Løkke står i ny måling med de afgørende mandater - sådan vil han bruge dem

Den tidligere statsminister erklærer efter ny meningsmåling, at det skal være slut med rød-blå tennis hen over midten af dansk politik.

Lars Løkke Rasmussen og partiet Moderaterne kan blive en særdeles central størrelse efter det folketingsvalg, mange eksperter og politiske iagttagere forventer bliver udskrevet til efteråret.

I en ny meningsmåling står Moderaterne til 3,6 procent af stemmerne.

Sammenholdt med en tilbagegang til Socialdemokratiet er det medvirkende til, at fordelingen mellem blokkene er skiftet til blå bloks fordel. Men samtidig betyder Moderaternes placering, at Lars Løkke Rasmussen efter et valg med den nuværende vælgeropbakning vil kunne få stor indflydelse på balancepunktet i Folketinget.

Ikke afgørende hvem, men hvad

Den tidligere Venstre-høvding er dog ikke meget for at indtage rollen som dansk politiks potentielle kongemager, men holder i stedet alle flanker åbne fra et ståsted i midten.

- Det afgørende er ikke, hvem vi støtter, men hvad vi støtter, siger Lars Løkke, som vil have gransket både undervisnings- og sundhedssektoren til bunds med nye reformer.

- Vi er nødt til at få analyseret velfærdssamfundets problemer og få lavet nogle brede aftaler. Det kommer ikke til at ske, når man bare står og spiller rød-blå tennis hen over nettet hele tiden, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Han peger på, at der allerede laves mange aftaler hen over midten af dansk politik.

- Der laves allerede mange brede aftaler, men hvis det er brede aftaler om ingenting, nytter det ikke noget.

Opbrud og frustration

Ifølge Moderaternes stifter er den seneste vælgermåling også udtryk for bevægelser i dansk politik.

- Jeg synes, man kan fornemme opbrud i Danmark og en frustration over den måde, politik foregår på, siger Lars Løkke.

- Vi har en meget enerådig regering og store, uløste problemer. Et sundhedsvæsen, der er ved at sande til, og et velfærdssamfund, der er udfordret, siger Lars Løkke Rasmussen, som efterlyser kontinuitet, men uden at bekende kulør i hverken rød eller blå blok.

- Vi skal have en anderledes tilgang til politik, og det håber vi at kunne medvirke til. Et fastere samarbejde blandt ansvarlige partier på begge sider af midterstregen om at få løst nogle mere grundlæggende samfundsproblemer, siger han.

Vælgerne har straffet S

Den nye måling er lavet, blot få dage efter at Minkkommissionen offentliggjorde sin beretning.

Her blev det blandt andet konkluderet, at statsminister Mette Frederiksen (S) groft vildledte befolkningen, da hun kommunikerede beslutningen om aflivning af mink på et pressemøde 4. november 2020.

Den kritik har vælgerne ikke set på med nåde.

Regeringspartiet står til at få 21,7 procent af stemmerne. Det er 2,9 procentpoint færre end ved den forrige måling og minus 4,2 procentpoint siden valget i 2019. Det svarer til en tilbagegang på ni mandater.

Mette Frederiksen medvirkede 2. juni i en partilederdebat, men nægtede her at sætte en mere konkret dato på et kommende folketingsvalg.

- Valget kommer, når det kommer – og det inden for maksimalt ét års tid, sagde Mette Frederiksen.

Radikale Venstres formand, Sofie Carsten Nielsen, har dog krævet, at der udskrives valg, så snart Danmark er "tilbage fra sommerferien" og senest inden Folketingets åbning 4. oktober. Ellers vælter støttepartiet regeringen.