Her er regeringens forslag til initiativer efter Minkkommissionens rapport
Regeringen vil blandt andet indføre en rådføringspligt, nedsætte et demokratiudvalg og stramme op på en lang række procedure.
Torsdag udkom Minkkommissionen med sin beretning og skarpe kritik af flere myndigheders ageren i minksagen.
Fredag holder statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde, hvor hun vil svare på spørgsmål fra pressen, efter at hendes minkinstruks i beretningen kaldes for "groft vildledende og klart ulovlig".
På pressemødet præsenterer hun en række punkter, som regeringen vil indføre for "ikke igen at stå i en lignende situation".
- Det er klart, at med den kritik, som kommissionen rejser, skal der handles og vi skal gøre tingene bedre, siger statsministeren på pressemødet.
Her er regeringens forslag til konkrete initiativer:
- En rådføringspligt i krisesituationer, hvor en regering i lignende krisesituationer forpligtes til at rådføre sig med Folketinget inden ekstraordinære beslutninger føres ud i livet – lige gyldigt om der er hjemmel eller ej. En lignende ordning eksisterer allerede i udenrigspolitiske spørgsmål, hvor Det Udenrigspolitiske Nævn skal inddrages.
- Et demokratiudvalg der skal forholde sig til den måde, hvorpå skiftende regeringer har indrettet regeringsarbejdet og rammerne herfor. De foreslår, at udvalget skal så på, hvad den stigende koordination mellem ministerområder betyder, og hvad det betyder for ansvarsdelingen mellem ministre. Udvalget skal også kigge på samspillet mellem embedsmænd og politikere, brugen af særlige rådgivere og organisering af regeringens arbejde.
- En opstramning af en række procedure i det interne regeringsarbejde og en indførelse af forretningsorden på regeringsmøder.
- Al væsentlig information skal fremgå af de primære papirer – ikke af bilag.
- Regeringen og statsministeriet får pligt til at vende tilbage til resortministeriet for endelig godkendelse. Det vil sige, at en sag skal sendes tilbage til det ansvarlige ministerium til kvalificeringen, inden en beslutning føres ud i livet, hvis resultatet ikke har været forudset eller har været behandlet i mødepapirerne.
- En revidering af offentlighedsloven, så det bliver nemmere at få indsigt.
Er det nok?
Mette Frederiksen afslutter sin præsentation med at understrege, at dette er regeringens forslag til, hvordan "vi kan lære - for det skal vi - af dette forløb", og at regeringen med disse initiativer handler på baggrund af kommissionens kritik.
- Er det nok? Det er ikke sikkert. Vi drøfter meget gerne med Folketinget, om der er brug for flere initiativer til at skabe en større åbenhed, siger statsministeren.
At de seks initiativer var de eneste åbenlyse konsekvenser af Minkkommissionens rapport gav anledning til flere spørgsmål fra de fremmødte journalister. Blandt andet Ekstra Bladets journalist, Brian Weichardt, der stillede dette spørgsmål til statsministeren:
Et demokratiudvalg, en drøftelse og en parathed til at lytte, er ingenting. Du vil ikke engang lave en advokatundersøgelse af dig selv. Hvordan flugtet det med, at ansvarlige skal vise magts ydmyghed for demokratiet og borgerne?
- Vi kan se forskelligt på de forslag, der lægges frem. Jeg tror, at de vil bidrage til at mindske risikoen for, at en regering kan stå i en lignende situation, svarer Mette Frederiksen.
Kritik af adskillige embedsmænd
Den 1649 siders lange beretning fra Minkkommissionen, der har undersøgt sagen om aflivningen af danske mink i slutningen af 2020, landede torsdag hos Folketingets Granskningsudvalg.
I rapporten rettede Minkkommissionen skarp kritik efter flere myndigheders ageren i minksagen. Blandt andet kaldte de statsminister Mette Frederiksens (S) instruks under pressemødet 4. november 2020 for "groft vildledende og klart ulovlig".
Også daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensens (S) forklaring forkastes i beretningen, mens ti højtstående embedsmænd ifølge kommissionen kan drages til ansvar for at have begået tjenesteforseelser – herunder Barbara Bertelsen, statsministerens højre hånd.