Ny måling: Støjberg står til at brage ind i Folketinget og sende DF under spærregrænsen

For blot anden gang i valgperioden står blå blok til at høste flere stemmer end rød blok, mens Lars Løkke Rasmussen fortsat har titel af kongemager.

Opdateret med kommentar fra Inger Støjberg.

Det er rekordernes tid for den tidligere Venstre-minister Inger Støjberg, som i dag er formand for det nystiftede Danmarksdemokraterne.

For blot to uger siden samlede hun langt over de nødvendige 20.182 vælgererklæringer på under et døgn.

Og nu sprænger hun i en ny Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken alle rammer for opbakningen til et debutantparti.

I den første meningsmåling, siden Danmarksdemokraterne blev opstillingsberettiget, står partiet til at få 10,8 procent af stemmerne.

Et resultat, der ikke alene sikrer Støjberg endnu en ny rekord, men også giver alvorlige knubs til en lang række tidligere kollegaer.

Værst ser det ud for Dansk Folkeparti, som i den nye måling står til at ryge under spærregrænsen og dermed helt ud af Folketinget.

Partiet uden partiprogram

Rekordindehaver Støjberg blev i december 2021 dømt ved Rigsretten og har siden afsonet 60 dage med fodlænke. Undervejs har hun flere gange ytret, at hun ikke var færdig i politik, og at hun "vendte skråen".

Først i slutningen af juni stod det klart, at betænkningstiden ville munde ud i et nyt politisk parti.

Vi går ind i sommerferien midt i en højspændt politisk situation

Hans Engell, politisk kommentator

Hvad der præcis er på tapetet hos Danmarksdemokraterne, er der dog fortsat stor usikkerhed omkring. De ord, hun selv hægter partiet op på, er "borgerlig snusfornuft". Men et egentligt partiprogram lader altså fortsat vente på sig.

Alligevel har flere end hver tiende dansker altså i den nye måling sat kryds ud for netop Danmarksdemokraterne.

Det må ifølge partistifteren skyldes, at "danskerne godt er klar over, hvor jeg står, og hvad jeg vil kæmpe for". Hun ser derfor ikke noget problem i, at Danmarksdemokraternes partiprogram først vil blive præsenteret efter sommerferien.

Holder du tilbage med at fremlægge din politik, fordi du frygter at skræmme vælgerne væk?

- Nej, jeg glæder mig rigtig meget til at komme til at diskutere mere politik. Nu har det her først og fremmest handlet om at få vælgererklæringer i hus og blive opstillingsberettiget som parti, siger Inger Støjberg og tilføjer, at den officielle godkendelse fra Indenrigsministeriet kom torsdag.

Minksag koster S-stemmer

Den nye måling er lavet blot få dage efter, at Minkkommissionen offentliggjorde sin beretning.

Her blev det blandt andet konkluderet, at statsminister Mette Frederiksen groft vildledte befolkningen, da hun kommunikerede beslutningen om aflivning af mink på et pressemøde 4. november 2020.

En kritik, der tilsyneladende ikke er gået ubemærket hen hos vælgerne.

Regeringspartiet står til at få 21,7 procent af stemmerne. Det er 2,9 procentpoint færre end ved den forrige måling og minus 4,2 procentpoint siden valget i 2019. Det svarer til en tilbagegang på 9 mandater.

Megafon har spurgt de frafaldne S-vælgere om årsagen til skiftet, og de peger i opsummeret form særligt på tre konkrete faktorer:

Magtfuldkommenhed, udlændingepolitik og mink.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, tager målingen "til efterretning og følger med", siger han og tilføjer om de frafaldne vælgeres begrundelse:

- Jeg er ked af, at der er nogle, der har en opfattelse af, at vi er magtfuldkomne. Vi lægger os i selen at arbejde sammen bredt i Folketinget, og vi tilstræber hver eneste dag at arbejde sammen med både røde og blå partier.

Socialdemokratiets tilbagegang er medvirkende til, at fordelingen mellem blokkene for blot anden gang i denne valgperiode er skiftet til blå bloks fordel. Sidst det skete var i oktober 2021.

Samtidig står Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, til at få en tilpas stor bid af kagen til, at han vil kunne afgøre et Folketingsvalg.

Støjberg koster vælgere

Danmarksdemokraternes 10,8 procent består primært af vælgere, der ved valget i 2019 stemte på enten Venstre eller Dansk Folkeparti. Men her er det værd at bemærke, at Venstre altså ikke står til en tilbagegang sammenlignet med sidste måling, trods Støjbergs parti siden da er blevet opstillingsberettiget.

Det skyldes, at Dansk Folkepartis og Venstres vælgere allerede før dannelsen af Danmarksdemokraterne var sivet til Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Socialdemokratiet.

Danmarksdemokraternes debut går da i den nye måling også hårdt ud over netop de tre partier.

Som tidligere nævnt går Socialdemokratiet 2,9 procentpoint tilbage siden sidste måling, mens de konservative står til en tilbagegang på 3,7 procentpoint, og Nye Borgerlige i samme periode er gået 4,3 procentpoint tilbage.

Både Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige måles dog markant højere end ved valget i 2019 – modsat kollegaerne i Dansk Folkeparti.

Lyn-analyse

Det er en vild måling, der vender op og ned på dansk politik. At Dansk Folkeparti er under spærregrænsen, er i sig selv historisk – alt imens Inger Støjberg står til 20 mandater uden at have fremlagt et partiprogram.

Man skal dog slå koldt vand i blodet. Målingen er lavet på et tidspunkt, hvor minksagen plager Socialdemokratiet, og hvor Støjberg er ballets dronning. Meget kan ske endnu. Men vi går ind i sommerferien midt i en højspændt politisk situation. Hvis målingen går hen og bliver valgresultatet, får vi nogle særdeles anspændte regeringsforhandlinger.

DF under spærregrænsen

Allerede ved den seneste Megafon-måling 23. juni så det rigtig skidt ud for Dansk Folkeparti, der dengang blev målt til 3,5 procent og så småt kunne ane spærregrænsen ude i horisonten.

Siden har Kristian Thulesen Dahl, Søren Espersen, Peter Skaarup og Dennis Flydtkjær forladt skuden.

TV 2 ville gerne have spurgt partiformand Morten Messerschmidt (DF), hvordan han forholder sig til den nye måling, der altså placerer partiet under spærregrænsen, men han afviser at stille op til et interview.

I stedet henviser han til gruppeformand René Christensen, som i telefonen hurtigt erkender, at det ville være "helt skørt" at påstå, at det ser andet end svært ud for partiet lige nu.

Undrer sig over frafald til Støjberg

René Christensen tror imidlertid på, at Dansk Folkeparti nok skal få hevet nogle af de mange frafaldne vælgere tilbage, når krisen lægger sig, siger han til TV 2. Og når der igen bliver plads til at tale politik og afsløre andre partiers bluff.

- Der er nogle, der lader som om, at de har taget DF's politik, men det passer ikke. De lader bare som om. Jeg plejer at sige, at hvis man ønsker sig en Hummel-trøje, så køb den ægte vare i stedet for en billig kopi fra Kina, siger René Christensen.

Støjbergs nye parti bliver målt til 10,8 procent af stemmerne...

- Uh, det er flot!

En del af de stemmer henter hun fra jer...

- Det undrer mig lidt. Hun har jo ikke sagt så meget om, hvad hun vil. Og de to ting, hun har sagt, er jo, at hun ikke vil gøre så meget ved hverken EU eller konventionerne. Det vil vi.

Så... Er Inger Støjberg en "billig kopi fra Kina"?

- Nej, for hun siger trods alt, hvad hun mener. Men jeg tror bare ikke, at vælgerne er klar over, at Inger Støjberg stadig er Venstre helt ind i knoglerne.

Danmarksdemokraterne står alligevel til at brage ind i Folketinget, mens Dansk Folkeparti slet ikke kommer ind. Det frister dig ikke til at hoppe med på Støjberg-vognen?

- Det kunne jeg overhovedet ikke finde på, siger René Christensen.

Med 10,8 procent af stemmerne står Danmarksdemokraterne til at blive Folketingets fjerdestørste parti. Kun overgået af Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Venstre.