Mink-sagen

Mette Frederiksen melder ud om minksagen: Vi fortjener hård kritik

Sagen bør dog ikke give anledning til en rigsretssag mod hende selv, siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forventer voldsom kritik fra Minkkommissionen for beslutningen om at aflive alle landets mink uden lovhjemmel.

Det siger hun til Berlingske, to dage før kommissionen kommer med sin længe ventede rapport.

- Når noget er kritisabelt, og når der er begået fejl, som at der ikke var lovhjemmel, forventer jeg selvfølgelig kritik fra kommissionen, og jeg forventer også en voldsom kritik, siger hun.

Hun svarer samtidig ja til Berlingskes spørgsmål om, hvorvidt regeringen fortjener kritik for hele forløbet.

Men selvom Mette Frederiksen erkender, at beslutningen om at aflive landets mink var en fejl, mener hun ikke, at den giver anledning til en rigsretssag mod hende selv eller til regeringens afgang.

Ikke grundlag for en rigsret

23. juni bragte Weekendavisen et udkast til beretningen fra Minkkommissionen, der rummede hård kritik af både Miljø- og Fødevareministeriet og Statsministeriet.

De personer, hvis ageren er behandlet i rapporten, har også haft mulighed for at se udkast af afsnit i rapporten. Mette Frederiksen har dog gentaget flere gange, at hun hverken kan eller vil udtale sig om indholdet i rapporten, før den offentliggøres.

Forud for rapporten har der længe været diskussion om, hvorvidt sagen er så alvorlig, at statsministeren bør stilles for en rigsret.

I april 2021 stemte de borgerlige partier blandt andet for et borgerforslag, der krævede Mette Frederiksen for en rigsret, der skulle afklare, om hun har forbrudt sig om ministeransvarlighedsloven.

Over for Berlingske afviser statsministeren dog, at der skulle være grundlag for det.

Heller ikke en uvildig advokatvurdering af rapporten fra kommissionen - som de blå partier den seneste tid har krævet - mener hun, at der er grundlag for.

- Jeg mener ikke, at der er grundlag for en rigsretssag og dermed heller ikke en advokatvurdering, som jo bruges i forbindelse med en rigsret. Det er nogle steder blevet fremstillet, som om en advokatvurdering er en opfølgning på en kommission – men det er det ikke. Det er en forberedelse til en rigsretssag, siger Mette Frederiksen.

Havde ikke viden om manglende hjemmel

Ifølge Mette Frederiksen er der fem spørgsmål, der er "afgørende for det videre forløb":

For det første: Har der været viden om den manglende lovhjemmel eller ej?

For det andet: Har det været hensigten at skjule en viden?

For det tredje: Har hun eller andre overholdt sandhedspligten over for Folketinget?

For det fjerde: Hvordan har regeringen reageret, da det stod klart, at der manglede lovhjemmel?

For det femte: Blev man advaret undervejs?

Her understreger Mette Frederiksen over for Berlingske, at hun "hele vejen" har sagt, at hun ikke havde viden om, at der manglede hjemmel, og at hun oplyste Folketinget, så snart hun blev gjort opmærksom på problemet.

Foreslår at indføre ny pligt

Statsministeren fortæller, at der "uden tvivl" skal tages ved lære af dette forløb. I lyset af det foreslår Mette Frederiksen, at der indføres en ny pligt, som regeringer skal leve op til i krisesituationer.

Nemlig at indføre det, hun over for Berlingske kalder en "rådføringspligt", når regeringer skal træffe vidtrækkende beslutninger i en krise.

Den pligt går mere konkret ud på, at regeringer skal rådføre sig med Folketinget, når der skal tages beslutninger af en "vis kaliber" - som eksempelvis aflivningen af mink.

Lignende regler gælder allerede i udenrigspolitiske spørgsmål, hvor regeringen på forhånd skal konsultere Det Udenrigspolitiske Nævn.