Politik

Udfasningen af danske kampfly udskudt

Vi befinder os i en ekstraordinær situation, som kræver handling nu, lyder det fra forsvarsminister Morten Bødskov.

Som en direkte konsekvens af krigen i Ukraine bliver Danmarks planlagte udfasning af F-16-kampflyene nu sat på pause.

De 40 år gamle kampfly skal ifølge en ny aftale blive på vingerne frem til 2027.

- Putins overgreb på Ukraine har forandret Europa og de trusler, som vi står over for. Derfor øger vi Forsvarets mulighed for at bidrage til afskrækkelsen af Putin, skriver forsvarsminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge Forsvarsministeriet er den sikkerhedspolitiske situation i Europa i dag fundamentalt anderledes end i 2016, da kampflyaftalen blev indgået.

Derfor skal flyene holdes på vingerne tre år ekstra, da det ifølge ministeriet vil være forbundet med væsentlige operative og sikkerhedspolitiske risici at følge den planlagte udfasning af F-16-kapaciteten.

Forsvaret af NATOs territorium mod øst er mere centralt end på noget andet tidspunkt i nyere tid

Morten Bødskov, forsvarsminister

Nye kampfly er forsinkede

Den planlagte udfasning af Danmarks 43 F-16-kampfly skulle være sket i løbet af 2024.

Men afløseren – de nye F-35 kampfly – er forsinket. De første kommer efter planen først til Danmark engang næste år.

Forsvarschefen har derfor anbefalet, at der opretholdes et højere operativt niveau på F-16-flyene fra 2023-2027. Og den anbefaling har regeringen og forligspartierne valgt at følge.

- Vi befinder os i en ekstraordinær situation, som kræver handling nu, lyder det fra forsvarsministeren.

Han understreger, at den aktuelle sikkerhedspolitiske situation er alvorlig.

- Forsvaret af NATO's territorium mod øst er mere centralt end på noget andet tidspunkt i nyere tid. Det er derfor nødvendigt og udtryk for rettidig omhu at opretholde vores operative kampflykapacitet, mens de nye F-35-fly bliver indfaset.

Så selvom F-16-kampflyene har op til 40 år på bagen, skal de nu flyve tre år længere end planlagt, da de kommende F-35 fly ikke er klar til at overtage opgaverne med at kontrollere dansk luftrum og bidrage til NATO's missioner i udlandet.

Milliardregning

Indtil slutningen af marts i år var fire danske F-16-fly indsat i Litauen med en bemanding på godt 50 personer. Flyene patruljerede dagligt luftrummet over de tre baltiske lande. Derudover er der indsat to F-16-fly på Bornholm til at kontrollere dansk luftrum.

Prisen for at forlænge de mere end 40 år gamle F-16-fly løber op i 1,1 milliarder kroner i alt. Pengene skal gå til brændstof, indkøb af reservedele og mere personel.

Danske piloter er lige nu i gang med at træne til at flyve de nye F-35 fly i USA.

Danmark har købt i alt 27 fly for cirka 16 milliarder kroner. Og i løbet af deres 30-årige levetid vil omkostningerne til det, der er blevet kaldet danmarkshistoriens største våbenindkøb, løbe op i over 56 milliarder kroner.