Politik

Hård kritik af regeringen for manglende psykiatriplan

Sundhedsminister Magnus Heunicke har flere gange lovet, at tiårsplanen lander inden næste valg. Men nu tvivler støttepartier.

Det er under al kritik, at der endnu ikke er landet den tiårsplan for psykiatrien, som regeringen har lovet i årevis.

Sådan lyder opråbet fra både politikere, organisationer og fagfolk.

- Vi politikere bærer et kæmpe ansvar for, at der ikke er blevet investeret i psykiatrien. Men regeringen bærer et særligt stort ansvar, fordi vi var enige om, at der skulle laves en plan og investeres. Alligevel har regeringen udskudt og udskudt, siger SF's gruppeformand, Jacob Mark, til TV 2.

Debatten om behandling af psykisk syge i Danmark er igen blusset op, efter det kom frem, at den 22-årige formodede gerningsmand til masseskyderiet i Field's er kendt i psykiatrien.

Han er nu varetægtsfængslet på en lukket psykiatrisk afdeling.

- Det er et løftebrud

I januar offentliggjorde Sundhedsstyrelsen et udspil til en tiårsplan for psykiatrien og afleverede den til Sundhedsministeriet, men forhandlingerne er ikke kommet i gang endnu.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har blandt andet forklaret det med, at det "kræver tid at lave en ordentlig plan". Ministeren har dog gentagne gange lovet, at planen kommer i denne valgperiode.

Det giver Jacob Mark ikke meget for.

- Regeringen har indkaldt til et møde i september, men det er jo at holde folk for nar. Hvorfor ikke gøre noget nu, siger han.

SF'eren tvivler desuden på, at det overhovedet kan lade sig gøre at lande en aftale inden et valg. Radikale Venstre kræver nemlig valg udskrevet senest 4. oktober.

- Det er åbenlyst, at hvis vi lige om lidt får et valg, og man ikke har lavet den lovede plan, så er det et løftebrud.

Mette Frederiksen gik i 2019 til valg på at løfte psykiatrien - et løfte, som også er blevet skrevet ind i regeringens forståelsespapir.

Hvad har man lavet siden januar?

Enhedslistens Pernille Skipper har heller ikke megen forståelse for, at regeringen ikke har fået landet en aftale endnu.

- Jeg forstår ikke, hvad man har lavet siden januar, hvor Sundhedsstyrelsen kom med sin samlede plan for psykiatrien, siger hun.

Ifølge både SF og Enhedslisten skal der tilføres store mængder ressourcer til psykiatrien, så behandlingen kan blive bedre, og der kan blive lavet mere forskning og mere forebyggelse.

Gør en forskel

Fagfolk har i årevis råbt op om, at der mangler ressourcer i psykiatrien.

I 2019 udarbejdede Danske Regioner og Retspsykiatrisk Klinik en rapport, der gennemgik sager fra 2016 om kriminalitet begået af psykisk syge.

I 11 ud af 13 tilfælde kunne drab eller drabsforsøg være undgået, hvis den syge havde fået den rette behandling, lød konklusionen.

Ifølge Gitte Ahle, der er overlæge og retspsykiater, og som har været med til at lave rapporten, ville man få de samme resultater, hvis man lavede undersøgelsen i dag. Der er nemlig ikke sket nogen fremskridt overhovedet.

- Psykiatrien har i årevis været så underprioriteret og underfinansieret, siger hun til TV 2.

Gitte Ahle fortæller, at man dagligt må afslutte og udskrive patienter, før de er færdigbehandlede, fordi der venter nogle, som har det endnu værre, og der er ikke ressourcer til alle.

- Hvis man havde haft den tilstrækkelige ro og de rette rammer til at behandle de her mennesker, kunne nogle af de forfærdelige sager måske været undgået, siger hun til TV 2.

Har inviteret til forhandlinger

TV 2 har tirsdag forsøgt af få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke om tiårsplanen og regeringens prioritering af psykiatrien.

Ministeren vil ikke stille op til interview, men sender denne skriftlige kommentar:

- Vi har netop aftalt med Region Hovedstaden, at de sætter gang i en grundig afdækning af den formodede gerningsmands kontakt til psykiatrien, så vi kan lære af den tragiske hændelse. Der pågår netop nu en politiefterforskning, og derfor er oplysningerne om den formodede gerningsmand sparsomme, men jeg kan godt forstå, at der opstår en debat og spørgsmål vedrørende den kommende 10-års-plan for psykiatrien. Her kan jeg helt generelt oplyse, at jeg i sidste uge inviterede partierne til forhandlinger, der går i gang 9. september.

Mandag mødte Mette Frederiksen pressen foran Field's. Her blev hun blandt andet spurgt til, om regeringen underprioriterede psykiatrien.

Mette Frederiksen mente ikke, at tiden var til at snakke politisk ansvar.

- Der vil naturligt opstå nogle helt relevante diskussioner – vi hører det allerede nu i forhold til de våben, der er blevet brugt og måske psykiatrien. Dem skal vi tage, men i dag synes jeg, vi skal mindes ofrene, vise vores sympati og opbakning, lød det.