- Danskerne ved, hvor jeg står, siger Støjberg efter vild måling

Danmarksdemokraterne blev formelt godkendt som parti torsdag, og i den første måling står partiet til at brage ind i Folketinget.

For blot to uger siden samlede Inger Støjberg langt over de nødvendige 20.182 vælgererklæringer på under et døgn, og nu har hun i en ny måling sprængt alle rammer for opbakningen til et debutantparti.

Hendes parti, Danmarksdemokraterne, står med 10,8 procent til at blive det fjerde største. Kun overgået af Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti.

- Jeg tror og håber, at det er, fordi danskerne godt er klar over, hvor jeg står, og hvad jeg vil kæmpe for, siger Inger Støjberg til TV 2 og tilføjer om målingen:

- Det er selvfølgelig en rigtig god start, men der er altså også lang vej til mål.

Intet partiprogram

Støjberg blev i december 2021 dømt ved Rigsretten og har siden afsonet 60 dage med fodlænke. I slutningen af juni stod det klart, at hun ville stifte et nyt politisk parti ved navn Danmarksdemokraterne.

Hvad der præcis er på tapetet hos det nye parti, er der fortsat stor usikkerhed omkring.

De ord, som Støjberg selv hægter Danmarksdemokraterne op på, er "borgerlig snusfornuft". Men et egentligt partiprogram lader altså fortsat vente på sig.

Det vil først blive præsenteret efter sommerferien.

Holder du tilbage med at fremlægge din politik, fordi du frygter at skræmme vælgerne væk?

- Nej, jeg glæder mig rigtig meget til at komme til at diskutere mere politik. Nu har det her først og fremmest handlet om at få vælgererklæringer i hus og blive opstillingsberettiget som parti, siger Inger Støjberg og tilføjer, at den officielle godkendelse fra Indenrigsministeriet kom torsdag.

En borgerlig statsminister

Bliver måling til valgresultat, vil Danmarksdemokraterne være det fjerdestørste parti i Folketinget.

Og der må ikke herske nogen tvivl om, at de efter det kommende folketingsvalg vil pege på en borgerlig statsminister, lyder det fra Støjberg:

- Hvem det bliver af de to kamphaner, må vi så se, og det må de i første omgang selv skulle afgøre, siger hun med henvisning til Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K).

Sidstnævnte har endnu ikke meldt sig som statsministerkandidat, men det må være nært forestående ifølge Støjberg.

Vil samarbejde med alle

At Støjberg i målingen ser ud til at brage ind i Folketinget, koster på stemmetallene hos en række partier.

Herunder blandt andre Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige.

Er Danmarksdemokraterne ikke bare gammel højrefløjspolitik under et nyt navn?

- Det her er jo et parti, som vil gøre alt, hvad vi overhovedet kan for at samarbejde med de blå partier. At der så er en masse ting, som vi er enige med de andre blå partier om, det er jo egentlig ikke så underligt. Det er selvfølgelig, fordi vi er et blåt, borgerligt og samarbejdsvilligt parti, siger Inger Støjberg.

DF under spærregrænsen

Da Støjberg forlod Venstre, blev der længe spekuleret i, om hun kunne være på vej over i Dansk Folkeparti. En spekulation, der kun tog til i styrke, da hun rykkede sit kontor op på DF'ernes gang på Christiansborg.

Efter længere tids krise og talrige udmeldelser bliver Dansk Folkeparti nu målt til 1,7 procent af stemmerne, hvilket placerer dem under spærregrænsen på 2 procent.

- Jeg ønsker alt det bedste for alle blå partier. Derfor håber jeg selvfølgelig også, at Dansk Folkeparti kommer ind i Folketinget efter et valg.

Hvordan føles det for dig personligt at være medvirkende til DF's tilbagegang?

- Det er rigtig svært at sige, hvad der er op og ned i en enkelt måling som den her. Men bundlinjen er, at vi skal kunne samarbejde på tværs af alle de blå partier, og det vil jeg i hvert fald gøre mit for, siger Støjberg.

Du kan læse mere om den opsigtsvækkende måling i artiklen her.