Politik

Skarp kritik af regeringen for lange ventetider i sundhedsvæsenet

Sundhedsministeren har en ambition om, at "corona-puklen" er afviklet inden 2022. Urealistisk, siger Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti.

Flere partier i Folketinget retter nu en skarp kritik mod regeringen for de meget lange ventetider, der er på en række operationer i sundhedsvæsenet.

Ifølge både Venstre og Det Konservative Folkeparti er det nødvendigt med initiativer, der kan nedbringe ventelisterne her og nu, men regeringen er simpelthen for nølende, lyder kritikken.

- Det er stærkt kritisabelt, at regeringen ikke tager initiativ. Der er blevet lavet en række aftaler, der kan virke på den længere bane, men der skal ske noget nu og her, siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K).

Også Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund er utilfreds med regeringen på sundhedsområdet. Han mener dog ikke, "her og nu-tankegangen" vil løse noget.

- Før regeringen anerkender, hvor dyb og fundamental en krise sundhedsvæsenet er i, og før de er villige til at løse det, så kan vi lave alle de lappeløsninger, vi vil. Det kommer ikke til at virke, siger han til TV 2.

Urealistisk mål

Det er blandt andet mangel på personale, en sygeplejerskestrejke i 2021 og flere år mod coronavirus, der har medført, at ventelisterne på visse behandlinger i sundhedsvæsenet er vokset.

Lige nu er der en bombe under hele velfærdssamfundet

Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten

Eksempelvis lød ventetiden for en operation for hjerterytmeforstyrrelser på Aarhus Universitetshospital i Skejby på fire uger før corona. Nu ligger ventetiden på 83 uger – altså på mere end halvandet år.

I februar lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at cirka 100.000 operationer var blevet udskudt som følge af corona. Den pukkel skulle være afviklet med udgangen af 2022.

Sundhedsvæsen til debat

Sundhedsvæsenet er udfordret af blandt andet høje medicinpriser og mangel på arbejdskraft. Samtidig er ventetiden på behandling steget efter corona-krisen.

Til et kommende folketingsvalg vil TV 2 sætte fokus på, hvad vi gør ved udfordringerne. Skal flere have nej til hjælp, medicin eller behandling? Skal man i højere grad skele til patientens alder eller prisen på behandlingen, når der skal prioriteres?

Kender du til konkrete eksempler eller har du bud på løsninger, så skriv gerne til os på 1234@tv2.dk    

For nyligt understregede Magnus Heunicke i et skriftligt svar til TV 2, at det fortsat er ambitionen.

- Bag hver eneste udskudte operation er der et menneske, hvis livskvalitet afhænger af behandlingen. Derfor har det vores fulde fokus at få bragt ventetiderne ned.

Men både Peder Hvelplund og Mette Abildgaard tror simpelthen ikke, det kan lade sig gøre.

- Det må siges at se svært ud med de ventetider, vi hører om nu, siger hun.

Kig på knækgrænsen

Venstre og Det Konservative Folkeparti peger begge på den sundhedsaftale, der blev indgået mellem regeringen og alle Folketingets partier i maj 2022, som et godt udgangspunkt for at løse nogle af sundhedsvæsenets udfordringer på længere sigt.

Men de mener altså også, at der bør gøres noget her og nu for at nedbringe ventetiderne.

Mette Abildgaard foreslår, at man kigger på den såkaldte knækgrænse, der betyder, at speciallægers honorarer bliver skåret med 40 procent, når de rammer en vis omsætning.

- Det er jo sådan noget, der gør, at de praktiserende speciallæger tager færre patienter ind. Det kunne være oplagt at kigge på på den korte bane, siger hun.

Venstre foreslår, at der afsættes 1 milliard kroner til at nedbringe ventelisterne.

- For at redde os ud af suppedasen nu og her vil vi afsætte penge, der skal gå konkret til at reducere ventelisterne. De kan eksempelvis bruges til et midlertidigt lønløft, siger partiets sundhedsordfører Martin Geertsen.

Det samme gjorde regeringen og støttepartierne i 2021 med den såkaldte coronavinterpakke.

Dårlige løn og dårlige vilkår

Enhedslistens Peder Hvelplund kan sagtens se for sig, at man tilfører 1 millard kroner ekstra til sundhedsvæsenet. Men det er på ingen måde nok.

- Sundhedsvæsenet er presset fuldstændig i knæ. Det handler grundlæggende om, at det er for dårlig løn og for dårlige vilkår, siger han og fortsætter:

- Regeringen er nødt til at melde klart ud, at man er villig til at afsætte de midler, det kræver. Lige nu er der en bombe under hele velfærdssamfundet.

TV 2 har forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

Vi ville gerne have spurgt, hvordan de forholder sig til kritikken fra oppositionen, og om der er nye initiativer på vej til at nedbringe ventelisterne. Det har ikke været muligt.