Politik

Støjberg gav DF og Nye Borgerlige en “lang næse”, mener Hans Engell, men det ville være dumt at lægge afstand til hende

DF var hurtige til at se virkeligheden i øjnene, mener politisk kommentator. Måske står den yderste højrefløj over for endnu en politisk modstander.

Den i rigsretten dømte tidligere minister og nu stifter af partiet Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, er i måneder blevet overøst med kærlighed.

Den kom særligt to steder fra: Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, som begge har kæmpet for Støjbergs gunst.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, ville byde Støjberg hjerteligt velkommen i partiet, hvis hun kunne se sig selv der.

Dansk Folkepartis nuværende formand, men daværende formandskandidat, Morten Messerschmidt, gik skridtet videre. Han ville sågar trække sit kandidatur i slutningen af sidste år, hvis Inger Støjberg ønskede at gå efter formandsposten i DF.

Nye Borgerlige lancerede annoncen “Danskerne støtter Inger Støjberg”.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard mødte personligt op som moralsk støtte under retssagen mod den tidligere minister.

Og listen over smiger er lang.

Hans Engell: Støjberg-hyldest var ikke en fejl

Med mere end 40.000 vælgererklæringer på ét døgn har Inger Støjbergs parti fordoblet antallet, der er nødvendigt for at komme på stemmesedlen, hvis de bliver godkendt. Dermed har Danmarksdemokraterne slået alle hidtidige rekorder for indsamling af vælgererklæringer.

Og det har gjort udsigterne til at komme på tinge langt mere håndgribelige.

- De to partier (DF og Nye Borgerlige, red.) havde set det som et stort aktiv, hvis de havde kunnet trække Støjberg over, men hun gav dem en lang næse, siger tidligere minister og politisk kommentator Hans Engell.

Ifølge Engell var Dansk Folkeparti med særligt Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard hurtigere til at se i øjnene, at frieriet til Støjberg nok ikke ville føre nogen vegne.

Kvinden, som DF og Nye Borgerlige i måneder har hyldet, har nu valgt at starte sit eget parti, og skulle hun blive valgt ind, vil begge partier nu stå med en politisk modstander.

Alligevel var frieriet ikke en fejl, mener Hans Engell.

- Jeg mener ikke, at det i sig selv får kæmpestore konsekvenser. Det betyder dog, at det vil være utroværdigt, hvis Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige pludselig begyndte at lange rigtig hårdt ud efter Støjberg. Det tror jeg heller ikke, at de vil, siger han:

- Tværtimod vil deres taktik være at omfavne hende og sige, at det er godt, at de har fået et nyt parti, som vil kæmpe for stram udlændingepolitik.

Et hul i politikken

På Danmarksdemokraternes hjemmeside fortæller Inger Støjberg i små videoer om partiets politik.

Den københavnske elite skal kunne se ud over egen næsetip, de svageste skal hjælpes, og Arne-pensionen skal bevares – og så skal udlændingepolitikken naturligvis være stram.

Kroner og ører, skatter og procenter, antallet af boliger og sygeplejersker er ikke nævnt. Stort set alt, der handler om reel politik, er udeladt, mener Hans Engell.

Og her ligger også Dansk Folkepartis og Nye Borgerliges mulighed for at skille sig ud.

- Hendes politiske program er så tyndt, at hvis de to andre partier ville lægge afstand til hende, kunne de gøre det på en række politikområder, hvor hun simpelthen ikke har noget at byde på, og hvor de har en mere gennemarbejdet politik, siger han.

Kan det gøres troværdigt?

- Det kan det godt, for det er områder, hvor Støjberg slet ikke har nogen politik. Men de vil ikke gøre det på det personlige plan og slet ikke generelt.

Kan det volde problemer for Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, at de har hædret hende gennem en lang periode?

- Det er klart, at der vil være nogle vælgere, som tænker på, at de andre også siger god for hende, men det er en af de omkostninger, der er i politik. Hovedproblemet er, at hun laver et parti, som henvender sig til stort set de samme vælgere, som mange andre på højrefløjen, siger Hans Engell.