Politik

Hvornår kommer det valg? Her er 5 bud

Christiansborg holder vejret. Kun statsministeren ved, hvornår der kommer valg. Men det skal ikke afholde os fra at gætte.

Trykkerierne sprøjter valgplakater ud. Tusindvis ligger allerede i stakke i mødelokaler og folks garager. I hovedstaden kører busser rundt med Søren Pape (K) på siden. Og aviser bringer i sjælden grad interviews med politikere, der gerne vil tale om, hvor skidt det står til i den modsatte lejr.

Termometeret viser valgfeber, selvom Mette Frederiksen slet ikke har udskrevet folketingsvalg endnu. For siden Radikale Venstres trussel om at vælte regeringen, hvis hun ikke udskriver valg efter sommerferien og senest inden Folketingets åbning, er det blevet et spørgsmål om tid.

Luften skal renses

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ved valgudskrivelsen i 2007

TV 2 har samlet nogle politiske kommentatorers bud på det mest stillede spørgsmål i dansk politik i øjeblikket: Hvornår bliver der udskrevet valg?

1: Næste folketingsvalg kommer hurtigst muligt

Det kan kun gå for langsomt, mener Jyllands-Postens chefredaktør og forhenværende politiske redaktør, Marchen Neel Gjertsen.

Hun argumenterer i avisen for, at Mette Frederiksen bør udskrive valget hurtigst muligt, fordi debatten om statsministeren er blevet "tiltagende skinger" siden offentliggørelsen af Minkkommissionens beretning 30. juni.

- I 2007 udskrev Anders Fogh Rasmussen valg, selvom der var mere end et år tilbage af hans regeringsperiode. Han havde et meget simpelt argument: "Luften skal renses," sagde han. For at regeringen kunne virke, måtte valgrygter og partiernes paniske særinteresser nulstilles af et valg, skriver hun og citerer den daværende statsminister igen:

"Spekulationerne om et kommende valg skader vores daglige arbejde. Derfor er det bedst at afvikle et folketingsvalg nu."

2: Folketingsvalget kommer i august

Radikale Venstres trussel har også de facto sat dansk politik i stå.

- Det bliver ikke muligt at lave flere store brede politiske aftaler på den her side af et folketingsvalg. Der er ikke kompromisvillighed blandt partierne til det. Derfor er dansk politik allerede nu låst af en valgkamp, som ganske vist ikke formelt er udskrevet endnu, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Han vil ikke byde på en eksakt dato, men han ser det som "forholdsvis sandsynligt", at Mette Frederiksen udskriver valget i løbet af august.

- Allerede i næste uge går den politiske sæson i gang. Flere partier holder sommergruppemøder og begynder at indkalde til pressemøder. Derfra er det alene et spørgsmål om, hvilken dato Mette Frederiksen beslutter sig for, siger den politiske redaktør.

3: Valget udskrives ved sommergruppemødet

Socialdemokratiet holder sommergruppemøde 16.-17. august og i den forbindelse et pressemøde, hvor valget med garanti bliver det altoverskyggende spørgsmål – skarpt opfulgt af spørgsmål om minksagen.

Hvis Mette Frederiksen udnytter dén anledning til at udskrive valg, kan en valgdato for eksempel hedde 6. september, vurderer TV 2s pensionerede politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

Men det er der også noget, der taler imod, mener han.

- Statsministeren må tage med i sine overvejelser, om minksagen og kritikken af hende er dampet tilstrækkeligt af, eller om det trods alt er klogere at vente på, at det sker i løbet af en meget længere valgkamp med en senere dato, skriver han i en kommentar hos Faglige Seniorer.

I denne periode er der også noget andet, man kan holde øje med, skriver Noa Redington, der er politisk kommentator og tidligere rådgiver for Helle Thorning Schmidt (S), som en "bonusinfo" på Twitter:

- Hvis regeringen fremrykker præsentationen af finanslovsforslaget, ved vi, at der er valg i luften.

Regeringen skal fremlægge finanslovsforslag inden udgangen af august.

4: Folketingsvalg i september

Mette Frederiksen kan også vente helt til Folketingets åbning 4. oktober for at lægge så lang afstand til minksagen som muligt. Men det er på den anden side meget længe at vente, når ingen kan tænke på andet end valg.

- Det politiske arbejde ligger stort set dødt, siger Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther.

Medmindre Mette Frederiksen vælger fuldstændig at se bort fra den radikale trussel, så er et valg i september det mest sandsynlige

Bent Winther, politisk kommentator på Berlingske

Vi skal nok få et finanslovsudspil og en 2030-plan fra regeringen her i slutningen af august, mener han. Men derudover forventer han hverken store forlig, forhandlinger eller udspil, som skal vedtages i Folketinget i resten af denne periode.

For eksempel er der planlagt forhandlinger om en psykiatriplan. Men den slags bliver svært at gennemføre, når alle hvæsser positionerne op til et valg.

Derfor mener Bent Winther heller ikke, vi kommer til at vente så længe.

- Medmindre Mette Frederiksen vælger fuldstændig at se bort fra den radikale trussel, så er et valg i september det mest sandsynlige, siger han.

5: Valget kan komme 6. september

En god dag at udskrive valg kunne også være 6. september, mener Peter Lautrup-Larsen. Den dag skal Folketinget debattere regeringens forslag til finanslov.

- Så er en sandsynlig valgdato tirsdag 27. september, lyder buddet.

Det officielle Danmark skal dog også noget andet i september.

Dronning Margrethes 50 års regeringsjubilæum i januar blev udskudt på grund af coronasituationen – til september.

Mange politik-kyndige har i løbet af året sagt, at september må være udelukket, fordi ingen tør stjæle dronningens rampelys. Men dét argument bliver sjældnere i takt med, at tiden går, og der står færre mulige valgdatoer tilbage.

Det er ikke umuligt med valgkamp samtidig med, at dronningen skal fejres, lyder det nu. Det bliver bare lidt specielt.

- Især middagen med regeringen, folketingsmedlemmerne og de danske europaparlamentarikere fredag den 23. september – fire dage før valget – vil være noget af en speciel begivenhed, bemærker Peter Lautrup-Larsen i forhold til scenariet med valg den 27. september.

Kaotisk og hård valgkamp

Sidst, men ikke mindst, kan det selvfølgelig også ske, at statsministeren ser stort på Radikale Venstres trussel.

Men det er svært at finde kommentatorer, der tør sætte sine penge på dén mulighed.

Allerede nu kan man jo blive helt rundtosset af bogstavlegen om, hvem der vil pege på hvem

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

Én ting tør kommentatorerne dog godt forudsige med fasthed i stemmen: Det bliver en kaotisk og beskidt valgkamp.

- Oppositionen vil argumentere for, at Mette Frederiksen er magtfuldkommen, og at hun nærmest for alt i verden skal væk fra statsministerposten. Omvendt vil Socialdemokratiet beskylde oppositionen for at være populistiske og minde om Donald Trump, siger TV 2s Hans Redder.

Bent Winther fra Berlingske forudser også en hård tone.

- Fordi det kommer til at handle om Mette Frederiksen som person og Jakob Ellemann og Søren Pape som person. Kan de lede landet? I den situation vil angreb, der går ind og rammer dem i forhold til, om de er i stand til at træffe beslutninger, om de er magtfuldkomne og så videre få en stor plads i valgkampen, og det kan nemt blive beskidt.

Og så bliver det et valg med hele 15 partier på stemmesedlen. To af dem, Moderaterne og de radikale, går endda til valg på, at de vil have en regering henover midten.

- Allerede nu kan man jo blive helt rundtosset af bogstavlegen om, hvem der vil pege på hvem, hvem der ikke vil samarbejde, og hvilke regeringskonstellationer man kan se for sig, siger Hans Redder.