Krigen i Ukraine

Anders Fogh ansat i ny rolle for Zelenskyj

Anders Fogh Rasmussen besøger Ukraine som medlem af en gruppe internationale eksperter, der rådgiver Zelenskyj om sikkerhedsgarantier for Ukraine.

Fredag var Anders Fogh Rasmussen på besøg i Ukraine for at rådgive om, hvordan Ukraine bedst kan forsvare sig mod fremtidige invasioner.

Den tidligere danske statsminister og NATO-generalsekretær besøgte først byen Irpin, inden han mødtes med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i hovedstaden Kyiv.

Besøget sker i forbindelse med Anders Fogh Rasmussens nye rolle som medlem af en gruppe internationale eksperter, der skal rådgive Zelenskyj om sikkerhedsgarantier for Ukraine.

- Gruppens opgave er at se på, hvordan vi kan give Ukraine tilstrækkelige sikkerhedsgarantier i tiden, indtil de måske i fremtiden kan blive medlem af NATO, siger Anders Fogh Rasmussen til TV 2 og tilføjer:

- Ukraine har stadig den ambition, men vores opgave er at diskutere, hvad vi kan gøre her og nu for at sikre Ukraine.

Skal hjælpe med at styrke Ukraine

Det er Zelenskyj selv, der har nedsat den internationale arbejdsgruppe, der ledes af hans stabschef, Andriy Yermak, i samarbejde med Anders Fogh Rasmussen.

Det offentliggjorde Andriy Yermak i en tale til World Economic Forum i Schweiz 24. maj.

- Formålet er at udfærdige en række anbefalinger til pålidelige og effektive sikkerhedsgarantier for Ukraine, sagde stabschefen i talen.

I en pressemeddelelse i forbindelse med sin indsættelse meddelte Anders Fogh Rasmussen, at ingen forpligtelser fra andre lande kan "erstatte Ukraines egne, stærke forsvarskapabiliteter".

- Arbejdsgruppen vil undersøge, hvordan Ukraines partnere kan hjælpe med at styrke og genopbygge Ukraines væbnede styrker for at undgå fremtidige aggressioner, lød det.

Gruppen består af en række internationale eksperter fra global politik, udenrigspolitik, diplomati og den akademiske verden fra hele det politiske spektrum.

Andre medlemmer er blandt andet den tidligere australske premierminister Kevin Rudd og den tidligere svenske statsminister Carl Bildt.

Anders Fogh Rasmussen forlod i 2009 sit statsministerembede for at blive generalsekretær i det nordatlantiske forsvarssamarbejde NATO. Han var generalsekretær indtil 2014, og har siden haft virke som politisk konsulent i Rasmussen Global.

Det er ikke første gang, at den tidligere statsminister skal hjælpe en ukrainsk præsident. I 2016 blev Fogh hyret af den daværende præsident, Petro Porosjenko, som rådgiver.