Politik

S giver Mette Frederiksen en næse, men mener ikke, at hun gjorde noget forkert

Det er usædvanligt, men nødvendigt at S har givet sig selv en næse, vurderer politisk kommentator.

- Konklusionerne viser klart, at statsministeren ikke vidste, der ikke var lovhjemmel, at statsministeren ikke har sagt noget som helst forkert til offentligheden eller folketinget, og at statsministen har ikke forsøgt at skjule nogle fejl.

Sådan faldt de indledende ord fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, da han tirsdag fortalte, at et flertal i Folketinget, herunder Socialdemokratiet, har valgt at uddele en såkaldt næse til Statsminister Mette Frederiksen og tidligere fødevareminister Mogens Jensen for deres håndtering af mink-sagen.

En næse gives, når Folketinget mener, at en minister har handlet kritisabelt.

Men hvis Socialdemokratiet ikke mener, at Mette Frederiksen har begået fejl, hvorfor har partiet så lagt mandater til at give hende næse?

Der er ingen grad af selverkende hos Mette Frederiksen

Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre

- Statsministeren har jo beklaget

Fra Rasmus Stoklund lød det, at statsministeren bærer det overordnede politiske ansvar for forløbet, og at det har været "urimeligt og beklageligt".

Derfor er der grundlag for at kritisere regeringen og dermed give statsministeren en næse, måtte man forstå.

- Statsministeren har ikke lagt skjul på, at hun ikke er tilfreds med forløbet, og hun har taget initiativer til at sikre, at de her processer kan foregå anderledes i fremtiden, også i krisesituationer.

Hvad er en næse?

Betegnelsen "en næse" er udtryk for kritik mod en politiker, som regel udtrykt af et byråd, et af Folketingets udvalg eller Folketingets ombudsmand.

Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser og gives oftest for formelle overtrædelser af samarbejdsrelationer. Udtrykket har rod i gammeldansknesæ, der betyder skam eller vanære.

Kilde: "Dansk Politik A-Å" af Kaare R. Skou

Men I vil jo ikke sige, at hun har begået fejl, så hvorfor overhovedet give hende en næse?

- Statsministeren har jo på pressemødet forleden beklaget hele forløbet overfor minkavlerne, og at det ikke har været hensigtsmæssigt. Det er det, vi tager konsekvenserne af nu og tager et ansvar for, og på den måde er med til at signalere, at vi heller ikke synes, at den her måde, processen er foregået på, har været god nok.

Men hvorfor direkte kritik af hende, når hun ikke selv mener, hun har begået fejl?

- Vi tager Minkkommissionens rapport til efterretning, og der er en kritik, ikke mindst en proceskritik af Statsministeriet, og der er det, vi tager til efterretning nu.

Kunne ikke være anderledes

Det er et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, der har besluttet at uddele næserne.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell er det meget usædvanligt, at en statsminister får en næse - og endnu mere usædvanligt, at ens eget parti lægger mandater til at give den.

Og så alligevel. Fordi i netop denne situation kunne det ikke være meget anderledes, vurderer han.

Kritikken fra Minkkommissionen af statsministeren er nemlig så klar, at der måtte være en konsekvens. Og hvis ikke Socialdemokratiet havde bakket op om en næse, ville der ikke være flertal i rød blok, og i så fald risikerede Mette Frederiksen, at de andre partier gik sammen om noget mere radikalt såsom en advokatundersøgelse.

Minkkommissionen om Mette Frederiksen

I sin beretning, der landede torsdag, skriver Minkkommissionen, at Statsministeriet har handlet ”meget kritisabelt”, og at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet 4. november, hvor hun beordrede alle mink aflivet, var "groft vildledende og klart ulovlige".

Desuden har kommissionen vurderet, at Mette Frederiksen var skyld i, at KU-mødet 3. november, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev truffet, var forceret, herunder at mødedeltagerne ikke fik tid til at læse bilagene, hvor det fremgik, at der ikke var lovhjemmel. 

 

- Så det her er formentlig også et udtryk for et kompromis, hvor de røde partier er blevet enige om en kritik, men ikke noget der vælter hende, fører til en rigsret eller andet, siger Hans Engell.

Den politiske kommentator vurderer derfor, at Mette Frederiksen overordnet er ganske tilfreds med, at det er endt med en næse.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Mette Frederiksen. Det har indtil videre ikke været muligt.

- Ingen grad af selverkendelse

Ingen af de borgerlige partier støttede op om at uddele næserne. De mener nemlig langtfra, at den konsekvens er stor nok.

Det gjorde de klart på dagens pressemøde, hvor næserne blev præsenteret.

- De røde partier freder jo reelt regeringen ved bare at uddele et par sølle næser. Jeg tror, at danskernes retsfølelse bliver krænket, når de ser, at man kan begå ulovligheder og groft vildlede Folketinget, og så slipper man afsted med en næse, der reelt ingen betydning har, sagde Sophie Løhde, formand for Granskningsudvalget og politisk ordfører for Venstre.

Hun finder det desuden dybt kritisabelt, at regeringen ifølge hende intet ansvar tager:

- Der er ingen grad af selverkende hos Mette Frederiksen eller Socialdemokratiet, man vil ikke sige, der er begået nogle fejl.

Lignende meldinger kom fra det andre borgerlige partier. De håber på, at der efter valget er et blåt flertal, så der kan blive lavet en uvildig advokatundersøgelse af minksagen.