Politik

SF afviser advokatundersøgelse af minksagen

Alle øjne er nu rettet mod Radikale Venstre, som sidder på de afgørende mandater.

SF har nu – som det andet støtteparti i rækken – afvist at sætte uvildige advokater til at vurdere den beretning, som Minkkommissionen torsdag offentliggjorde.

Mette Frederiksen har godt nok vildledt groft, men det vidste hun ikke

Karina Lorentzen (SF)

De mener ikke, at der er grundlag for en rigsretssag, siger Karina Lorentzen (SF).

- Vi har ledt efter, om man har gjort noget ulovligt bevidst, og det kan vi ikke få øje på i den her sag.

Men kommissionen har jo ikke forholdt sig til, om Mette Frederiksen har handlet groft uagtsomt? (hvilket også er et brud på ministeransvarsloven, red.)

- Jamen jeg synes jo, at der hvor det er oplagt at få en juridisk vurdering, det var som i Støjberg-sagen, hvor der var grundlag for at tro, at der var handlet med forsæt. (...) Mette Frederiksen har godt nok vildledt groft, men det vidste hun ikke.

Nu kan vi stå i en situation, hvor vi aldrig nogensinde får afdækket, om statsministeren har handlet groft uagtsomt. Er det SF's politik, at man godt kan begå noget som statsminister, som er groft uagtsomt og dermed strafbart, og stadig fortsætte som statsminister?

- Nej, det er ikke SF's politik, at man skal begå ulovligheder...

Hvorfor vil I så ikke undersøge det?

- Det afgørende for os er, om man har haft viden om det.

Radikale Venstre er afgørende

Radikale Venstre er nu det eneste støtteparti, der fortsat mangler at tage stilling til det videre forløb.

Deres mandater er afgørende for, hvorvidt der kan findes et politisk flertal for at gå videre med en advokatundersøgelse.

I skrivende stund har Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige meldt ud, at de støtter en advokatundersøgelse.

Socialdemokratiet, Enhedslisten og nu altså også SF ønsker ikke at gå videre ned ad det spor, mens de resterende mandater fortsat er uafklaret.

Grov vildledning

Minkkommissionen har haft til opgave at undersøge forløbet op til og omkring regeringens pressemøde 4. november 2020, hvor Mette Frederiksen meddelte, at alle mink skulle aflives.

Herunder også hvornår de enkelte medlemmer af regeringen fik kendskab til, at der ikke var den nødvendige lovhjemmel til at træffe beslutningen.

Ingen af de involverede ministre havde ifølge kommissionen kendskab til, at der ikke var hjemmel til beslutningen, da den blev kommunikeret på pressemødet.

Men der herskede ifølge kommissionen ingen tvivl om, at Mette Frederiksens instruks på pressemødet var "grov vildledning og klart ulovlig".

Kommissionen understregede i beretningen, at den ikke har vurderet, hvorvidt der kunne være tale om grov uagtsomhed.

Radikale Venstre afviser fredag morgen at stille op til et interview.