Mink-sagen

- Vi er ikke kommet en millimeter tættere på ministeransvar, siger professor efter minklæk

Statsministeriet har ageret ”meget kritisabelt” i sagen om de aflivede mink, men professor forudser ikke de store konsekvenser for Mette Frederiksen.

Dele af et udkast til den længe ventede beretning fra Minkkommissionen landede torsdag i Weekendavisens spalter.

Konklusionerne lyder blandt andet, at Statsministeriet har ageret ”meget kritisabelt”, mens Miljø- og Fødevareministeriet har handlet ”særdeles kritisk” i forløbet, der uden lovhjemmel endte med at aflive alle mink.

Den endelige beretning fra kommissionen, der kommer næste torsdag, kan være anderledes.

Men står udkastet til troende, er det især ministeriernes embedsmænd, der står til at få ørerne i maskinen. Sådan lyder vurderingen fra Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

- Det langt mest sandsynlige er, at man starter nogle disciplinærsager mod embedsmænd. Eller straffesager, hvis konklusionerne ender med at blive meget alvorlige, siger han til TV 2.

En rigsretssag på vej?

Flere oppositionspartier har længe krævet en rigsretssag mod statsministeren, efter hun 4. november 2020 på et historisk pressemøde krævede alle mink aflivet.

I sit udkast stempler kommissionen da netop også udmeldingerne til pressemødet som "groft vildledende", da det var klart, at der hverken var hjemmel til at aflive alle mink i Danmark eller til den tempobonus, som tilfaldt de minkavlere, der hurtigt fik aflivet deres dyr.

Det politiske drama vil rulle henover scenen

Hans Engell, politisk kommentator

Men ifølge Sten Bønsing danner dagens læsning i Weekendavisen absolut ingen grobund for, at en rigsretssag mod Mette Frederiksen skulle blive en realitet.

- Så skulle der have stået information om, at statsministeren var klar over, at der ikke var lovhjemmel. Og sandsynligvis også, at der var embedsmænd, der direkte advarede hende. Det er jo dem, der skal kende reglerne. Ikke ministrene, siger professoren.

Sten Bønsing mener ikke, det er overraskende, at Statsministeriet ifølge kommissionen har ageret ”meget kritisabelt”, og Miljø- og Fødevareministeriet har handlet ”særdeles kritisk” i forløbet om de aflivede mink.

- Det er jo meget alvorligt, at man står på et pressemøde og bilder en stor branche ind, at de skal lukke, når der ikke er hjemmel til det, siger han.

Men det afgørende for en eventuel rigsretssag er ifølge professoren, om Mette Frederiksen har været bevidst om den manglende hjemmel. Og "det tyder intet indtil videre på", lyder det.

Så det får ingen konsekvenser for Statsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet, hvis den endelige beretning konkluderer, at de har handlet meget og særdeles kritisabelt?

- De siddende ministre får formentligt en stor næse. Men vi er ikke kommet en millimeter tættere på ministeransvar, vurderer han.

Det er op til politikerne, hvilke konsekvenser kommissionens beretning skal have for regeringen og Mette Frederiksen.

Det er derfor også en politisk beslutning, hvorvidt Mette Frederiksen skal for en rigsret eller ej.

Og spørger man politisk kommentator Hans Engell, er der nogle hårde uger i vente for statsministeren, hvis de lækkede dele af udkastet også er at finde i den endelige beretning.

Spørger man politisk kommentator Hans Engell, er der nogle hårde uger i vente for statsministeren, hvis de lækkede dele af udkastet også er at finde i den endelige beretning.

- Der bruges udtryk, som er meget skarpe og hårde, og som både juridisk og ikke mindst politisk vil blive læst med tyngde, siger han til TV 2.

Han forudser, at Mette Frederiksen vil gøre alt, der står i hendes magt, for at lukke sagen ned hurtigst muligt.

- Men det politiske drama vil rulle henover scenen både i de kommende uger, inden den egentlige sommerferie starter og formentlig også i august, hvor vi så må få en afklaring af, hvor denne sag fører hen, siger han.