Politik

Færre vil være pædagog og sygeplejerske – det er "en bombe under vores velfærdssamfund"

I 2030 vil Danmark mangle 35.000 pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere.

Færre unge vælger de store velfærdsuddannelser. Og det er dybt alarmerende, lyder det fra flere politiske partier, efter at årets tal for optaget på de videregående uddannelser er kommet.

De viser, at sygeplejerske-, pædagog-, socialrådgiver- og læreruddannelsen samlet set har optaget 14 procent færre i år end i 2019. Det er knap 2000 færre kommende sygeplejersker, pædagoger og så videre.

- Helt seriøst, det her er jo en bombe under vores velfærdssamfund. Det er jo vitalt, at vi har de professionelle, der skal til for at løfte kerneopgaverne i vores samfund, siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Victoria Velasquez.

Venstres Ulla Tørnæs kalder det "dybt bekymrende".

- Jeg tror desværre, det er langt mere alvorligt, end nogen af os gør os forestillinger om. Det betyder reelt, at vi kigger ind i en periode, hvor vi for alvor kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft til kerneopgaver i vores velfærdssamfund, lyder det fra uddannelsesordføreren.

Opgiver at besætte stillinger

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) finder det også "dybt bekymrende".

- Der er allerede nu problemer med at få besat mange af de ledige stillinger på området, så vi har brug for flere nye studerende, siger han i en pressemeddelelse og kalder de fire fag for "rygraden i vores velfærdssamfund".

Det største fald har været på sygeplejerskeuddannelsen, der er gået tilbage med 18 procent.

Et fag, hvor det allerede er en kæmpe udfordring at rekruttere nok personale. En analyse fra Dansk Sygeplejeråd viste for et år siden, at der var knap 5000 ledige sygeplejerskestillinger.

Det samme gælder pædagogfaget. I sidste halvår af 2021 måtte daginstitutioner, sfo'er, klubber og skoler opgive at besætte 4800 ledige pædagogstillinger, oplyste BUPL.

- Selvom vi har politisk flertal, der har prioriteret minimumsnormeringer i daginstitutionerne og at ansætte flere sygplejersker, så hjælper det jo ikke noget, hvis der ikke er nogen at ansætte, bemærker Victoria Velasquez fra Enhedslisten.

Og det bliver kun værre.

I 2030 vil Danmark mangle 35.000 pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere, viste en analyse lavet af Damvad Analytics for Danske Professionshøjskoler i maj 2021.

Ingen snuptagsløsninger

Årsagerne er mange. Løn og arbejdsvilkår nævnes oftest som det første. Men der er også et imageproblem, som de faglige organisationer selv er medskyldige i, mener Ulla Tørnæs (V), fordi de har "talt de her jobs ned i kulkælderen" som et argument for at hæve lønningerne i velfærdsfagene.

Der er "ingen snuptagsløsninger", understreger Ulla Tørnæs. Og problemet kan ikke løses af uddannelsespolitikere alene.

- Det er de faglige organisationer, regeringen, kommuner og regioner, der skal være med til at løfte det her, siger hun.

Ulla Tørnæs mener også, at studievejledningen kan blive bedre til fortælle de unge, at "det ikke er en karrieremæssig blindgyde" at uddanne sig til pædagog eller lærer.

Skruen uden ende

Ifølge Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti er det særligt i kommunerne, at "slaget skal stå", for "det er dem, der har ansvaret for at gøre det attraktivt at arbejde på velfærdsområdet".

- Hvis mennesker føler, at det ikke er attraktivt at arbejde et sted, så ønsker de jo ikke at uddanne sig til det. Så vi politikere skal sørge for, at de får en god uddannelse, men det er kommunerne og arbejdsgiverne, der skal sørge for, at det er attraktivt at arbejde på velfærdsområdet, mener han.

Det kræver en strategisk indsats, der blandt andet indebærer efteruddannelse til personalet, gode ledere og at man skærer ned på bureaukrati.

For Victoria Velasquez (Ø) handler det både om at få unge til at søge velfærdsuddannelserne, men også – her og nu – om at fastholde dem, der allerede er i fagene.

- Vi skal have et opgør med uligelønnen, vi skal investere i arbejdsmiljøet og sørge for, at der er mulighed for at komme på fuld tid. Ellers vil de, der uddanner sig inden for faget, arbejde med noget andet, fordi lønnen ikke er god nok, og arbejdsmiljøet er for hårdt. Det er jo skruen uden ende, siger hun.

Der er i august indkaldt til politiske drøftelser om at gøre læreruddannelsen bedre. Og inden udgangen af året skal lønstrukturkomitéen, der blev nedsat efter sidste års konflikt på sygeplejerskeområdet, præsentere sin analyse af lønstrukturerne på det offentlige område, herunder i fag som lærer, pædagog og sygeplejerske.