Statsministeriet indkalder til pressemøde om minksagen

Statsminister Mette Frederiksen (S) får hård kritik i rapporten, men hun vidste ikke, at der ikke var lovgrundlag for at kræve alle mink aflivet.

Statsministeriet indkalder til pressemøde fredag klokken 10 om sagen vedrørende aflivning af mink.

Det sker dagen efter Minkkommissionens offentliggørelse af deres beretning om sagen.

Ifølge rapporten har Statsministeriet handlet "meget kritisabelt i forløbet" i sagen om aflivning af de mange millioner mink i Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har selv fået hård kritik, men efter Minkkommissionens opfattelse vidste hun ikke, at der ikke var lovgrundlag for at kræve alle mink aflivet.

Hendes udmeldinger har dog ifølge Minkkommissionen objektivt set været "groft vildledende", lyder det.

Det er op til et flertal i Folketinget, hvis Mette Frederiksens handlinger skal have politiske konsekvenser. Det kan i yderste konsekvens føre til en rigsretssag.

Støttepartiet Enhedslisten har sagt, at man ikke udtrykker mistillid til regeringen og dermed freder Mette Frederiksen i minksagen.

Ledende rĂĄdgiver under pres

Kommissionen mener derudover, at mindst ti embedsmænd kan drages til ansvar i sagen – heriblandt departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen.

Barbara Bertelsen har ifølge Minkkommissionen begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar.

Statsministerens ledende rådgiver havde "det meste af en arbejdsdag" fra regeringens beslutning i koordinationsudvalget 3. november og indtil pressemødet 4. november, hvor beslutningen om at slå alle mink i Danmark ihjel skulle meldes ud.