Mink-sagen

Voldsom kritik af regeringens pressemøde: - Det vildeste eksempel på spin

Det møder stor kritik, at statsministeren brugte den første del af pressemødet på at ridse coronasituationen i efteråret 2020 op i detaljer.

Fredag holdt statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde om den skarpe kritik, som hun og Statsministeriet fik i Minkkommissionens endelige beretning, der landede torsdag.

Mette Frederiksen lagde ud med at sige, at hun havde afsat "ordentlig" tid til spørgsmål, så alle de fremmødte journalister kunne nå at komme til orde.

Alligevel har pressemødets format mødt stor kritik, ikke mindst på det sociale medie Twitter.

- Det pressemøde er alligevel det vildeste eksempel på spin på speed længe set. Tror de virkelig danskerne er så håbløse til at gennemskue sagens kerne og alvor? skriver Berlingskes chefredaktør, Mette Østergaard, for eksempel.

Brugte 20 minutter på at "spole tiden tilbage"

Det er især den første del af pressemødet, der bliver mødt med forargelse.

For i stedet for at forholde sig direkte til kommissionens hårde kritik brugte de fem fremmødte ministre de første 20 minutter på at "spole tiden tilbage" og give en status på coronasituationen i november 2020, da statsministeren krævede alle mink i Danmark aflivet.

- Det bliver korte indlæg, så der er god tid til jer journalister, så cirka to minutter hver. Efter de korte indlæg samler jeg op, inden der er tid til spørgsmål, sagde statsministeren.

Da Mette Frederiksen efterfølgende tog ordet tilbage fra sine ministre præsenterede hun seks initiativer, som regeringen vil indføre for "ikke igen at stå i en lignende situation".

Der gik yderligere ti minutter, før der blev åbnet for spørgsmål.

Drager paralleller til Støjberg

Tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Henrik Qvortrup sammenligner Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet med Inger Støjbergs kommunikation i forbindelse med Instrukskommissionen om den ulovlige adskillelse af asylpar, som blandt andet førte til en rigsretssag mod den tidligere integrationsminister.

- Støjberg: "Barnebrude". Mette F.: "Folkesundhed". Lortet virker, skriver han på Twitter.

Også den ansvarshavende chefredaktør på Altinget, Jakob Nielsen, drager paralleller mellem statsministeren og den tidligere Venstre-minister.

- Det er endnu et eksempel på misbrug af tv-transmitterede pressemøder, når en stribe juniorministre skal stå og holde lange kontekst-taler, inden den relevante (stats-)minister forholder sig til kritikken, tilføjer han på Twitter.

Ifølge politisk kommentator Bent Winther havde ministrene på pressemødet gang i "deres egen historieskrivning".

Heller ikke politisk kommentator Søs Marie Serup havde meget tilovers for fredagens pressemøde.

- 20 minutter inde i pressemødet er vi stadig igang med "jamen"-forklaringer. Jeg havde indledt med "undskyld" for 20 minutter siden, skriver hun på Twitter.