Politik

Staten har 145 milliarder til gode – nu bliver lønmodtagere trukket i løn

Aftalen skal sikre, at blandt andet skattegæld og gæld fra politibøder nedbringes.

Op mod hver femte dansker har gæld til det offentlige – en gæld, der ved udgangen af 2021 samlet løb op i 145 milliarder kroner.

Et bredt flertal i Folketinget har derfor indgået en aftale, der skal knække gældskurven.

Konkret betyder aftalen, at Gældsstyrelsen får udvidede muligheder for at inddrage en del af gælden fra skyldneres lønudbetalinger. Det gælder også personer med de laveste indkomster.

Samtidig nedsættes inddrivelsesrenten med fire procentpoint – hvilket er en halvering i forhold til det gældende renteniveau.

Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, Radikale Venstre, Venstre og Det Konservative Folkeparti. Den skal sikre, at eksempelvis gælden fra skattegæld og politibøder nedbringes.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) uddyber i en pressemeddelelse:

- Vi har arbejdet meget med den sociale balance i aftalen. Vi skruer op, så skyldnere med de højeste indkomster skal betale mere hver måned. Det beløb, der trækkes fra skyldnere med de allerlaveste indkomster, skruer vi omvendt en lille smule ned.

- Til gengæld vil flere komme til at mærke det, fordi alle skyldnere fremover skal afdrage på deres gæld – uanset typen af gæld til det offentlige.

Støtteparti er ikke med

Gældsstyrelsen inddriver gæld på vegne af det offentlige. Og hidtil har ovenstående ikke været muligt for Gældsstyrelsen, kun på visse gældsposter.

Regeringens støtteparti Enhedslisten er ikke med i aftalen, da partiet mener, at det er forkert at tage penge fra mennesker, som næsten ingen har. Det siger partiets skatteordfører, Rune Lund, til Jyllands-Posten.

- Der er også gode elementer i aftalen, men bundlinjen er, at man har valgt at tage penge fra over 100.000 mennesker i samfundet, som stort set intet har. Det er helt og aldeles forkert og hamrende asocialt, siger Rune Lund til avisen.

Lønindeholdelse er ifølge Skatteministeriet et af de mest effektive inddrivelsesværktøjer over for borgere, fordi det sikrer, at skyldner først får sin løn udbetalt, når der er afdraget på gælden til det offentlige.