Mink-sagen

De radikale vælter regeringen i slowmotion, siger politisk kommentator

Radikale Venstres udmelding betyder, at statsminister Mette Frederiksen ikke selv kan sætte dagsordenen for valgkampen.

Radikale Venstre har lørdag meldt ud, hvad de mener, at der skal ske med regeringen ovenpå Minkkommissionen beretning.

Og konklusionen er klar: Partiet kræver et folketingsvalg, så snart Danmark er tilbage fra sommerferie.

Dermed vælter de regeringen ”i slowmotion”, lyder det fra politisk kommentator Noa Redington.

- Hvis ikke regeringen har udskrevet valg 4. oktober, så bliver den væltet. Det er en usædvanlig situation og helt dramatisk, siger han til TV 2.

Udmeldingen fra Radikale Venstre betyder, at statsminister Mette Frederiksen er anbragt i en situation, hvor hun ikke selv kan bestemme, hvornår valget skal udskrives, eller hvad temaet for valgkampen bliver.

- Nu kommer valget helt sikkert til at handle om magtfuldkommenhed. Det er unægtelig et dårligt udgangspunkt for regeringen. Mette Frederiksen vil gerne tale om velfærd, og hvordan vi kommer igennem krisen, siger Noa Redington.

Det skarpeste våben

De radikales udmelding skal ses som kulminationen på en strategi, der begyndte i efteråret, hvor partiet kaldte regeringen for ”magtfuldkommen”.

Samtidig krævede de radikale en regering ind over midten efter næste valg.

Det er det skarpeste våben i værktøjskassen

Noa Redington, politisk kommentator

Siden har regeringen landet flere store, brede aftaler, og Mette Frederiksen har sagt, at hun er parat til netop at stille sig i spidsen for en regering med flere partier hen over midten.

Og det er ikke tilfældigt, siger Noa Redington.

- Jeg tror ikke, at man i Statsministeriet havde fantasi til at forestille sig, at Radikale Venstre reelt ville udskrive folketingsvalg. Det er det skarpeste våben i værktøjskassen, Radikale Venstre har trukket, siger Noa Redington.

Alt vil handle om valg

På grund af Radikale Venstres udmelding om en snarligt folketingsvalg vil alt, hvad regeringen gør fra august til oktober, handle om, hvornår det bliver udskrevet.

Det vurderer Noa Redington.

- Hvis jeg var statsminister, ville jeg udskrive valg i august og få det overstået, siger han:

- Men det handler også om meningsmålinger, og Mette Frederiksen kan ikke være sikker på, at hun har gode meningsmålinger i august.