De radikales valgkrav til Mette Frederiksen er en foræring til Støjberg, mener kommentator

Vi er ifølge politisk kommentator Noa Redington tættere på et "vaskeægte jordskredsvalg", end vi har været siden 1973.

Hvis den måling, der fredag har vakt stor opsigt, skulle gå hen og afspejle det kommende valgresultat, vil det være "helt uacceptabelt" for Socialdemokratiet.

Sådan lyder det fra politisk kommentator Noa Redington.

For ham bekræfter "chokmålingen", at det radikale krav om et folketingsvalg udskrevet senest ved Folketingets åbning udfordrer statsminister Mette Frederiksen:

- Hun har kun indtil 4. oktober. Det er den dårligst tænkelige forudsætning for at forsøge at rette op på den skade, alt tyder på, der er sket, siger Noa Redington til TV 2 med henvisning til blandt andet minksagen.

Han tilføjer:

- Når politikerne kommer tilbage til august, er valgkampen reelt i gang, og det vil være umuligt at indgå politiske aftaler. Det eneste, der vil være interessant omkring Mette Frederiksen, er, hvornår hun udskriver valget.

Socialdemokratiet står i målingen til at få 21,7 procent af stemmerne. Det er 2,9 procentpoint færre end ved den forrige måling og minus 4,2 procentpoint siden valget i 2019. Det svarer til en tilbagegang på ni mandater.

Væltet i slowmotion

Det radikale ultimatum kom ifølge TV 2s oplysninger ikke kun som en overraskelse for offentligheden, men også for Mette Frederiksen, da hun 2. juli fik et opkald fra den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen.

Alle øjne havde i dagene op til været rettet mod netop Radikale Venstre, da de som det eneste støtteparti manglende at fortælle, om de ville lægge stemmer til en uvildig advokatundersøgelse af, hvorvidt der var grundlag for at stille statsministeren for en rigsret.

De sad dermed med de afgørende mandater.

Efter en "fortrolig politisk drøftelse" mellem den radikale hovedbestyrelse, folketingsgruppe og folketingskandidater lørdag kunne Sofie Carsten Nielsen så meddele både statsministeren og offentligheden, at nej, de radikale ønskede ikke en advokatundersøgelse. Til gengæld ville de stille regeringen et ultimatum:

Udskriv folketingsvalg senest ved Folketingets åbning 4. oktober. Ellers vælter vi jer.

- Dét er et utroligt dårligt udgangspunkt for statsministeren at gå ind i en valgkamp på, for regeringen er reelt blevet væltet i slowmotion. I Socialdemokratiet sidder de og kigger på, hvornår der er momentum i meningsmålingerne, og lige nu må de konstatere, at minksagen har sat sig, siger Noa Redington efter fredagens måling.

Alt flasker sig for Støjberg

Det radikale valgkrav er ifølge Noa Redington ikke alene en rigtig dårlig nyhed for Socialdemokratiet og statsministeren, som lige nu befinder sig i en situation, hvor hun udelukkende har dårlige muligheder foran sig.

Hun kan blot forsøge at finde den mindst ringe af dem.

Nu har Radikale Venstre foræret hende den absolut mest ideelle situation

Noa Redington, politisk kommentator

Samtidig er støttepartiets ultimatum en direkte foræring til Inger Støjberg, mener Noa Redington. Hendes parti, Danmarksdemokraterne, står i målingen til at få 10,8 procent af stemmerne og blive Folketingets fjerdestørste.

- Det havde været bedre for Socialdemokratiet, hvis de kunne trække valget længere end til 4. oktober og dermed give tid til, at Støjberg kunne blive sat under pres – at hun kunne blive gjort almindelig, siger han og tilføjer:

- Nu har Radikale Venstre foræret hende den absolut mest ideelle situation. Alt har flasket sig for hende.

"Et vaskeægte jordskredsvalg"

Den nye måling er lavet, blot få dage efter at Minkkommissionen offentliggjorde sin beretning.

Her blev det blandt andet konkluderet, at statsminister Mette Frederiksen groft vildledte befolkningen, da hun kommunikerede beslutningen om aflivning af mink på et pressemøde 4. november 2020.

En kritik, der tilsyneladende ikke er gået ubemærket hen hos vælgerne.

- Vi er tættere på et vaskeægte jordskredsvalg, end vi har været siden 1973, siger Noa Redington.

Statsministeren bestemmer valgdagen

Politisk ordfører for regeringspartiet Rasmus Stoklund (S) har fredag ikke "noget stort behov for at stå og kommentere", hvorvidt den radikale trussel om mistillid oven på dagens måling føles som en presbold.

Ej heller om den giver ham en smule sved på panden.

- Jeg er nødt til holde fast i, at det er statsministeren, der udskriver valg i Danmark, og vi lytter til alt, hvad der bliver sagt af Folketingets partier, siger han til TV 2.

Er du som medlem af Socialdemokratiet stresset over det her?

- Nej, det er jeg ikke.

Du kan læse mere om den opsigtsvækkende måling, der for blot anden gang i denne valgperiode viser et flertal til blå blok, i artiklen her.