- Nu gælder det DF's overlevelse, siger politisk kommentator

Mens DF står til at ryge ud af Folketinget, ser det lige omvendt ud for Inger Støjbergs nye parti.

En ny Megafon-måling er "en start, der vil noget" for Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne.

Samtidig er det "en mavepuster af rang" for Dansk Folkeparti. Sådan lyder det fra politisk kommentator Hans Engell.

Han erkender dog, at resultatet kan nå at ændre sig inden næste folketingsvalg.

- Men det er klart, at Dansk Folkeparti er ude i en meget alvorlig krise. Det har på et tidspunkt været Danmarks største borgerlige parti, og nu står de til at ryge ud af Folketinget.

Messerschmidt skal holde skansen

Ifølge den nye meningsmåling foretaget for TV 2 og Politiken står Inger Støjbergs parti til at få 10,8 procent af danskernes stemmer, mens Dansk Folkeparti står til blot at få 1,7 procent af stemmerne.

Meningsmålingen lander i en tid med meget intern uro i Dansk Folkeparti.

Dansk politik er ikke blevet mindre kompliceret efter en måling som denne

Hans Engell, politisk kommentator

I slutningen af juni forlod en af partistifterne, Kristian Thulesen Dahl, partiet som det 11. medlem i år.

Det efterlader Pia Kjærsgaard som den eneste partistifter, der stadig er medlem.

Partiets formand, Morten Messerschmidt, sidder nu tilbage og er hårdt presset fra alle sider, forklarer Hans Engell.

Og derfor handler det nu om, at Messerschmidt holder skansen i forhold til det nuværende mandattal – og at han måske endda vinder et enkelt mandat mere.

- Nu gælder det partiets overlevelse, og det er aldrig sjovt. Det er ekstremt besværligt, når man ligger dernede, lyder det fra den politiske kommentator.

En sandhed med modifikationer

Hans Engell opfordrer dog til at spise brød til, når man aflæser målingerne – også når det kommer til Inger Støjbergs parti.

- Det er jo et fantastisk resultat. Men vi har set andre partier gennem årene – må jeg minde om Ny Alliance – der relativt tidligt stod til at få 20 mandater, men sluttede med at nå 4.

Casper Dall, politisk redaktør på Avisen Danmark, er overrasket over den store folkelige opbakning til Inger Støjberg, på trods af at danskerne stadig ikke kender ret meget til Danmarksdemokraternes politik, ej heller hvem der er partiets øvrige kandidater.

- Støjberg markedsfører sig lige nu på den måde, at hun siger, at danskerne ved, hvad hun mener. Det er jo lidt en sandhed med modifikationer, for hun har stort set kun talt om udlændingepolitik de sidste mange år af sin politiske karriere, forklarer Casper Dall.

Han mener, at det bliver spændende at se, om den store folkelige opbakning til Danmarksdemokraterne fortsætter henover sommeren og efteråret, når vi "forhåbentlig bliver klogere på, hvad hendes parti rent faktisk mener konkret".

Snævert flertal

Både Hans Engell og Casper Dall fremhæver desuden, at blå blok ifølge meningsmålingen kan vælte regeringen og Mette Frederiksen som statsminister, såfremt man tæller Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, med som en del af blå blok.

Hvorvidt Moderaterne støtter en statsminister fra blå blok, har Lars Løkke Rasmussen endnu ikke bekendtgjort.

Det er blot anden gang i den nuværende regeringsperiode, at blå blok står til at høste flere stemmer end rød blok, men uanset om det bliver et rødt eller blåt flertal, bliver det meget, meget snævert, fortæller Hans Engell.

- Dansk politik er ikke blevet mindre kompliceret efter en måling som denne.