Politik

- Det er godt, at man er udstyret med humoristisk sans, når man oplever sådan noget her, siger Søren Pape

Ifølge de konservatives leder, Søren Pape Poulsen, kræver de radikale blot det, som alle havde regnet med, at statsministeren alligevel vil gøre.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal udskrive valg, så snart Danmark er tilbage fra sommerferie.

Det er meldingen fra Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, på Facebook oven på Minkkommissionens redegørelse.

Men det er "et rent stunt", som statsministeren har planlagt for at fjerne fokus fra en mulig advokatundersøgelse, mener Det Konservative Folkepartis leder, Søren Pape Poulsen.

- Det er godt, at man er udstyret med humoristisk sans, når man oplever sådan noget her, siger han.

For Radikale Venstre kræver blot det, som alle alligevel havde forventet, at statsministeren vil gøre, mener Søren Pape Poulsen.

- Heltemodigt kræver de nu det, som alle havde forventet af statsministeren, mener den konservative leder.

- Helt vildt, at det ikke skal undersøges

Radikale Venstres melding kommer, efter at partiet ved et møde har diskuteret, hvordan de stiller sig, efter at Minkkommissionens beretning landede torsdag. Der har været pres på Radikale Venstre, fordi det var det eneste støtteparti, der indtil nu ikke havde meldt noget ud.

Radikale Venstre har på mødet besluttet, at partiet ikke mener, der skal laves en advokatundersøgelse. Dermed er der ikke politisk flertal.

Søren Pape Poulsen (K) kalder det for "helt vildt", at Radikale Venstre ikke vil have det undersøgt nærmere. Han mener, at meldingen om valgkamp kommer for at "pakke advokatundersøgelsen væk", og at det skal undersøges nærmere, om der var tale om groft uagtsomhed.

Der er ikke noget i beretningen, der understøtter, at der er handlet groft uagtsomt. Det er det, de ligger til grund for, at det er den løsning, man når frem til. Er det ikke okay, at de siger: "Lad os få en frisk start, når vi er så uenige om, hvordan vi skal læse den"?

- I stedet for at vi alle render og leger lommejurister, var det så ikke bedre at bede nogle rigtige jurister om at finde ud af, om der var tale om groft uagtsomhed eller ej? For det har kommissionen jo ikke forholdt sig til, for det måtte de ikke. Derfor må man få det undersøgt, siger Søren Pape Poulsen.

Førende juraprofessorer har i Berlingske rettet tvivl om spørgsmålet om grov uagtsomhed, som statsministeren ifølge sig selv ikke har udvist. Juraeksperterne er selv uenige og i tvivl om, hvad deres vurdering vil være.

Men det rokker ikke ved Søren Pape Poulsens udmelding:

- Lige nu står vi bare i en situation, hvor man gemmer det hen i det uvisse. Hvis statsministeren og Radikale Venstre mener, at der ikke er noget at komme efter, hvorfor er man så bange for den undersøgelse? Jeg ser frem til et valg, men jeg synes bare, at det er skandaløst, at man prøver at pakke det ind i, at vi skal have valg, siger han.

Søren Pape Poulsen giver også udtryk for, at han har meget svært ved at se, at Radikale Venstre skulle gå ind i en borgerlig regering efter det kommende folketingsvalg.

Hvis der skulle tegne sig et blåt flertal efter et folketingsvalg, vil I genoptage en advokatundersøgelse, der eventuelt kan føre til en rigsret, hvis der skulle være 90 mandater bag jer?

- Ja, det vil være vores indstilling, når der er kommet en kommissionsrapport, der er så alvorlig og kommer med så krads kritik. Så er det anstændighed, at man får det undersøgt med en advokatundersøgelse, hvad det næste skridt må være. Så må man vi se, om det kan bære videre, siger han.