Politik

Radikale anklages for skjulte motiver, efter at advokatundersøgelse er lagt i graven

Selvom samtlige blå partier er skuffede over de radikales beslutning, giver flere udtryk for, at de glæder sig til det kommende valg. 

Radikale Venstre mener ikke, at der er grundlag for at få advokater til at vurdere, om Mette Frederiksen kan stilles for en rigsret. Og fordi partiets mandater var afgørende, er idéen nu officielt død.

Meldingen kom fra partiets leder, Sofie Carsten Nielsen, efter at hovedbestyrelsen og folketingskandidaterne havde holdt et fortroligt møde.

- Mette Frederiksen talte ifølge kommissionen sandt, da hun sagde, at hun ikke kendte til den manglende hjemmel. Dels er der intet i beretningen, der understøtter, at statsministeren har handlet groft uagtsomt. Dermed er der intet grundlag for at føre en rigsret, skriver Sofie Carsten Nielsen blandt andet i et opslag på Facebook.

I stedet kræver partiet, at der udskrives folketingsvalg senest 4. oktober, inden det nye folketingsår skydes i gang. Argumentet er, at Mette Frederiksen bærer et politisk fremfor et juridisk ansvar, og derfor er der behov for en ny start med en ny regering.

Men den køber blå blok ikke. Samtlige borgerlige partier, bortset fra Kristendemokraterne, ønskede nemlig en advokatundersøgelse, og er derfor nu skuffede.

- Radikale Venstre er til salg

Flere af de borgerlige partier kalder meldingen fra Radikale Venstre for "spin" og argumenterer for, at partiet er "købt af Mette Frederiksen".

Fra DF-formand Morten Messerschmidt lyder det eksempelvis:

- Radikale Venstre er et parti, der er til salg. Der er ingen tvivl om, at Mette Frederiksen har stillet dem i udsigt, at der skal være et folketingsvalg henover sensommeren, og at hvis der er et rødt flertal, vil hun blive flankeret af dem, siger han til TV 2.

Også LA-leder Alex Vanopslagh mener, at der er skjulte motiver bag Radikale Venstres melding.

- Det er duften af læder, der lokker. De ænser, at en ministerbil er tæt på, siger han til TV 2 og tilføjer, at han er "meget skuffet" og finder det "helt klovneagtigt".

74 mandater for en undersøgelse

Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, køber heller ikke, at et valg er bedre end en advokatundersøgelse. Ifølge ham havde statsminister Mette Frederiksen allerede planlagt et valg til efteråret, og derfor er Radikale Venstres trussel om valg rent spin.

Det Konservative Folkeparti meldte kort efter offentliggørelsen af Minkkommissionens beretning ud, at partiet ønskede den undersøgt af uvildige advokater med henblik på at få vurderet, om der er grundlag for at stille Mette Frederiksen for en rigsret.

- I stedet for at vi alle sammen leger lommejurister, er det så ikke bedre at bede nogle rigtige jurister finde ud af, om der er tale om groft uagtsomhed eller ej, siger han til TV 2.

Samme holdning har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Der var 74 mandater for en advokatundersøgelse. Det tæller partierne: Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Moderaterne, Frie Grønne samt den partiløse gruppe Gæs og Gaser.

Du kan få overblikket over, hvem der mener hvad her.

Tavshed fra Mette Frederiksen

Selv sagde statsminister Mette Frederiksen allerede fredag på et pressemøde, at hun ikke mener, der er grundlag for at gå videre med en advokatundersøgelse.

Hun argumenterede blandt andet for, at Minkkommissionen har slået fast, at hun ikke vidste, der ikke var hjemmel til beslutningen om at aflive alle mink.

Det er også korrekt, men samtidig slog kommissionen fast, at hendes ord på pressemødet 4. november, hvor hun meddelte, at alle mink skulle aflives, var "groft vildledende og klart ulovlig".

Du kan læse hovedkonklusionerne i kommissionens beretning her.

Glæder sig til valg

Selvom samtlige blå partier er skuffede over de radikales beslutning, giver flere udtryk for, at de glæder sig til det kommende valg.

- Jeg ser frem til, at vi hurtigst muligt kan få et folketingsvalg, så danskerne kan afgøre, om de vil have en ny borgerlig regering, der vil genoprette tilliden til folkestyret og befolkningen i Danmark, siger Jakob Ellemann-Jensen blandt andet til TV 2.

Mette Frederiksen har ikke endnu kommenteret på Radikale Venstres trussel om at trække støtten til regeringen, hvis ikke der senest udskrives valg 4. oktober.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra statsministeren.