Politik

VU-formand saver partiledelsen over efter Arne-kovending: - En hjerneblødning

Formanden for ungdomspartiet beskylder Jakob Ellemann-Jensen for at have forladt Venstres værdier ved pludselig at ville bevare Arne-pensionen.

Lige omkring det tidspunkt, hvor varmen onsdag satte julirekord, gik formanden for Venstres Ungdom (VU) til tasterne.

Moderpartiet måtte have fået hedeslag, skrev Maria Ladegaard på Twitter. For hvad kunne ellers retfærdiggøre, at Venstre holdt "sommerudsalg i afdelingen for holdninger og grundprincipper"?

Der er ingen fare for, at vi får en lignende hjerneblødning

Maria Ladegaard, formand for VU

Inden havde et medlem af VU gjort hende opmærksom på en kronik i Avisen Danmark, hvor Jakob Ellemann-Jensen (V), Troels Lund Poulsen (V) og Hans Andersen (V) vendte på en tallerken og lagde modstanden mod den socialdemokratiske Arne-pension i graven.

Det havde egentligt været sjovt, skrev VU-formanden, hvis ikke det "var så trist at sælge ud for stemmer".

"En hjerneblødning"

Da TV 2 taler med Maria Ladegaard torsdag, er forbavselsen ikke blevet mindre.

Hun kan ikke forstå, hvordan Venstre kan få sig til at forlade de mest grundlæggende partiprincipper, blot fordi holdningen om at afskaffe Arne-pensionen ifølge målinger er upopulær blandt danskerne.

Det er i hvert fald den eneste grund, som VU-formanden kan komme i tanke om.

Der var jo i forvejen et stort flertal for at bevare Arne-pensionen, så er det her ikke bare en gratis og snedig måde at forsøge at trække vælgere over midten?

- Det kan godt være, at det er snedigt. Men politik handler om at mene noget og stå fast på det – ikke bare at mene det, som vælgerne vil høre, siger Maria Ladegaard.

Hvis det her kan være med til at sikre en blå regering efter valget, er det så ikke et okay sted at give sig, når det alligevel ikke er afgørende mandater, der er i spil?

- Jeg er bange for, at vælgerne ikke er så dumme. Og man kan godt konstatere, at der er et flertal for noget, men stadig mene noget andet. Nu lukker man også muligheden for, at man i fremtiden kan afskaffe den – for det flertal, der er nu, er der måske ikke for evigt, siger Maria Ladegaard og tilføjer:

- Man burde have stået fast på sine principper. Det gør vi i VU – og der er ingen fare for, at vi får en lignende hjerneblødning.

Fra bluffnummer til V-politik

Arne-pensionen var et af Socialdemokratiets helt store slagnumre op til folketingsvalget i 2019.

Dengang kaldte daværende Venstre-formand, Lars Løkke Rasmussen, projektet for det "største bluff i dansk politik i flere generationer".

Men i 2020 – efter at Mette Frederiksen (S) havde indtaget Statsministeriet – blev "bluff-nummeret" til virkelighed med opbakning fra Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Siden har flere partier meldt ud, at de ønsker at bevare ordningen.

Herunder Danmarksdemokraterne, der i seneste Megafon-måling står til at blive Folketingets fjerdestørste parti, Radikale Venstre, Nye Borgerlige – og nu altså også Venstre, som de seneste år ellers har kritiseret ordningen heftigt.

Senest beskyldte formand Jakob Ellemann-Jensen (V) under afslutningsdebatten i maj pensionsordningen for at være "målrettet en socialdemokratisk vælgergruppe" og være "designet til at foregøgle alle danskerne".

Ellemanns politiske kompas

Hos VU-formanden tærer kovendingen på motivationen til at føre en snarlig valgkamp for partiformanden, lyder det. For det, han har gang i, er "rendyrket valgkamp og strategi".

Tror du, der kan komme flere "snedige" kovendinger før valget?

- Det håber jeg ikke. Man kan godt lægge sig, hvor vælgerne er, men i politik er der ingen bedre valuta end troværdighed, og den sætter man gevaldigt over styr. Vi er et 152 år gammelt parti, som bygger på nogle grundværdier. Hvis ikke man er enig med dem, er det ikke partiet, den er gal med.

Så siger du, at de tre underskrivere af kronikken, herunder Jakob Ellemann-Jensen, har forladt Venstres værdier?

- Ja. De har problemer med kompasset. Og hvis man vil kalde sig 'Danmarks Liberale Parti' og holde masken, nytter det ikke noget, at man sætter folk, der godt kan forsørge sig selv, på offentlig forsørgelse.

TV 2 har torsdag forgæves forsøgt at få en kommentar fra de tre forfattere bag kronikken.

Onsdag forklarede beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) imidlertid kovendingen med, at de har taget beskik af flertallet og samtidig ønsker at "skabe tryghed for de tusindvis af danskere, som lige nu har en berettiget forventning om at kunne træde ud på en tidlig pension". Du kan læse interviewet her.