer Hans Redder også, at det kan gøre ved dette valg.

Økonomi er noget, der fylder mere hos vælgerne, end det har gjort længe, og derfor ser vi de her udspil

Hans Redder, politisk redaktør, TV 2

Med et boligmarked, hvor priserne de seneste år er suset i vejret, særligt i de større byer, er der kommet større fokus på, hvor afgørende netop boligen er for danskernes privatøkonomi.

Samtidig har vi de seneste måneder set, at usikkerheden omkring netop danskernes privatøkonomi har været stigende. Det skyldes især den stigende inflation, der ligger på det højeste niveau i næsten 40 år.

Dermed oplever mange danskere, at pengene ikke rækker så langt, som de gjorde tidligere, og det får privatøkonomi til at fylde mere i danskernes bevidsthed.

Også renterne har de seneste måneder været på en stejl opadgående kurve, og det rammer de boligejere, der er på vej ind på boligmarkedet, altså førstegangskøberne, hårdt.

- Økonomi er noget, der fylder mere hos vælgerne, end det har gjort længe, og derfor ser vi de her udspil, siger Hans Redder.

Regeringen har allerede meldt ud

Hans Redder forventer ikke, at vi vil se de regeringen eller støttepartierne komme med en stime 'modudspil' på boligområdet.

- Man kan nok nærmere sige, at det er Venstre og Dansk Folkeparti, der reagerer på regeringens boligpolitik, siger Hans Redder.

Faktisk har boligpolitik fyldt en den i denne valgperiode.

For første gang i mange år fik området sin egen minister, nemlig indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad, der dog ved den seneste ministerrokade blev erstattet af tidligere politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen, da Dybvad rykkede videre til integrationsministeriet.

Kaare Dybvad startede sin ministertid med et markant opgør med hedgefonden Blackstone, der købte markant op i flere københavnske kvarterer som ren investering. Han har også haft flere almene boliger i både byerne og på landet som et af sine absolutte fokusområder.

- Regeringen har allerede vist, hvilken boligpolitik den står for, og derfor er det naturligt, at de borgerlige partier nu kommer med deres bud, siger Hans Redder.

Hvad siger vælgerne?

Det store spørgsmål er så selvfølgelig, om boligpolitik for alvor er noget, der kan flytte stemmer?

- Det tror jeg faktisk godt, det kan. Det er usikre tider, vi går i møde, både når det kommer til folks privatøkonomi og boligmarkedet, og derfor er det noget, der godt kan få betydning, siger Hans Redder.

Han er da heller ikke i tvivl om, hvilke vælgere de to borgerlige partier, Venstre og Dansk Folkeparti, forsøger at ramme med deres udspil.

- Venstre går med det her udspil især efter de unge vælgere i storbyerne, som hverken Venstre eller Socialdemokratiet har særligt godt fat i. Dansk Folkeparti er på jagt efter de ældre vælgere i landområderne, som tidligere har stemt på partiet, men som på det seneste har forladt dem, vurderer Hans Redder.