Mette Frederiksen afviser at sende Barbara Bertelsen hjem for nu

Mette Frederiksen har tillid til alle embedsmænd, der er ansat – også dem, der får kritik i beretningen, siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen har "brug for rådgivning" fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, før hun kan tage stilling til, om Minkkommissionens beretning skal have konsekvenser for hendes departementschef, Barbara Bertelsen.

Det siger statsministeren under et pressemøde i Statsministeriet fredag, efter at Minkkommissionens beretning blev offentliggjort torsdag. I beretningen får en række embedsmænd alvorlig kritik.

- Det har vi et system for, der kører af sig selv. Det er blevet igangsat nu, lyder det fra Mette Frederiksen.

Det gælder også spørgsmålet om, hvorvidt Barbara Bertelsen og andre embedsmænd skal hjemsendes, mens sagerne bliver undersøgt.

- Når vi modtager styrelsens indstilling til forskellige spørgsmål, så kommunikerer vi det, herunder hjemsendelsesspørgsmålet.

Fordi nogle af sagerne handler om departementschefer, er personaleafdelingerne i de enkelte ministerier ifølge justitsminister Mattias Tesfaye (S) inhabile, og derfor er det styrelsen, der skal vurdere sagerne.

Grundlag for at drage embedsmænd til ansvar

Barbara Bertelsen har ifølge Minkkommissionen begået tjenesteforseelser af "en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar" – for hendes medvirken til brud på både sandhedspligten og legalitetsprincippet.

Hun er én blandt i alt ti embedsmænd, som kommissionen mener, at det offentlige kan drage til ansvar.

Om embedsværkets ansvar generelt siger Mette Frederiksen, at hun under hele krisen kun har oplevet dygtige embedsmænd, som ikke forsøger "andet end at redde Danmark ud af krisen".

Samtidig lød det, at Mette Frederiksen fortsat har tillid til alle de embedsmænd, som i beretningen får kritik:

- Jeg har tillid alle de embedsmænd, der er ansat – det angår også dem, der udtalt kritik for.

Slettede sms'er og kujonen Kåre Mølbak

Barbara Bertelsen blev i starten af 2020 som den første kvinde nogensinde hentet som ny departementschef i Statsministeriet.

Indtil da havde hun siddet i den stilling i Justitsministeriet, som Mette Frederiksen fem år tidligere havde placeret hende i.

Barbara Bertelsen er to gange blevet afhørt af Minkkommissionen og har blandt andet måttet undskylde over for den daværende faglige direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, for i en sms at kalde ham en "total fej kujon".

Det var også på opfordring af Barbara Bertelsen, at Mette Frederiksens telefon var indstillet til automatisk at slette sms'er under forløbet.