Mink-sagen

Politikere fra det radikale bagland støtter advokatundersøgelse i minksag

Det er fortsat uafklaret, hvad Radikale Venstre melder ud omkring en mulig advokatundersøgelse.

Flere partimedlemmer af Radikale Venstre støtter en advokatundersøgelse i minksagen.

Et af medlemmerne er Ruben Kidde, folketingskandidat for Radikale Venstre i København og medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.

Har man magten, tager man magten, så har man ansvaret

Christian Friis Bach, folketingskandidat for Radikale Venstre

Han fulgte fredag med i det pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) reagerede på den skarpe kritik, hun og en række andre ministre og embedsmænd modtog i Minkkommissionens beretning torsdag.

- Det er uafklaret

På pressemødet sagde statsministeren, at hun ikke ser nogen grund til at starte en uvildig advokatundersøgelse af blandt andet sin egen rolle i sagen.

Mette Frederiksens begrundelse var, at hun – som kommissionen også slår fast – ikke var vidende om den manglende lovhjemmel til at aflive alle mink under coronakrisen i efteråret 2020.

Ruben Kidde mener alligevel, at der kan være god grund til at få uvildige advokater til at gå sagen igennem. Særligt for at vurdere, om der har været tale om grov uagtsomhed.

Han opfordrer derfor til, at der bliver truffet beslutning om en undersøgelse, når medlemmer af de radikales folketingsgruppe lørdag mødes med hovedbestyrelsen for at drøfte emnet.

- Der er ingen tvivl om, at der ikke har været et forsæt fra statsministeren, men det er uafklaret, om der har været grov uagtsomhed, siger han.

- Jeg kan se, at juraprofessorer på baggrund af det, de har haft tid til at læse, er splittede i det spørgsmål. Og jeg mener, at det rigtige er at bruge noget længere tid på at få afdækket spørgsmålet om grov uagtsomhed.

Har endnu ikke meldt ud

Også Christian Friis Bach, tidligere minister og folketingskandidat for Radikale Venstre, har bakket op om en uvildig advokatundersøgelse. Det har han gjort i et opslag på Twitter.

- Jeg overlader det trygt til den radikale folketingsgruppe at tage stilling til konsekvenserne. Men finder det forunderligt, hvis man som statsminister kan unddrage sig ansvar ved ikke at vide besked. Har man magten, tager man magten, så har man ansvaret, skriver Friis Bach i opslaget.

I sidste ende er det Radikale Venstres folketingsgruppe, der skal afgøre, om den vil stemme for en advokatundersøgelse eller ej.

Foreløbig har partiet ikke meldt ud officielt, hvad det ønsker.