Skyderi i Fields

Mette Frederiksen afviser at gå ind i diskussion om psykiatrien efter skyderi

Statsministeren forklarede også, hvorfor der gik seks timer, fra angrebet nåede offentligheden, til hun gav lyd fra sig.

Statsminister Mette Frederiksen mener ikke, at tiden er til at snakke politisk ansvar efter det dødelige skyderi i Fields søndag.

Det sagde hun, da hun og justitsminister Matias Tesfaye (S) mødte pressen foran indkøbscenteret mandag.

- Der vil naturligt opstå nogle helt relevante diskussioner – vi hører det allerede nu i forhold til de våben, der er blevet brugt og måske psykiatrien. Dem skal vi tage, men i dag synes jeg, vi skal mindes ofrene, vise vores sympati og opbakning, lød det.

De fremmødte journalister spurgte blandt andet ind til det faktum, at Socialdemokratiet gik til valg på en tiårsplan for psykiatrien, men at der intet er sket efter tre år.

Spørgsmålet er relevant, fordi den 22-årige formodede gerningsmand, der har dræbt tre og såret adskillige, er kendt af psykiatrien.

Afviser våbendebat

Siden skyderiet er der også blevet spekuleret i, hvilke våben der blev brugt, og hvordan den 22-årige havde adgang til dem.

Fra politiet lyder det, at der er tale om lovlige våben, men ikke nogen den unge mand havde tilladelse til.

Der er meget, der tyder på at våbnene er erhvervet i sportssammenhæng, er der nogen grund til at kigge på våbenlovgivningen?

Til det svarede justitsministeren:

Siden skyderiet er der også blevet spekuleret i, hvilke våben der blev brugt, og hvordan den 22-årige havde adgang til dem. Fra politiet lyder det, at der er tale om lovlige våben, men ikke nogen den unge mand havde tilladelse til.

- Livet er det dyrebareste, vi har, derfor gør det så ondt at stå her, jeg er med på, at der kan komme politiske diskussioner senere, men lige nu vil vi gerne holde fokus, at der er nogle mennesker, der har mistet livet, der er nogle pårørende, og så er der en efterforskning i gang.

Dagen inden skyderiet lagde den formodede gerningsmand flere videoer op på YouTube, hvor han poserer med både riffel og pistol.

Ventede seks timer med at reagere offentligt

Politiet modtog anmeldelsen om skyderiet lidt efter 17, og cirka klokken 18 nåede det pressen. Herefter var en række politikere og andre landes statsledere hurtige til at udtrykke forfærdelse og medfølelse på sociale medier.

Mette Frederiksen kom dog først med en melding tæt på midnat. Pressen ville vide hvorfor.

- Det er der en eneste årsag til. I sådan en situation skal vi have et overblik over, hvad det er for et angreb, der er i gang, og om det er en del af noget større, inden vi udtaler os. Det er forbundet med krisestyring og et større kendskab, svarede hun.

Opfordrer til at søge hjælp

Justitsministeriet har på sin hjemmeside samlet information om, hvor man kan søge hjælp, hvis man har brug for det.

Inden pressen fik mulighed for at stille spørgsmål, gav både statsministeren og justitsministeren udtryk for, hvor tragisk en hændelse, skyderiet er.

- Det er det værst tænkelige mareridt, sagde Mette Frederiksen og kaldte angrebet for "ualmindeligt brutalt".

Særligt ét budskab havde statsministeren med til danskerne:

- Man må ikke gå igennem sådan en krise alene, lad for guds skyld være med at vente med at søge hjælp.

Justitsministeriet har på sin hjemmeside samlet information om, hvor man kan søge hjælp, hvis man har brug for det.