Politik

Mette Frederiksen kommenterer valgkrav fra Radikale Venstre

Hvis Radikale Venstres ord står ved magt, skal Mette Frederiksen senest udskrive valg 4. oktober.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kommenterer for første gang kravet fra støttepartiet Radikale Venstre om, at der senest skal udskrives valg 4. oktober, ellers vælter partiet regeringen.

Det gør statsministeren over for TV 2, der fangede hende til DGI's landstævne i Svendborg søndag.

Mette Frederiksen havde selv indvilliget i at svare på spørgsmål, men det var ikke meget, som TV 2s journalist kunne få ud af hende.

Radikale Venstre sagde i går, at de vil udtrykke mistillid til dig og din regering, hvis du ikke udskriver valg inden Folketingets åbning 4. oktober. Er du parat til det?

- Jeg lytter selvsagt til, hvad partierne i Folketinget siger og ikke mindst vores parlamentariske grundlag, men når det kommer til, hvornår der udskrives valg, har jeg ingen kommentar.

Hvis de vil udtrykke mistillid, så vælter regeringen jo. Er du så ikke nødt til at udskrive valg?

- Jeg lytter til, hvad partierne siger, men jeg kommer ikke til at kommentere på, hvornår der bliver udskrevet folketingsvalg i Danmark.

Men kan du have et parlamentarisk grundlag, der udtrykker mistillid til dig?

- Som jeg sagde det før, så lytter jeg til, hvad partierne siger, ikke mindst vores parlamentariske grundlag, men jeg kommenterer ikke på, hvornår der bliver udskrevet valg.

Bliver du ikke nødt til at udskrive valg?

- Jeg har meget stor respekt for partierne, og jeg lytter til, hvad partierne siger, ikke mindst vores parlamentariske grundlag, men jeg udtaler mig ikke om, hvornår der kommer valg.

Så du kan ikke bekræfte, at der bliver udskrevet valg inden 4. oktober?

- Som jeg sagde det før, har jeg stor respekt for partierne, og jeg lytter til, hvad de siger, men i lighed med andre situationer kommenterer jeg ikke på, hvornår der udskrives valg.

Valget skal komme

Statsministeren vil altså ikke gøre os klogere på, hvornår der udskrives folketingsvalg. Hvis Radikale Venstres ord står ved magt, kan det dog ikke blive senere end 4. oktober.

Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, udtalte nemlig lørdag, at partiet vil udtrykke mistillid, hvis ikke kravet bliver overholdt.

- Derfor opfordrer vi i dag Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien – og senest inden Folketinget igen samles til oktober. Ellers udtrykker vi mistillid ved Folketingets åbning. Der er brug for en ny start, skrev den radikale leder i et opslag på Facebook.

Det vil automatisk betyde et valg, da det følger af Grundloven, at ingen regering kan blive siddende, hvis der er udtrykt mistillid til den.

Krads kritik fra flere kanter

Mette Frederiksen siger flere gange i interviewet, at hun "lytter til, hvad Folketingets partier siger".

Og der er blevet sagt meget de seneste dage.

Torsdag fremlagde Minkkommissionen sin beretning om regeringens rolle i forhold til beslutningen om at aflive alle danske mink. Her får statsministeren og flere centrale embedsmænd en voldsom kritik.

Det har fået særligt de borgerlige partier til at kritisere regeringen og kræve, at der bliver lavet en uvildig advokatundersøgelse, der kan vurdere, om der er grundlag for at stille Mette Frederiksen for en rigsret.

Lørdag meddelte Radikale Venstre, der sad med de afgørende mandater, at partiet ikke ønsker en advokatundersøgelse, men i stedet vil have valg. Partiet mener nemlig, at regeringen er blevet for magtfuldkommen, og derfor skal der en ny regering til.

- Der er brug for ny luft – der er brug at høre danskerne. Der er brug for en ny regering, der breder magten ud i stedet for at centrere den om sig selv, skrev Sofie Carsten Nielsen.

Mette Frederiksen har ikke kommenteret direkte på kritikken fra Radikale Venstre eller de borgerlige partier. Hun har heller ikke kommenteret på, at advokatundersøgelsen for nu er lagt i graven, noget hun ellers selv har udtrykt et ønske om.