Sundhed er vigtigst for danskerne til det kommende valg, viser ny måling

Resultaterne af den nye måling kan vise sig at være en fordel for blå blok, mener kommentator.

Det er sundhedsområdet, der er det mest afgørende for, hvor vælgerne vil sætte deres kryds ved et kommende folketingsvalg.

Det viser en måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken. Her svarer 33 procent, at de anser "hospitaler og sundhed" som det vigtigste emne, når de går til stemmeboksene.

Og det er der to klare årsager til, mener Jesper Claus Larsen, der er direktør i analyseinstituttet Electica.

Han mener, at det er den seneste tids store fokus på lange ventetider i sundhedsvæsnet og mangel på varme hænder, der har sat sit præg på vælgernes prioriteringsliste.

Dét og så coronakrisen, der har sørget for at sætte massivt fokus på hospitalernes kapacitet, forklarer han.

- Vi har været gennem nogle år med coronakrise, hvor vi er blevet opdraget til at have et meget specifikt fokus på sundhed og sygehuse, siger Jesper Claus Larsen til TV 2.

Klimaet ryger ned på listen

Dermed prioriterer danskerne anderledes, end det var tilfældet tillbage i marts, hvor en tilsvarende måling viste, at "klima og miljø" var det vigtigste.

Det emne er dog gledet ned på prioriteringslisten og må se sig slået af sundhedsområdet.

- Klima er en svær størrelse i den her sammenhæng, fordi det ikke er noget, man bare løser fra den ene dag til den anden. Klima og miljø er blevet en strukturel dagsorden. Man må forholde sig til det løbende, siger Jesper Claus Larsen.

Blå partier nyder godt af fokus på økonomi

Det overraskende ved den nye Megafon-måling er dog slet ikke danskernes nye, større fokus på sundhedssektoren. Tværtimod, mener Helle Ib, der er politisk kommentator for Børsen.

Det giver blå blok en hjemmebane

Helle Ib, politisk kommentator på Børsen

For økonomi er rykket markant op på listen, og det får regeringens "historie" om, hvor godt Danmark har klaret sig gennem coronakrisen, til at "krakelere", siger hun.

Og det skaber ifølge den politiske kommentator en fordelagtig situation for de blå partier, fordi økonomiske temaer traditionelt har ligget bedst til blå blok.

- Regeringen får svært ved at holde fast i sin fortælling, fordi danskerne vil være mere optagede af det, der betyder noget i hverdagen, som er stigende priser, ekstremt høj inflation og varmeregninger.

- Derfor må man forvente, at økonomi kommer til at betyde meget, og det giver blå blok en hjemmebane, siger Helle Ib.

Danmark skal til valg inden 4.juni næste år.