Politik

Ny måling: Løkke kan afgøre valget – og Dansk Folkeparti står til historisk øretæve

Selvom Støjberg og hendes nye parti ikke har figureret i målingen, har flere respondenter insisteret på at stemme på hende.

Hvis der var valg i morgen, ville ingen af de politiske blokke kunne danne flertal uden Moderaternes – og dermed Lars Løkke Rasmussens – opbakning.

Det viser en ny opsigtsvækkende Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken.

Her står det relativt nyetablerede parti til at høste 3,5 procent af stemmerne.

Tallet lyder umiddelbart ikke af meget. Men det kan reelt ende med at afgøre, hvem nøglerne til Statsministeriet havner hos. Et scenarie, der må siges at være som taget ud af Lars Løkke Rasmussens drømme.

- Hvis det her var valgresultatet, ville vi have en situation, hvor Moderaterne stod med nøglerne. Det ville være godt for Danmark, og det er det, vi går efter, siger han til TV 2.

Det er vel alt andet lige præcis det, du har gået og drømt om?

- Selvfølgelig er det det. Men jeg går nu ikke og drømmer om meningsmålinger, jeg drømmer om valgresultater.

Løkkes lilla blok

For ganske få uger siden tonede statsminister Mette Frederiksen (S) frem og erklærede sig åben over for en regering over den politiske midte. En politisk bombe, som hurtigt blev desarmeret af både Venstre og Det Konservative Folkeparti, men fik Radikale Venstre og Moderaterne til at klappe begejstret.

Formanden for sidstnævnte, Lars Løkke Rasmussen, meddelte hurtigt, at han under ingen omstændigheder vil lægge Moderaternes mandater til en regering, der enten er rød eller blå.

Han vil i stedet "låse" dansk politik, sagde han, og "tvinge til samarbejde". Vel at mærke hvis mandaterne var til det.

Lyn-analyse

Den her måling indikerer, at vi går en uhørt spændende og uforudsigelig tid i møde i dansk politik. Det er få marginaler, der skal til, for at billedet ser helt anderledes ud, men med den her måling sidder Lars Løkke i sin drømmeposition. Han bliver ikke et kæmpestort parti, men han får de afgørende mandater. Hvor rød blok indtil for nyligt førte forholdsvis klart, er det hele nu oppe i luften forud for næste valg. Der er virkelig lagt op til en gyser.

I den nye måling står rød blok til at få 48,8 procent af stemmerne, mens blå blok får 47,6 procent. Men i det regnskab hører altså ikke Moderaterne, som i stedet definerer sig som lilla.

Trækker man stemmerne på partier under spærregrænsen fra, står Moderaterne – som eneste parti i den "lilla blok" – til 3,6 procent.

Samtidig er det her værd at bemærke, at Radikale Venstre er gået tilbage fra 8,3 procent ved forrige måling til nu at ligge på 6,5 procent.

Insisterer på Støjberg

Det er dog ikke kun fremgangen til Moderaterne, der er værd at bide mærke i ved den nye Megafon-måling.

For med 3,5 procent af stemmerne ligger Løkkes parti nu højere i målingen end Dansk Folkeparti, som nok engang sætter en negativ rekord med blot 3,2 procent.

DF'erne har ikke været så tæt på bunden siden 1999.

Tiden vil vise, om de kommer endnu tættere på spærregrænsen inden næste valg. Men torsdagens melding om det nye parti, Danmarksdemokraterne, kommer næppe til at gøre dem godt.

Lyn-analyse

At Dansk Folkeparti står til 3,2 procent af stemmerne i en måling, der er foretaget, før Inger Støjberg lancerede sit parti, må virkelig give nervøse trækninger hos Morten Messerschmidt. Det begynder efterhånden at ligne et realistisk scenarie, at den her krise kan koste Dansk Folkeparti livet. De begynder at kunne skimte spærregrænsen nedefra, og vi har næsten set opløsningstendenser den seneste tid. Der er ikke andet end problemer forude for Dansk Folkeparti, og det bliver en kamp for overlevelse.

I den sammenhæng er det samtidig værd at rette blikket mod de 1,2 procent af respondenterne, der har svaret, at de ville stemme på ”andre/uden for parti/gamle partier”, hvis der var valg i morgen. Der er nemlig tale om en markant stigning fra 0,4 procent ved seneste måling i marts.

Forklaringen er ifølge Megafon, at en række respondenter insisterede på at stemme på Inger Støjberg – vel at mærke selvom hun slet ikke var en valgmulighed, idet partiet endnu ikke er opstillingsberettiget.

Vil forpligte de store partier

Lars Løkke Rasmussen har i sin trussel om at "låse" dansk politik ikke defineret, hvad et samarbejde over midten reelt er. Han afviser ikke over for TV 2, at et rødt eller blåt samarbejde med Moderaterne i princippet kan være nok til at definere en regering som bred.

Men ambitionerne er højere end det, siger han og tilføjer, at det handler om at "forpligte de store partier".

Kan du ikke se ét eneste scenarie for dig, hvor Moderaterne støtter en enten helt blå eller helt rød regering?

- Nej, for jeg kan faktisk ikke rigtig få øje på de der farver, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer, at Danmark har brug for "noget helt andet".

Gælder det ikke bare, indtil at du får en tilpas stor indrømmelse i et forståelsespapir – altså så kan du godt støtte en rød eller blå regering?

- Hvad skulle det være for en indrømmelse? Det, vi er på jagt efter her, er noget politik. Jeg har været minister i 14 år, og det var spændende, men det er ikke det, der driver os, siger han og fortsætter:

- Vi skal passe på det her land. Og jeg kan mærke på mange af mine kollegaer, at noget af det, vi står med, har de ikke stået med før, fordi de – undskyld, at jeg siger det – ikke er gamle nok.

En tidligere Megafon-måling lavet for TV 2, umiddelbart efter at Mette Frederiksen åbnede for en bred regering med hende selv for bordenden, viste, at 40 procent af danskerne foretrækker en regering over midten.