Politik

Mette Frederiksen får officielt næse

De borgerlige partier raser over uddelingen af "sølle næser", som, de langtfra mener, er konsekvens nok.

Statsminister Mette Frederiksen og Mogens Jensen får hver en næse for deres håndtering af minksagen.

Det oplyser Rasmus Stoklund, politisk ordfører for Socialdemokratiet, efter at Granskningsudvalget har holdt møde tirsdag morgen.

- Vi mener, at der er grundlag for at kritisere regeringen, og derfor bliver der givet næser til to ministre, en nuværende og en tidligere, siger han.

Flertallet består af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. Dermed har Socialdemokratiet lagt mandater til kritik af deres egen partiformand og tidligere minister.

Ifølge Rasmus Stoklund bærer Mette Frederiksen "et overordnet politisk ansvar for det forløb, der har været".

Har ageret "meget kritisabelt"

Allerede i går kunne TV 2 erfare, at Mette Frederiksen og Mogens Jensen ville få en næse, men på daværende tidspunkt var det endnu uvist, præcis hvor hård kritikken ville være.

Konkret er ordlyden af kritikken, at Mette Frederiksen har ageret "meget kritisabelt", og at Mogens Jensen har ageret "særdeles kritisabelt".

Det fortæller Peder Hvelplund, medlem af Granskningsudvalget for Enhedslisten.

Lyn-analyse

Det er en meget alvolig påtale til Mette Frederiksen, der kommer fra de røde partier. Næste skridt ville være en decideret mistillidserklæring, 

Selvom næser ikke har en reel konsekvens, så kan man altså ikke bare sige, at det er ligegyldigt, fordi det er ikke kønt for en statsminister at få en næse. 

Og så er det naturligvis opsigtsvækkende, at Socialdemokratiet giver sin egen partiformand en næse. Det har ikke været nemt at bakke op om, men på den anden side slipper de så nu for en advokatundersøgelse, hvilket klart er en fordel. 

I praksis får en næse dog sjældent parlamentariske konsekvenser, uanset hvad ordlyden af kritikken er.

Hvilken konsekvens har det her reelt for Mette Frederiksen?

- Det er et gult kort til statsministeren, og det er temmelig usædvanligt, at der udtales så hård en kritik af statsministeren, siger han.

Hvad er en næse?

Betegnelsen "en næse" er udtryk for kritik mod en politiker, som regel udtrykt af et byråd, et af Folketingets udvalg eller Folketingets ombudsmand.

Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser og gives oftest for formelle overtrædelser af samarbejdsrelationer. Udtrykket har rod i gammeldansknesæ, der betyder skam eller vanære.

Kilde: "Dansk Politik A-Å" af Kaare R. Skou

- Et par sølle næser

Ingen af de borgerlige partier støtter op om at uddele næserne. De mener nemlig langtfra, at den konsekvens er stor nok.

Det fortæller Sophie Løhde, formand for Granskningsudvalget og politisk ordfører for Venstre:

- De røde partier freder jo reelt regeringen ved bare at uddele et par sølle næser. Jeg tror, at danskernes retsfølelse bliver krænket, når de ser, at man kan begå ulovligheder og groft vildlede Folketinget, og så slipper man afsted med en næse, der reelt ingen betydning har, siger hun.

De borgerlige partier så hellere, at der blev lavet en advokatundersøgelse med henblik på at vurdere, om der er grundlag for at stille Mette Frederiksen for en rigsret.

Den drøm er dog parkeret for nu, da Radikale Venstre, der sad med de afgørende mandater, lørdag meddelte, at partiet ikke bakker op om en advokatundersøgelse.

Flere blå partier har dog udtalt, at såfremt der kommer et blåt flertal efter næste valg, vil advokatundersøgelsen blive lavet.

Løj for Folketinget

Kritikken, som et flertal tirsdag er blevet enig om, læner sig op ad de formuleringer, som Minkkommissionen bruger i sin beretning, der landede torsdag.

Her skriver kommissionen, at Statsministeriet har handlet ”meget kritisabelt”, og at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet 4. november, hvor hun beordrede alle mink aflivet, var "groft vildledende og klart ulovlige".

Desuden har kommissionen vurderet, at Mette Frederiksen var skyld i, at KU-mødet 3. november, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev truffet, var forceret.

Om Mogens Jensen skriver kommissionen, at den ikke tror på, at han først fik besked om manglende lovhjemmel 7. november 2020, som han ellers har fortalt under afhøringerne. Kommissionen mener, at han fik besked 5. november, og dermed har han talt usandt over for Folketinget.

Mogens Jensen trak sig som minister i november 2020 som direkte konsekvens af den ulovlige instruks om at aflive alle mink.

Og nu er der altså sat et foreløbigt punktum i minksagen.