Mink-sagen

Politisk kommentator: Danmark er på vej ind i en valgkamp

Radikale Venstre vil følge op med et mistillidsvotum, hvis Mette Frederiksen ikke selv udskriver valg, siger politisk kommentator.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal udskrive valg, så snart Danmark er tilbage fra sommerferie.

Sådan lyder det fra Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, på Facebook efter Minkkommissionens redegørelse.

Og den melding betyder, at Danmark er på vej ind i en valgkamp.

Det siger politisk kommentator Hans Engell.

- Med De Radikales udmelding er der en ny parlamentarisk situation, fordi Radikale Venstre er et afgørende støtteparti for regeringen, siger han.

- Det er klart, at Mette Frederiksen kan vælge at sige, at hun ikke vil følge opfordringen fra Radikale Venstre om at udskrive valg, men så må Radikale Venstre vælte regeringen. Ellers vil deres krav fremstå som en tom trussel, siger Hans Engell.

Utilfreds med pressemøde

Man skal ifølge Hans Engell bide mærke i, at Radikale Venstre i Facebook-opslaget freder regeringen for en advokatundersøgelse.

Regeringens ageren i Minksagen er ikke længere et spørgsmål om jura, men om politik, lyder budskabet fra De Radikale.

- Det, Radikale Venstre siger, er, at vi ikke kommer længere med jura, nu er vi nødt til at have en politisk afklaring. Vi er nødt til at have en situation, hvor vi får et nyt Folketing og en ny regering, fremfor at vi får en bitter strid mellem de, der siger rigsret, og at Mette Frederiksen er magtfuldkommen, og de, som støtter hende, siger Hans Engell.

Samtidig ønsker De Radikale ikke at være i en situation, hvor en række advokater, professorer og jurister mener det ene, mens andre advokater og jurister mener noget andet.

- Hvad skal vi bruge fem juristers vurderinger til, hvis de mener noget forskelligt. Det er budskabet fra De Radikale, siger Hans Engell og forklarer, at det er ræsonnementet bag at gøre beslutningen politisk.

Dermed går partiet imod de blå partier, som mener, der bør foretages en kvalificeret juridisk vurdering af regeringens rolle i Minksage.

Og dét gør De radikale ikke kun, fordi de mener, det er et politisk spørgsmål. Det handler også om, at partiet ser det som en bekvem måde at komme ud af den her sag, vurderer Hans Engell.

- Der er i forvejen en fornemmelsen af, at regeringen vil styre efter et efterårsvalg, siger den politiske kommentator.

Forvent ikke svar

Ifølge Hans Engell skal danskerne ikke forvente et svar fra statsministeren lørdag på Radikale Venstres opfordring til et folketingsvalg efter sommerferien.

- Mit indtryk er, at Mette Frederiksen ikke kommer med nogen meldinger i dag eller de næste dage. Der kommer ingen meldinger fra regeringen, siger han.

Han tilføjer, at der måske vil komme en melding fra den socialdemokratiske folketingsgruppe, om at det er "en interessant melding", men der er lang tid til, at Folketinget er tilbage fra sommerferie.