Politik

Sådan vil regeringen undgå nye sms-skandaler

Mette Frederiksen og tre af ministeriets øverste ansatte havde en automatisk slettefunktion aktiveret. Fremover bør man instrueres i at lade være.

Det blev hurtigt udnævnt som en regulær skandale, da B.T. i oktober 2021 afslørede, at statsminister Mette Frederiksens rådgiver, Martin Justesen, havde slettet centrale sms'er fra dagene omkring den afgørende minkbeslutning.

Siden kom det frem, at det samme gjaldt departementschef Barbara Bertelsen, departementsråd Pelle Pape og statsministeren selv.

Sms'er, som potentielt kunne kaste et skarpere lys på, hvordan dagene forløb, blev derfor ikke udleveret til Minkkommissionen, selvom den specifikt bad om dem. Faktisk ignorerede Statsministeriet kommissionens besked om at få dem genskabt.

Jeg kunne ikke drømme om at gå op i, hvor mange telefoner jeg har haft

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Forløbet kalder ifølge justitsminister Mattias Tesfaye på "klare retningslinjer for opbevaring af arbejdsrelaterede sms-beskeder". Det skriver han torsdag i en pressemeddelelse.

Her fremgår det blandt andet, at medarbejdere og ministre fremover skal instrueres i ikke at slette de arbejdsrelaterede sms'er – dermed altså også, at man ikke bør have en automatisk slettefunktion slået til, som blandt andre Mette Frederiksen havde det.

Et ukendt antal telefoner

Efter afsløringen af at Mette Frederiksens sms'er var væk, fortalte hun under et pressemøde, at hun var blevet rådet til at slette sine sms'er af departementschef Barbara Bertelsen.

Siden blev politiet involveret i forsøget på at genskabe dem, men de kunne ikke med sikkerhed sige, at de havde haft mulighed for at gennemgå alle relevante mobiltelefoner og iPads.

Statsministeriet kunne nemlig ikke garantere, at alle relevante enheder var identificeret. Og da Mette Frederiksen i december 2021 var kaldt i samråd om sagen, forklarede hun, at ministeriet havde overdraget i alt 18 enheder – 11 iPhones og 7 iPads.

Hvor mange af enhederne statsministeren selv havde brugt, og hvornår hun havde benyttet dem, svarede hun imidlertid ikke på.

- Jeg kunne ikke drømme om at gå op i, hvor mange telefoner jeg har haft, sagde statsminister Mette Frederiksen under samrådet.

Gem telefoner og tag kopi af sms'er

En hyppig udskiftning af telefoner, iPads med videre skal dog ikke spænde ben for en kommissions arbejde i fremtiden, må man forstå på de nye retningslinjer fra Justitsministeriet.

Her står, at "statslige myndigheder bør sørge for, at ministres, særlige rådgiveres, departementschefers og andre ansatte i chefstillingers arbejdsrelaterede sms-beskeder fortsat opbevares efter telefonskift eller fratrædelse".

Derudover bør ministerierne sikre, at "der løbende tages en lokal kopi af ministres, særlige rådgiveres og departementschefers arbejdsrelaterede sms-beskeder".

- I modsætning til e-mails sker lagring af sms-beskeder ikke i dag centralt og uafhængigt af den enkelte bruger, men Statens IT er ved at undersøge mulighederne for at udvikle sådan en løsning. Det tager tid at udvikle, og den løsning har vi ikke i dag. Derfor er det godt, at vi nu har foreløbige retningslinjer, som vi kan bruge indtil da, siger Mattias Tesfaye i pressemeddelelsen.

Grove tjenesteforseelser

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, som dengang rådede Mette Frederiksen til at slette sine sms'er automatisk, fik i Minkkommissionens beretning kras kritik.

Hun har – med kommissionens ord – begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er "grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar".

Da Mette Frederiksen dagen efter offentliggørelsen af kommissionens beretning holdt et to timer langt pressemøde om indholdet, afviste hun imidlertid at sende sin højre hånd hjem.

Hun har "brug for rådgivning", forklarede hun. Derfor ligger sagen nu hos Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Justitsministeriet forventer, at myndighederne implementerer de nye retningslinjer for sms'er hurtigst muligt og "så vidt muligt" senest 1. oktober 2022.