Thulesen Dahl nåede 27 år i DF – det slutter, hvor det startede
Kristian Thulesen Dahls 27 år i Dansk Folkeparti har budt på alt fra eufori til regulær nedsmeltning.
”Tøsedreng” blev der råbt mod Kristian Thulesen Dahl fra talerstolen under Fremskridtspartiets landsmøde i Scandinavian Congress Center i Aarhus i september 1995.
Det var vestjyden Kristen Poulsgaard, der gav Thulesen Dahl prædikatet. Han var rasende over, at Thulesen Dahl støttede Pia Kjærsgaards linje og ikke hovedbestyrelsens.
Derfor krævede Kristen Poulsgaard, at Thulesen Dahl forlod sin post i Fremskridtspartiet. Og det gjorde han.
Kort efter det historisk kaotiske landsmøde stiftede Kristian Thulesen Dahl sammen med Pia Kjærsgaard og to andre medlemmer Dansk Folkeparti. Herfra fulgte 27 år med utallige opture – og de seneste år utallige nedture.
Nu er det så helt slut. Kristian Thulesen Dahl har forladt Dansk Folkeparti og skal nu i stedet være administrerende direktør i Port of Aalborg, selskabet bag Aalborgs havn.
Som mor og søn
De første mange år gik det kun en vej for Kristian Thulesen Dahl, og det var fremad.
Fra partiets stiftelse frem til 2012 bestred han posten som finansordfører. Her havde Kristian Thulesen Dahl det som en fisk i vandet, fordi han kunne koncentrere sig om sine regneark og de lange politiske forhandlinger, mens formanden Pia Kjærsgaard tog sig af det værdipolitiske og kommunikationen med vælgerne.
Af sine kolleger var Kristian Thulesen Dahl kendt som en skarp forhandler, der altid mødte velforberedt op til diverse møder med gule post-it sedler stikkende ud fra sin mappe fyldt med papirer. Af flere var han kendt som "regnedrengen".
Samtidig var han Pia Kjærsgaards højre hånd, og de to opfattede i en årrække nærmest hinanden som mor og søn.
Sammen med Peter Skaarup styrede de partiet med hård hånd og førte Dansk Folkeparti til det ene gode resultat efter det andet.
'Kronprins Kristian'
I 2012 valgte Pia Kjærsgaard at trække sig som formand for DF og vige pladsen for Kristian Thulesen Dahl – eller 'Kronprins Kristian', som hun kaldte ham, da hendes tilbagetrækning blev officiel.
For det lå jo i kortene, lod hun fortælle.
- Kristian har været min faste makker i alle årene, uopslidelig, arbejdsom, konstruktiv, kreativ og målrettet, sagde Pia Kjærsgaard storsmilende i sin tale på partiets årsmøde i Herning.
Kristian Thulesen Dahl kvitterede med at takke den afgående formand:
- Pia, du har altid været her. Vi har alle vidst, at det her aldrig kunne lade sig gøre uden dig. At jeg tager over nu, er din suveræne beslutning, også selvom det betyder, at du stopper på et tidspunkt, hvor Dolly Parton stadig synger, lød det, og de tilhørende kvitterede med et grin.
Den solskinsdag i september var Kristian Thulesen Dahl fyldt med glæde og gåpåmod, har han siden fortalt. Og han havde formentlig ikke haft fantasi til at forestille sig, akkurat hvor galt det ti år efter ville stå til med Dansk Folkeparti og ikke mindst hans forhold til Pia Kjærsgaard.
Folkefest og 37 mandater
De første år med Thulesen Dahl i spidsen gik fantastisk. Dansk Folkeparti sad fortsat hårdt på den stramme udlændingepolitik, og partiet stormede frem i meningsmålingerne.
Der var da også jubel og glade dage, da valgresultatet for folketingsvalget 2015 rullede ind.
Med 37 mandater og titlen som Folketingets næststørste parti blev Dansk Folkeparti valgets helt store vinder.
Og ikke nok med at partiet badede sig i succes, det gjorde formand Kristian Thulesen Dahl også. 57.371 personlige stemmer gjorde ham til valgets absolutte stemmesluger.
På trods af den massive succes gik DF ikke med i Lars Løkke Rasmussens regering – noget, som flere politiske eksperter siden har peget på som en af årsagerne til DF's nedtur, og som Kristian Thulesen Dahl selv senere har kaldt "en fejl".
Og næsten lige så hurtigt som succesen kom, var den væk igen.
I december 2015 påbegyndte EU's antisvindelkontor, Olaf, efterforskningen af det, der herhjemme hurtigt blev døbt Meld og Feld-sagen. Sagen, der fik formand Kristian Thulesen Dahl til at erklære krise i partiet.
Gedigen nedtur
Herfra gik det stødt ned ad bakke. Møgsagerne blev flere, en stram udlændingepolitik var efterhånden normen på Christiansborg, og pludselig dukkede endnu et højrefløjsparti om, nemlig Nye Borgerlige.
Med Thulesen Dahl i spidsen led DF således et stort nederlag ved Europa-Parlamentsvalget 26. maj 2019. Her mistede partiet tre af sine fire mandater.
Bedre så det ikke ud, da der 6. juni blev afholdt folketingsvalg.
I 91 ud af 92 valgkredse blev Dansk Folkeparti mere end halveret i forhold til sidste folketingsvalg, og partiet mistede dermed 21 af sine 37 mandater.
Kristian Thulesen Dahl gik på talerstolen og garanterede, at DF nok skulle opleve genrejsning.
- Vi skal ikke klynke. Partier har før oplevet stormvejr, og vi ved, at det afgørende er, hvordan man håndterer modgang. Når man synger højt og glad under opturen, skal man også kunne klare nedturen. Vi skal nok komme igen, sagde Kristian Thulesen Dahl blandt andet.
Det lykkedes mildest talt ikke.
Ny formand, samme uro
I meningsmålingerne fortsatte nedturen, og samtidig begyndte en intern uro at spire.
Flere medlemmer begyndte offentligt at kritisere partilinjen i 2020, og selv Kristian Thulesen Dahls mangeårige kompagnon Pia Kjærsgaard sendte giftige stikpiller i hans retning.
Groft sagt så den ene halvdel af partiet Thulesen Dahl som den rette formand, mens den anden halvdel ønskede en ny – mange Morten Messerschmidt, der i 2020 blev udnævnt som partiets nye kronprins.
Efter et historisk dårligt kommunalvalg i november 2021 var der ingen vej tilbage for Kristian Thulesen Dahl.
Han kunne ikke længere se sig fri for, at han som formand havde del i partiets nedtur, og derfor meddelte han på valgaftenen, at der skulle en ny formand til.
- Vi bliver nødt til at finde nye metoder til at komme ud af det dødevande, vi har været i de sidste par år. Vi har forsøgt rigtig mange ting. Det er gået godt, men det er ikke lykkedes at genfinde kontakten til vælgerne, sagde han.
På et ekstraordinært landsmøde i januar 2022 blev Thulesen Dahls måske største konkurrent i partiet, Morten Messerschmidt, valgt som ny formand. Udadtil gav Thulesen Dahl udtryk for, at han støttede op om den nye formand, men inderst inde vidste han formentlig godt, at det ville blive svært.
Siden er forholdet mellem de to i hvert fald blevet kun mere køligt, og de seneste måneder er det fyget gennem luften med beskyldninger, mistænkeliggørelser og øgenavne – særligt fra Messerschmidt og Kjærsgaard mod Thulesen Dahl.
For mange af Thulesens Dahls støtter blev det for meget. Siden Morten Messerschmidt overtog som formand, har 11 ud af 16 folketingsmedlemmer i hvert fald forladt partiet.
Ingen nem beslutning
Selv trak Kristian Thulesen Dahl den længe. For længe vil nogle mene.
Godt nok meddelte Kristian Thulesen Dahl 17. juni, at han ikke ville stille op for Dansk Folkeparti ved næste folketingsvalg, men indtil i dag har Thulesen Dahl holdt fast i, at han ville blive siddende for partiet valgperioden ud.
Det har ikke huet alle.
På Twitter valgte Pia Kjærsgaard, få dage efter Kristian Thulesen Dahls melding om at han ikke ville genopstille, at dele opslaget "Thulesen Dahl er en tøsedreng" – en direkte reference til det kaotiske landsmøde i 1995, hvor der blev råbt samme øgenavn til Thulesen Dahl.
Dengang var det, fordi han støttede Pia Kjærsgaard. Der må siges at være løbet meget vand i åen siden.
Selv forklarer Thulesen Dahl, at det har taget ham lang tid at træffe den endelige beslutning om at melde sig ud. Det er nemlig ikke noget, man bare gør, når man er stifter og har været medlem i 27 år.
Han fortæller, at han er kommet til sin beslutning "mere og mere dag for dag" og lægger ikke skjul på, at det er en "kæmpe beslutning, der gør ondt".
- Det har været en rigtig svær beslutning, for vi har i partiet haft en fantastisk rejse sammen. Fuld af gode oplevelser. Fuld af gode minder, siger Thulesen Dahl.
Vil tænke sig rigtig godt om
Den tidligere DF-formand understreger, at han ikke kommer til at "kaste smuds" på partiet eller dets medlemmer.
- For selvom vi nok nu er vokset fra hinanden, skal vi alle bedst videre, lyder det.
Der har længe været spekulationer om, hvorvidt Kristian Thulesen Dahl ville slutte sig til tidligere Venstre-minister Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne, der blev stiftet i sidste uge. Flere andre tidligere DF'ere har allerede vist deres interesser.
Den tidligere DF-formand afviser dog over for TV 2, at han har haft nogen "stor dialog" med Inger Støjberg, siden hun stiftede sit parti.
- Hun har gang i sit projekt med Danmarksdemokraterne, og man må sige, at hun er kommet godt fra start. Men der ligger ikke nogen planlagt række af begivenheder i alt det her, siger han og tilføjer:
- Nu træffer jeg denne her beslutning, som er en kæmpe stor beslutning for mig, og så vil jeg snarest melde ud, når jeg lige har sundet mig oven på det her, hvordan jeg ser min fremtid.
Hvad er dit forhold til Danmarksdemokraterne?
- Hvordan min fremtid i forhold til Danmarksdemokraterne eller andre skal udvikle sig, er noget, jeg vil tænke rigtig godt over.
Der skulle dog ikke gå længe, før Kristian Thulesen Dahls fremtid skal se ud. Fredag kunne den tidligere DF-formand altså afsløre, at han bliver ny administrerende direktør i Port of Aalborg.
Om det betyder, at flirten med Danmarksdemokraterne er definitivt ovre, er ikke til at vide.