Uffe Ellemann-Jensens familie led under hans karriere: - Jeg føler tabet

Uffe Ellemann-Jensen var formand for Venstre mellem 1984 og 1998, og i den periode var han sjældent hjemme, fortæller han i 'Det sidste ord'.

Hvis man først har sat sig på tigerens ryg, går det ikke bare at springe af. Men i mellemtiden må familien stå uden for junglen og håbe, at man kommer helskindet igennem.

Sådan lød ordene fra den nu afdøde Uffe Ellemann-Jensen.

For et langt aktivt liv i dansk politik har ikke været uden omkostninger. I særdeleshed ikke for Uffe Ellemann-Jensens fire børn eller hustru – nu enke – Alice Vestergaard. Det fortæller den daværende Venstre-formand og udenrigsminister i TV 2-programserien ’Det sidste ord’, der er optaget inden Uffe Ellemann-Jensens død.

- Selvfølgelig blev børnene forsømt af mig, og selvfølgelig gik det ud over Alices karriere. Det kunne ikke være anderledes, fortæller han til tv-vært Mikael Bertelsen, som forinden interviewet havde aftalt, at det først måtte sendes efter Uffe Ellemann-Jensens død.

Men selvom den afdøde politiker ærgrer sig over alt det, han er gået glip af, mens børnene var små, vil han ikke taget ordet ”fortryde” i sin mund.

- Jeg vil ikke sige, at jeg fortryder det, for så vil det sige, at jeg skullet have ladet være. Jeg er ked af det, konstaterer han.

Evigt dĂĄrlig samvittighed

Uffe Ellemann-Jensen blev 80 år. Inden han stoppede som aktiv politiker i 2001, nåede han at være formand for partiet Venstre i årene 1984 til 1998 samt Danmarks udenrigsminister fra 1982 til 1993.

Det vigtige er at gøre det på en måde, så ens egne børn kan være stolte af en

Uffe Ellemann-Jensen

I de år var han stort set aldrig hjemme. Den ene aften var der møde i Aarhus, den næste i Aalborg og den tredje på Christiansborg. Og det var før Storebæltsbroen blev bygget, så det betød færgeoverfart og lange bumlende togture, oftest foretaget om natten.

- Den der evigt nagende dårlige samvittighed. Nu har jeg ikke været hjemme i en hel uge, og nu skal jeg afsted til et møde langt pokker i vold i stedet for at tage hjem. Man tænker på det i situationen, fortæller han og tilføjer:

- Jeg føler tabet. Omkostningerne. Selvfølgelig gør jeg det.

Uffe Ellemann-Jensen har derfor også altid været indstillet på, at hans børn formentlig ikke ville gå i hans fodspor. Og derfor kom det som en stor overraskelse, da to af dem alligevel kastede sig ud i det hæsblæsende liv, det er at være politiker.

Fulgte i fars fodspor alligevel

Da Uffe Ellemann-Jensens søn Jakob Ellemann-Jensen – den nuværende formand i Venstre – meddelte sin far, at han agtede at stille op i politik, spurgte Uffe Ellemann-Jensen, om han havde tænkt over, hvilken belastning det blev for hans familie.

Og det havde Jakob Ellemann-Jensen. For som han sagde til sin far, vidste han nok mere om, hvilken belastning det var for familien, end han gjorde.

- Touché, lyder det fra en grinende Uffe Ellemann-Jensen.

Ud over Jakob Ellemann-Jensen efterlader Uffe Ellemann sig også børnene Claus Ellemann-Jensen, Helene Ellemann-Jensen og Karen Ellemann, hvor sidstnævnte også har sin daglige gang på Christiansborg som politiker for Venstre.

Uffe Ellemann-Jensen fortæller til Mikael Bertelsen, at han kan se, hvordan både Jakob Ellemann-Jensen og Karen Ellemann oplever det samme, som han selv gjorde.

- Jeg kan godt have lidt ondt af mine børn en gang imellem, sådan set også af mine børnebørn, for jeg kan se, at tingene gentager sig, fortæller han og fortsætter:

- Det vigtige er at gøre det på en måde, så ens egne børn kan være stolte af en.

Betød det noget for dig?

- Ja, det gjorde det!

Se 'Det sidste ord med Uffe Ellemann-Jensen' pĂĄ TV 2 PLAY.