Politik

Ellemann mindes både i ind- og udland – "Den største statsmand, Danmark fik"

Ellemans død har afstedkommet lovprisninger fra både ind- og udland.

Siden det søndag formiddag blev meldt ud, at Uffe Ellemann-Jensen er gået bort i en alder af 80 år, er det væltet ind med reaktioner.

Både danske og udenlandske politikere er tyet til tasterne for at lovprise den tidligere udenrigsminister og Venstre-formand.

Og ikke overraskende rydder weekendens dødsfald mandagens avisforsider.

Politikeren er centrum for de store dagblades ledere. Her mindes Ellemann blandt andet for sit engagement i europæisk politik. Særligt lægger skribenterne vægt på hans samlende rolle i kølvandet på Sovjetunionens kollaps.

- Man siger, at Uffe Ellemann-Jensen var den bedste statsminister, Danmark aldrig fik. Omvendt er det ikke for meget at konstatere, at han måske var den største statsmand, Danmark rent faktisk fik.

Sådan lyder de indledende ord i Berlingskes leder. Det uddybes med konstateringen, at Danmark under udenrigspolitisk ledelse af Ellemann var det første land i verden til at indlede diplomatiske forbindelser med de baltiske lande.

En historisk beslutning, som også får plads i Politikens spalter.

- Mest visionær og modig var nok beslutningen om at lade Danmark gå forrest og anerkende de baltiske landes selvstændighed, da de løsrev sig fra Sovjetunionen i 1990. Det var en helt rigtig beslutning, en hvor Danmark virkelig gjorde en forskel, lyder det.

Ellemanns engagement i de baltiske lande har også fået baltiske politikere til tasterne.

"En legendarisk statsmand"

Ellemann var en sand europæer og en af Letlands rigtig gode venner, skriver landets udenrigsminister, Edgars Rinkevics, på Twitter:

- Han gjorde meget for at hjælpe os ind i EU og NATO. Mine dybeste kondolencer til denne store statsmands familie og venner.

Estlands præsident, Alar Karis, kalder Ellemann for "Estlands bedste ven".

- Vi vil altid huske hans ekstraordinære indsats for at sikre Estlands uafhængighed og tilbagevenden til Europa. Hvil i fred, kære ven, skriver han i et Twitter-opslag.

Som Danmarks udenrigsminister i de tidlige 1990'ere spillede Ellemann en stor rolle for Litauens selvstændighed, skriver landets parlamentsformand, Viktorija Cmilyte-Nielsen.

- Uffe Ellemann-Jensen, en legendarisk statsmand og en af Litauens venner, vil blive savnet, er hendes besked på Twitter.

Ellemann bliver også hyldet på tværs for sin insisteren på et stærkt NATO.

Myndighed og klarsynethed

Jyllands-Posten fremhæver blandt andet politikerens håndtering af den fodnotepolitik, der i 1980'erne betød, at Danmark tog en lang række forbehold for NATO.

- At Uffe stod fast, da det virkelig gjaldt og for mange svigtede, var hans stjernestund som udenrigsminister, skriver Jyllands-Posten blandt andet.

Kristeligt Dagblad kalder Ellemann for en af Danmarks fem største ministre i efterkrigstiden.

- De fire andre ministre på listen er statsministre. Det siger alt om den myndighed og klarsynethed, hvormed han forvaltede sine mange år som udenrigsminister, skriver avisen.

Uffe Ellemann-Jensen var Danmarks udenrigsminister fra 1982 til 1993. En tid, hvor Europa var i rivende forandring med jerntæppets fald og nye nationers opståen.

Efter længere tids sygdom sov han natten til søndag 19. juni stille ind i en alder af 80 år.