Politik

Peter Skaarup repræsenterer Danmarksdemokraterne i Folketinget, men hvordan adskiller de sig fra Dansk Folkeparti?

Peter Skaarup repræsenterer som den eneste Danmarksdemokraterne i Folketinget.

Efter 27 år i Dansk Folkeparti repræsenterer Peter Skaarup fremover Danmarksdemokraterne, når han indtager sin plads i folketingssalen på Christiansborg.

Den erfarne gruppeformand og retsordfører siger til TV 2, at retspolitikken kommer til at være et af de områder, som han vil arbejde med i sin nye rolle.

- Vi har for lidt lov og orden og for korte straffe for kriminalitet i Danmark. Så det er en af de ting, jeg vil arbejde for på Christiansborg forhåbentligt i de kommende år, siger han.

Ikke den store forskel på retspolitikken

Peter Skaarup forlod Dansk Folkeparti ligesom 10 andre folketingsmedlemmer har gjort i valgperioden. En del af dem har bejlet til Støjbergs nye parti. Men på nuværende tidspunkt er det kun Peter Skaarup, der har taget skridtet fra det ene parti til det andet.

Hvad er det konkret, som Danmarksdemokraterne vil på lov- og ordenområdet, som du ikke ville kunne arbejde for i Dansk Folkeparti?

- Jeg tror sådan set ikke, at der er den store forskel. Men hver ting til sin tid. Nu bliver det sådan, at Danmarksdemokraterne skal finde en række kandidater, der kan være med på listen, når der skal stilles op til Folketingsvalg. Og vi skal også lave et politisk program. Det, der sker nu, er, at vi bliver repræsenteret på Christiansborg, og det er faktisk vigtigt at få en plads på Christiansborg, der hvor de politiske forhandlinger kører, hvor folketingssalen er, hvor udvalgene er, hvor der kan stilles spørgsmål til ministre, og man kan være vagthund over for regeringen. Det får vi mulighed for nu, siger han.

Hvor er forskellen på Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti?

- Jeg tror ikke, at der inden for det retspolitiske område er den helt store forskel – men jeg tror, at Danmarksdemokraterne får nogle muligheder for at vinde politisk indflydelse på Christiansborg. Og det er utrolig vigtigt. Det ville egentlig være at svigte de vælgere, der har stemt på mig personligt, og det er der trods alt en del, der har, hvis ikke jeg tager det ansvar på mig, som det er fortsat at være på Christiansborg. Så jeg synes, det er vigtigt, at jeg fortsat kæmper de kampe, som jeg har lovet vælgerne i sin tid.

Så retspolitikken hos Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne er den samme indtil videre. Hvor er forskellen på de to partier?

- Jamen hver ting til sin tid. Det er klart, at der kommer et politisk program for Danmarksdemokraterne. Det har nok ikke undgået nogens opmærksomhed, at der har været vældig, vældig travlt med at samle underskrifter ind, med at blive opstillingsberettiget og godkendt af ministerier, som man jo skal. Nu er partiet klar til at stille op til Folketingsvalget, og nu er vi så også klar på Christiansborg, og det synes jeg er et godt skridt.

Udover retspolitikken, hvor er det så, at Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne adskiller sig fra hinanden?

- Nu er jeg ikke kommet her i dag for at komme med et kæmpe stort forkromet nyt program. Jeg er her egentlig bare for at sige, at nu er Danmarksdemokraterne repræsenteret på Christiansborg, og det, synes jeg, er et stort skridt. Det, synes jeg, er vigtigt. Og så kommer alt det andet senere. Og så vil jeg også sige, at jeg tror, rigtig mange danskere ikke er i tvivl om, hvor Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne står henne. Inger Støjberg har været i politik i rigtig mange år. Hun kalder en spade for en spade. Danskerne ved udmærket godt, hvor hun er henne i dansk politik.

Hvor har du måtte give dig for, at I har kunne se, at I har et fælles politisk projekt?

- Det her handler ikke om at give sig, for nu forestår arbejdet med at lave et egentligt politisk program og få opstillet kandidater til folketingsvalget. Det ligger foran os. Lige nu handler det om, hvorvidt jeg er på bølgelængde med Inger Støjberg. Om vi er politisk enige om de hovedting, der er utroligt vigtige for danskerne. Og det er vi.

Fjerdestørste parti i seneste meningsmåling

Inger Støjbergs parti fik de nødvendige 20.182 vælgererklæringer på under et døgn i maj, og dermed blev partiet opstillingsberettiget. Ved seneste megafonmåling var partiet det fjerdestørste i Danmark.

I samme måling røg Peter Skaarups gamle parti Dansk Folkeparti under spærregrænsen for første gang i partiets 27-årige historie.

Peter Skaarup er det eneste Folketingsmedlem, der repræsenterer Støjbergs parti.

Partistifteren Inger Støjberg røg selv ud af Folketinget i december efter sin rolle i sagen om ulovlig adskillelse af unge asylpar, hvor hun blev idømt 60 dages fængsel i Rigsretten.