Politik

Sofie Carsten Nielsen vil sige nej, hvis Mette Frederiksen tilbyder regeringspost nu

Formanden for Radikale Venstre er åben for at have Mette Frederiksen på statsministerposten i en flerpartiregering.

Formanden for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen (R), står fast ved sin opfordring til statsminister Mette Frederiksen (S).

Danmark har brug for en ny start, og det kræver et folketingsvalg, som skal udskrives senest 4. oktober, hvor Folketingets åbning finder sted.

Jeg vil gerne have Radikale Venstre ind i regeringen – selvfølgelig vil jeg det

Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre

I et interview med TV 2 lørdag understreger Sofie Carsten Nielsen, at Mette Frederiksen ikke kan få hende til at trække opfordringen tilbage – heller ikke hvis hun tilbyder Radikale Venstre en regeringspost eller mere politisk samarbejde.

- Det kommer ikke til at løse noget. Det ville ikke være fair over for danskerne. De skal have ret til og mulighed for at gå til valg og være med til at definere, hvordan landet ledes, og hvordan vi løser de allerstørste udfordringer, som vi står overfor, siger hun.

Imponeret over Mette Frederiksen

Den nuværende regering består udelukkende af Socialdemokratiet, og det vil Sofie Carsten Nielsen gøre op med.

Derfor er en af de centrale begrundelser bag hendes opfordring, at hun ønsker en bredere regering med mere åbenhed.

- Magten bliver lukket om sig selv. Det største problem er, at folk mister tillid til os bredt – ikke bare til statsministeren eller regeringen, men til alle os politikere på Christiansborg. Det er virkelig en stor udfordring. Mit bud er, at vi løser det bedst, hvis vi sætter os sammen med både røde og blå på tværs af midten, siger hun.

Sofie Carsten Nielsen er dog ikke afvisende over for Mette Frederiksen som leder af hendes drømmeregering.

- Jeg er faktisk ret imponeret over den måde, som statsministeren gør det (griber magten, red.) på – hun er ikke bange for det. Men det er for egenrådigt med den regering. Vi er nødt til at brede det ud og inkludere de andre partier på Christiansborg, fortæller formanden.

"Skinger tone" mellem blokkene

I juni viste en Megafon-måling lavet for TV 2, at 40 procent af vælgerne foretrækker en regering bestående af både røde og blå partier.

Derudover svarede næsten halvdelen af de adspurgte, at de er helt eller overvejende enige i, at en regering på tværs af midten vil være "godt for Danmark".

Ifølge Sofie Carsten Nielsen er det politiske landskab præget af splittelse, og hun ser et opgør med blokpolitik som en løsning på problemet.

- Det er en lidt skinger tone, der er mellem rød og blå – hvad må den ene, og hvad kan den anden. Det får vi ikke fornuftige, brede, politiske løsninger ud af. Vi har brug for, at danskerne får mulighed for at sætte et kryds, og at vi får renset luften og fundet løsninger, lyder det.

Skal det være med dig i regeringen, eller kan det godt være med andre partier uden om Radikale Venstre?

- Jeg vil gerne have Radikale Venstre ind i regeringen – selvfølgelig vil jeg det. Det har de fleste partier som mål. Vi vil gerne søge indflydelse, og det får man som en del af en regering. Men det er ikke noget ultimativt, for det handler om politikken, siger Sofie Carsten Nielsen.

Statsministeren forstår konsekvensen

Hvis ikke Mette Frederiksen følger Sofie Carsten Nielsens opfordring og udskriver valg før deadline, kan det blive enden på den socialdemokratiske etpartiregering – i hvert fald hvis man spørger Radikale Venstres formand.

Tilbage i juli skrev hun på Twitter, at partiet vil udtrykke mistillid til regeringen – og dermed vælte den – hvis ikke valget udskrives inden Folketingets åbning.

Ifølge Sofie Carsten Nielsen, som har talt med Mette Frederiksen efter udmeldingen, er statsministeren indforstået med konsekvensen.

- Det lyttede hun til, og egentlig er det meget stille og roligt. Vi skal have et valg, og jeg oplever også fra statsministeren, at der ikke kommer mange flere politiske løsninger på denne side af et valg.

Sagde nej til advokatundersøgelse

Sofie Carsten Nielsens første opfordring i juli kom i kølvandet på Minkkommissionens beretning, som landede få dage inden.

Dengang var Radikale Venstre under pres, fordi det var regeringens eneste støtteparti, som ikke havde meldt ud, om der skulle laves en advokatundersøgelse af minksagen.

Efter en "fortrolig politisk drøftelse" mellem partiets hovedbestyrelse og folketingskandidater besluttede Radikale Venstre, at en undersøgelse ikke skulle foretages.

Dermed var der ikke et politisk flertal, og ingen advokatundersøgelse fandt sted.

Se hele interviewet på TV 2 PLAY.