Iskold luft mellem R og S: - Der er ikke nogen vej tilbage nu

Sofie Carsten Nielsen er i færd med at vælte regeringen i slowmotion, og S er mildest talt frustrerede, lyder det fra politisk redaktør.

Stemningen er mildest talt dårlig mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre lige nu.

Den her udmelding har klart slået nogle skår i tilliden mellem de to partier

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

Fredag gentog den radikale formand Sofie Carsten Nielsen truslen om at vælte regeringen, hvis ikke der bliver udskrevet valg senest ved Folketingets åbning 4. oktober, i en klumme i Avisen Danmark.

Og hvor luften allerede var blevet kold mellem de to partier, er den nu iskold, fortæller TV 2s politiske redaktør, Hans Redder:

- Der er en meget særpræget og tilspidset situation mellem R og S lige nu, og det er mit indtryk, at den her udmelding klart har slået nogle skår i tilliden mellem de to partier.

Ved godt, de er nødt til at gennemføre

"Magtfuldkommenhed og egenrådighed" i Socialdemokratiets etpartiregering var allerede en del af begrundelsen for det radikale valgkrav i begyndelsen af juli.

I fredagens klumme slår Sofie Carsten Nielsen fast, at det fortsat er sådan, partiet opfatter regeringen. Ifølge den radikale leder er der brug for en ny regering, der breder magten ud frem for at centrere den om sig selv.

- Ja, vi mener det. Vi står fast. Tiden er kommet til at spørge dig, hvad du ønsker dig de kommende år af dansk politik. Og det er tid til, at vi spørger hinanden, hvordan vi synes, at Danmark skal ledes, lyder det i klummen.

Og der er god grund til, at Sofie Carsten Nielsen nu signalerer, at hun mener det – også på den anden side af sommerferien, mener Hans Redder.

- Det her er De Radikale nødt til at gennemføre, hvis de skal have nogen som helst troværdighed i behold, og det ved de også godt selv, siger han.

- Derfor har Sofie Carsten Nielsen også nu, hvor sommerferien er ved at være slut, behov for at sætte flere ord på, hvorfor hun har truffet den her ret opsigtsvækkende beslutning. Reelt vælter hun jo regeringen, men bare i slowmotion.

Den radikale strategi kan kun forstås af radikale mennesker

Hans Engell, politisk kommentator

Der tyder med andre ord på, at der er et folketingsvalg på vej i sensommeren eller i starten af efteråret – præcis hvornår er dog op til statsminister Mette Frederiksen (S) at afgøre.

Blevet presset af sit bagland

Fra Socialdemokratiet har der ikke været nogen offentlig respons på den radikale trussel.

Men bag facaden er der ingen tvivl om, at S-politikerne er frustrerede, og det gælder ikke mindst Mette Frederiksen, som også i en mulig kommende regering vil få hårdt brug for de radikale mandater.

- I Socialdemokratiet har man en opfattelse af, at det her viser, at man meget nødigt vil sidde i regering med Sofie Carsten Nielsen. Man har også en opfattelse af, at hun på baggrund af Minkkommissionens rapport er blevet presset af sit bagland og sine egne partifæller til at gøre noget, hun ikke har lyst til, siger Hans Redder.

En opfattelse, der kun giver endnu mindre lyst til at danne regering med de radikale Christiansborg-kollegaer fremover.

Ifølge De Radikale er stemningen på Christiansborg blevet så "voldsom" efter Minkkommissionens kritiske beretning, at Folketinget ikke kan samarbejde og lave politiske aftaler.

Er det din opfattelse, at der er en dialog mellem de to partier uden om offentligheden?

- Nej, det er min oplevelse, at der er kold luft mellem de to partier lige nu. Jeg kan ikke se andet for mig, end at det her må føre til et folketingsvalg inden for de kommende måneder, for Sofie Carsten Nielsen kan ikke gå tilbage nu. Der er simpelthen ikke nogen mellemvej, siger Hans Redder.

Vil gøre alt for at komme i regering

Ifølge politisk kommentator Hans Engell tyder den radikale trussel på, at De Radikale vil gøre alt for at komme i regering.

Det skyldes, at truslen om at vælte regeringen kan ende med, at regeringen efter et nyt folketingsvalg må indlemme flere partier - for eksempel De Radikale selv.

Et koncept, der kun giver mening, hvis man selv er radikal, mener Hans Engell:

- Den radikale strategi kan kun forstås af radikale mennesker. Alle andre vil sige, at man ikke kan sætte en pistol for statsministerens pande og bagefter sige, at man gerne vil i regering med hende. Den hænger ikke sammen, siger han til Ritzau.

Det kan ifølge Hans Engell let fremstå, som om De Radikale kun har fokus på én ting:

- Når jeg siger, det virker desperat, er det fordi, det vidner om, at De Radikale er meget optaget af at komme i regering hurtigst muligt.

TV 2 NEWS bringer et interview med Sofie Carsten Nielsen lørdag klokken 10.00. Se det på TV 2 NEWS eller TV 2 PLAY.