Mink-sagen

Et historisk pressemøde gjorde pludselig alt sværere for Radikale Venstre

Radikale kan meget vel stadig sige nej til undersøgelse – men flere i baglandet er i oprør, og argumenterne skal være virkelig gode nu, lyder det.

Følger I med, radikale?

Dét og flere spørgsmål i samme stil blev igen og igen stillet på blandt andet det sociale medie Twitter, mens Mette Frederiksen på et pressemøde først forklarede sig og derefter svarede på en bygeregn af spørgsmål efter den voldsomme kritik fra Minkkommissionen.

Og der var i hvert fald ét medlem af Radikale Venstre, der fulgte med.

For ifølge den tidligere radikale klimaordfører og nuværende radikale byrådsmedlem i Frederiksberg Kommune, Ruben Kidde, var pressemødet dråben, skriver han på Twitter.

- På dette pressemøde burde statsministeren udvise ”maksimal ydmyghed”, lægge sig fladt ned og rulle rundt. Ikke mere spin. Det handler ikke om coronahåndtering, men om retskaffenhed, ordentlighed og tillid til regeringens forvaltningen af magten. Den tillid har jeg ikke, skriver han.

Radikale ville vente med beslutning

Reaktionerne kommer, fordi Radikale Venstre som et af de eneste partier endnu ikke har taget stilling til, hvorvidt partiet vil stemme for eller imod en advokatundersøgelse.

Pressemødet har ikke gjort det nemmere

Niels Thulesen Dahl

Den skal undersøge, hvorvidt Mette Frederiksen handlede groft uagtsomt, da regeringen 4. november 2020 uden hjemmel beordrede alle mink i Danmark slået ihjel. Det har Minkkommissionen nemlig ikke taget stilling til.

Fra politisk ordfører Andreas Steenberg (R) lød det efter offentliggørelsen af Minkkommissionens beretning torsdag, at partiet ville læse sig dybere ned i den mere end tusind sider lange rapport og derefter drøfte eventuelle konsekvenser i folketingsgruppen.

Derfor kom der ikke en melding fra Radikale Venstre torsdag. Men fredagens pressemøde i Spejlsalen har ikke gjort beslutningen nemmere, siger flere politiske kommentatorer nu.

Et historisk vildt pressemøde

Efter statsministerens pressemøde hæfter flere sig nemlig ved, at Mette Frederiksen og flere andre ministre startede med et langt forsvar af, hvad der var årsagen til, at beslutningen om at aflive alle mink i Danmark skulle tages.

Niels Thulesen Dahl, der er politisk analytiker hos Jyllands-Posten, fremhæver også Mette Frederiksens manglende ydmyghed på pressemødet, som han kalder ”historisk vildt” og ”meget, meget usædvanligt”.

- Hvis hun havde intentioner om at fremstå ydmyg, er det ikke lykkedes, siger han.

Han mener, at alt før statsministerens pressemøde tydede på, at Radikale Venstre ville sige nej til en advokatundersøgelse.

- Det kan også godt være, at de holder fast i det. Men pressemødet har ikke gjort det nemmere for dem, for nu skal de forklare, hvorfor de ikke ønsker en yderligere undersøgelse oven på et pressemøde, hvor Mette Frederiksen i den grad har forsøgt at rense sig selv, siger han til TV 2.

Presset fra baglandet bliver større

Politisk kommentator Hans Engell er enig – dagens pressemøde har gjort det sværere for Radikale Venstre at finde de gode argumenter for at sige nej. Men ifølge ham ændrer det ikke på, at partiet efter hans vurdering vil ende med at vende tommelfingeren nedad.

- Men udmeldingen skal komme hurtigt, inden presset fra baglandet bliver større, siger Hans Engell.

Flere radikale stemmer har allerede meldt deres opbakning til en advokatundersøgelse. Det gælder blandt andet tidligere minister og nuværende folketingskandidat for Radikale Venstre Christian Friis Bach.

Også Bo Fink, hovedbestyrelsesmedlem for Radikale Venstre i Nordjylland, mener, at "der skal placeres et ansvar" i sagen, og at en advokatundersøgelse er nødvendig. Han er ikke i tvivl om, at der er "begået noget retsstridigt".

Radikale Venstre har indkaldt medlemmerne af hovedbestyrelsen samt folketingskandidater til en "fortrolig politisk drøftelse" lørdag. Det fremgår af en mødeindkaldelse, som TV 2 har set.

Folketingets granskningsudvalg skal mandag stemme om, hvorvidt der er flertal for en advokatundersøgelse.