Politik

Andre partier har også været i "nedsmeltning" – derfor er DF's alligevel den største

Dansk Folkeparti har været et af de mest indflydelsesrige partier i dansk politik i to årtier. Nu kan det være på vej ud, vurderer politisk redaktør.

Dansk Folkepartis kamp for overlevelse udspiller sig dag for dag i øjeblikket.

Over halvdelen af partiets folketingsmedlemmer har forladt skuden, og prominente politikere som Søren Espersen og Peter Skaarup har for nylig meldt deres afgang efter årtiers loyalitet i Dansk Folkeparti.

Mens partiets succes er blevet kaldt for den største af sin slags i dansk politisk historie, er dets kollaps også uden sidestykke.

Dansk Folkeparti er nemlig ikke det eneste parti, der har gennemgået en næsten komplet nedsmeltning gennem årene. Alligevel er der meget, der tyder på, at situationen i DF er langt værre, end hvad vi ellers har set i dansk politik, mener TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Ingen politiske uenigheder, men personopgør

Dansk Folkeparti var i sig selv succeshistorien, der blev bygget på et andet partis totale nedsmeltning.

I hvert fald blev DF grundlagt i 1995 af udbryderpolitikere fra det daværende folketingsparti Fremskridtspartiet, der i årevis havde været splittet i to politiske fløje.

Og hvor politiske uenigheder også var årsagen til, at et parti som SF i begyndelsen af 10'erne fik prædikatet "nedsmeltning" på sig, er det ikke politikken, der splitter DF ad, forklarer Hans Redder.

Ifølge ham er det nærmere de personlige stridigheder mellem medlemmerne, der lige nu har skubbet Dansk Folkeparti helt til afgrunden.

Det blev for alvor tydeligt, hvor lidt de stoler på hinanden, og hvor giftigt det er blevet

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

Allerværst stod det til under formandsopgøret i januar i år – hvor der eksempelvis blev lækket interne lydoptagelser til pressen – men siden er det ikke gået roligere for sig bag facaden i partiet.

- Formandsopgøret blev virkeligt beskidt, både i den lejr, hvor man bakkede op om Morten Messerschmidt, men også i den modsatte. Der blev det for alvor tydeligt, hvor lidt de stoler på hinanden, og hvor giftigt det er blevet, siger Hans Redder.

Ligesom i Alternativet, der fra at stryge ind i Folketinget i 2019 stort set har blødt både vælgere og kandidater og befundet sig langt under spærregrænsen lige siden, kan giftigheden i DF også læses i meningsmålingerne.

I den seneste måling fra Megafon nærmer Dansk Folkeparti sig i hvert fald bunden og en historisk øretæve med kun 3,2 procent af stemmerne.

Og ifølge Hans Redder er der særligt én grund til, at nedsmeltningen i Dansk Folkeparti overgår både SF's, Alternativets og Fremskridtspartiets kriser.

Betød næsten alt i dansk politik

Hans Redder kalder Dansk Folkepartis nedtur for "den største i nyere tid".

Dansk Folkeparti har sejret sig selv ihjel

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

Det skyldes især, at det er et af dansk politiks mest indflydelsesrige partier, der nu kæmper for sin overlevelse i fuld bevågenhed, fortæller han.

Et parti, som alle andre partier har skullet "navigere rundt om og i forhold til", lyder det.

- Dansk Folkeparti er gået fra at være et parti, der betød næsten alt i dansk politik, hvad end man brød sig om dem eller ej, til nu at være et parti, der reelt set kan være på vej ud efter næste folketingsvalg.

I de seneste to årtier har det borgerlige parti for alvor forandret dansk politik, særligt på udlændingeområdet, siger Hans Redder.

- I 2001 stod de alene med idéen om, at der var behov for at stramme dansk udlændingepolitik. I dag står vi i en situation, hvor de har sejret sig selv ihjel, fordi stort set alle andre partier har købt ind på den politik lige siden.

Et ulykkeligt ægteskab

Efter rækken af mangeårige DF'eres exit har rygterne svirret omkring tidligere formand Kristian Thulesen Dahls planer om at følge trop.

Mandag skrev Thulesen Dahl i et Facebook-opslag, at han "overvejer sin situation":

- Jeg overvejer selvfølgelig min situation lige nu. Mange af mine gode venner har forladt partiet. Men jeg har stadig rigtigt mange gode venner tilbage i partiet, skrev den tidligere partiformand i opslaget.

Ifølge Hans Redder er det nu op til formand Morten Messerschmidt at håbe på en afklaring fra Kristian Thulesen Dahl hurtigst muligt, hvis partiet skal gøre sig forhåbninger om at komme videre.

- Både Messerschmidt og Thulesen Dahl ved godt inderst inde, at det her ender med et brud inden længe. Det minder i virkeligheden om et ulykkeligt ægteskab, hvor begge parter godt ved, at det kommer til at ende ulykkeligt.