Kommentator sammenligner DF med en borgerkrig – kan kun stoppes på én måde

Det er en ren overlevelseskamp for Dansk Folkeparti, siger kommentator efter Peter Skaarup-exit.

Urolighederne i Dansk Folkeparti fortsætter, og fredag vinkede endnu to DF-profiler farvel til partiet.

Først meldte Jens Henrik Thulesen Dahl sin afgang, inden Peter Skaarup et par timer senere gjorde det samme.

Hun er en kæmpestor trussel

Søs Marie Serup om Inger Støjberg

Det efterlader Dansk Folkepartis folketingsgruppe halveret, siden Morten Messerschmidt blev formand i januar.

Situationen i partiet er kritisk, konstaterer Søs Marie Serup, der er politisk kommentator og medforfatter til DF-bogen 'Skaberen, taberen, frelseren?'. Medlemsafgangene og den interne uro får Serup til at sammenligne partiets tilstand med en borgerkrig.

- Det er indædt og blodhævnsagtigt. Det er som en borgerkrig, siger hun fredag aften til TV 2 i kølvandet på nyheden om Peter Skaarups exit.

En etnisk udrensning i partiet

Søs Marie Serup begrunder sin vurdering med, at man kun kan afslutte en borgerkrig ved at tage drastiske midler i brug.

- En borgerkrig kan stoppes ved en etnisk udrensning, hvor en hel gruppe dør. Og med de exitter, vi ser, kan man næsten tale om en politisk, etnisk udrensning, hvor alle de kræfter, der arbejder mod Morten Messerschmidt, er ved at være ude af partiet.

- Eller også kan man have slidt så hårdt på hinanden, at der kommer en fredsaftale, men det forekommer udelukket lige nu, understreger hun.

Kan Dansk Folkeparti ikke selv få styr på sine tropper internt, er det op til vælgerne at sætte en stopper for urolighederne, forklarer Søs Marie Serup og kalder vælgerne for "udefrakommende kræfter".

Men var der valg i morgen, ville det se sort ud for Dansk Folkeparti, som i en ny Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken kun står til at få 3,2 procent af stemmerne.

DF'erne har ikke været så tæt på bunden siden 1999, og det er vel at mærke i en måling, der er lavet, før Inger Støjberg lancerede sit nye parti, Danmarksdemokraterne.

En "overlevelseskamp"

Medlemsflugten fra DF's folketingsgruppe begyndte, kort tid efter at Morten Messerschmidt trådte til som partiformand i januar.

Og Morten Messerschmidt kan ikke genopbygge sit parti, før han er sikker på, at alle, der ikke vil være medlem under hans ledelse, træder ud, siger Søs Marie Serup.

- Det er virkelig op ad bakke, og det er en overlevelseskamp for DF. Det er ikke sikkert, at det er afsluttet med Skaarups afgang, og Messerschmidt kan ikke komme videre, før han er sikker på, at dem, der er tilbage, har tænkt sig at blive.

Nyt parti er en trussel

Peter Skaarup udtalte fredag, at han vil stille sig til rådighed for Inger Støjbergs nye parti, selvom partiet hverken har et partiprogram eller er opstillingsberettiget endnu.

- Det kommer til at se endnu sværere ud nu, hvor Inger Støjberg har meldt sig på banen. Hun er en kæmpestor trussel, siger Søs Marie Serup og vurderer, at flere tidligere DF'ere vil følge i Peter Skaarups fodspor.

Magten ligger dog i Inger Støjbergs hænder, fastslår hun.

- Det er suverænt Inger Støjberg, der afgør, om man kan komme med. Hun overvejer formentlig, om hun vil tage imod en så stor gruppe tidligere DF'ere. Hun er ikke interesseret i at sende et signal om, at hendes parti er en anden udgave af DF.

Søs Marie Serup forventer dog, at Støjberg vil byde Peter Skaarup velkommen.