Politik

Sådan huskes Uffe Ellemann-Jensen

En munter og slagfærdig kollega, som kunne komme med en forløsende bemærkning selv under de mest ophedede politiske debatter, siger modstander.

En af dansk politiks mest betydende skikkelser gennem mange år i dansk politik er død.

Søndag døde tidligere Venstre-formand og mangeårig udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen efter længere tids sygdom. Han blev 80 år.

Siden er reaktionerne strømmet ind fra folk, der mindes den markante politiker. Både fra familie, venner, kolleger og politiske modstandere.

Jakob Ellemann-Jensen: - Jeg savner ham allerede helt forfærdeligt

Uffe Ellemann-Jensens søn, nuværende Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, har skrevet et opslag om sin nu afdøde far på Facebook. Her beskriver han deres forhold.

- Jeg savner ham allerede helt forfærdeligt. Vi ringede tit sammen, skriver Jakob Ellemann-Jensen.

Han fortæller, at det har været en styrke for ham, at have en, der selv har stået over for de samme udfordringer i tilværelsen - både privat og politisk.

- Vi havde en evig samtale kørende om både stort og småt. Fra store overvejelser om politik og verdens indretning til alle de små ting, som hverdagen er fuld af. Vi kunne være alvorlige. Vi kunne grine. Vi kunne det hele. Især grine.

Mette Frederiksen: Hans betydning står klarere end nogensinde

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver om Uffe Ellemann-Jensen, at hans stemme for et stærkt, sikkert og demokratisk Europa står klarere end nogensinde.

- Uffe Ellemann-Jensen var et humoristisk menneske med ordet i sin magt. Og glimt i øjet, skriver hun.

- Hvem husker ikke hans ord på finaledagen i EM i 1992 kort efter Danmarks nej til Maastricht-traktaten: "If you can't join them, beat them". Hans vid og lune vil blive savnet.

Mogens Lykketoft har mistet en god samtalepartner

I mange år stod Mogens Lykketoft og Uffe Ellemann-Jensen på hver deres side af Christiansborgs blokke. Men Lykketoft kom til at holde meget af Ellemann, siger han til TV 2.

- Det er meget, meget trist at miste ham også som samtalepartner. Uffe var en vældig personlighed.

Uffe Ellemann var en munter og slagfærdig kollega, og han kunne altid komme med en forløsende bemærkning selv under de mest ophedede politiske debatter, husker Lykketoft.

- Han var for mig et eksempel på, at man sagtens kan være gode venner på tværs af det politiske rum.

Fogh hylder "en kæmpe i Venstre"

Uffe Ellemann-Jensens tid som formand for Venstre og udenrigsminister satte sit præg på både Venstre og Europa – og gør det stadig den dag i dag.

Sådan lyder det fra tidligere Venstre-formand og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

- Jeg vil kalde Uffe en stor europæer. En stærk, dansk politisk leder. Og en kæmpe i Venstre, siger Anders Fogh Rasmussen.

Som mange andre fremhæver Fogh Uffe Ellemanns betydning for udformningen af den europæiske politik – og især at de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, blev medlemmer af EU og NATO.

- Ser vi på det i dag, var det godt, at det skete dengang. For var det ikke sket, var de måske aldrig blevet medlemmer af hverken EU eller NATO, siger Fogh.

Hans Engell: Hans politiske eftermæle er stort

Politisk kommentator og tidligere formand for de Konservative Hans Engell kalder Uffe Ellemann-Jensen for en af "efterkrigstidens største danske profiler", som vi i dag har mistet.

- Han har sat sine særlige spor i særlig dansk udenrigspolitik. Han var om nogen den, der styrede udenrigs- og sikkerhedspolitikken i nogle afgørende år, siger han.

Hans Engell fremhæver samtidig, at Ellemann-Jensen stod bag en fornyelse af partiet Venstre, og at det var under hans tid, at partiet gik fra et klassisk landbrugsparti til et parti, der fik et større fodfæste i de større byer.

- Hans politiske eftermæle er stort og stærkt, og så vil han selvfølgelig blive husket som den stærke politiker – også en polemisk en – der kunne få mange op i det røde felt.

Holger K. Nielsen: Mange børn i Baltikum fik navnet Uffe

Som udenrigsminister tog Uffe Ellemann-Jensen initiativ til, at Danmark fik en meget offensiv politik i Baltikum.

De baltiske lande var en uomgængelig del af Uffe Ellemann-Jensens minde, siger tidligere SF-formand Holger K. Nielsen til TV 2.

- Det var sådan, at mange børn (i Baltikum, red.) fik navnet Uffe-navnet. Han var kolossalt populær deroppe, næsten kult, husker Holger K. Nielsen.

- Og det var helt fortjent. Han var en meget, meget fremtrædende politiker i forhold til at forsvare de baltiske landes interesser.

Udenrigsminister: Ellemann vigtig for optagelse af Letland

Letlands udenrigsminister, Edgars Rinkevics, kalder det trist nyt, at Uffe Ellemann-Jensen er død.

- Han var en sand europæer og en god ven af Letland, og han gjorde en stor del for at vi kom med i EU og NATO, skriver han.

Under Uffe Ellemann-Jensens ledelse i Udenrigsministeriet genoptog Danmark 24. august 1991 som det første land i verden de diplomatiske forbindelser til de tre baltiske lande, herunder Letland.

Præsident betegner Ellemann som Estlands bedste ven

Alar Karis, der er præsident i Estland, er "meget ked af" nyheden om Uffe Ellemann-Jensens død og kalder ham "Estlands bedste ven".

- Vi vil altid huske hans ekstraordinære overbevisning og engagement i genoprettelsen af Estlands uafhængighed og tilbagevenden til Europa, skriver den estiske præsident på Twitter.

Jelved kalder Ellemann en gave til Danmark

Marianne Jelved, tidligere formand for Radikale Venstre, mener, at Uffe Ellemann-Jensen har været et forbillede for mange politikere.

- Han var en gave til Danmark på mange måder. Han har virkelig skabt gode relationer rundt om i Europa gennem sin meget lange tid som udenrigsminister.

Han har præget sin tid og sin eftertid med måden, han har været minister på, og har skabt et godt renommé i Danmark, mener hun.

Mimi Jakobsen: Han var fræk som en slagterhund

Mimi Jakobsen, tidligere formand for Centrum Demokraterne, fortæller, at Uffe Ellemann-Jensen ikke interesserede sig for politisk fnidder.

- Uffe var stor. Han var en stor personlighed og en stor politiker, og jeg satte pris på, at han var en meget stor europæer. Det der småfnidder og bagateller interesserede ikke Uffe, og det var meget befriende.

- Han var et følelsesmenneske og turde vise det. Han kunne blive stiktosset og vise stor glæde, så havde han masser af humor, og han kunne være fræk som en slagterhund.

Kristian Jensen - En kæmpe er faldet

Venstres tidligere næstformand Kristian Jensen mindes også Uffe Ellemann-Jensen.

- En kæmpe er faldet, skriver han og takker for gode råd og røverhistorier.

Søren Pind husker, da Ellemann viste ham internettet

Danmark har mistet en stor mand og en afgørende skikkelse i partiet Venstre, siger tidligere Venstre-minister Søren Pind til TV 2.

- Han lykkedes med at forklare, hvad Europa og verden betød for et lille land, som førhen havde tradition for at hygge sig i smug.

Uffe Ellemann bragte Venstre ind i byerne, siger Pind.

- Han tog en hensygnende bevægelse og moderniserede den. Han skabte en moderne fortælling, som både kunne binde land og by sammen. En liberal fortælling, der handlede om frihandel, frihed og udsyn.

Søren Pind mindes samtidig, hvordan Uffe Ellemann-Jensen introducerede internettet på Christiansborg.

- Jeg kan stadig huske, da han kom hjem med en bims, der sagde ”dong-dong” – vi stod der og kiggede og det var helt vildt, siger Søren Pind.

- Sådan var han. Han var meget optaget af teknologi og det nye og fremtiden.

Søren Pape mindes en af de "absolut største"

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, skriver, at hans tanker går til Uffe Ellemann-Jensens familie.

- Uffe Ellemann-Jensen var en af de absolut største, og han vil blive husket sådan. Resultatorienteriet, karismatisk, samarbejdende.

- Æret være Uffes minde, afslutter den konservative leder.

Alex Vanopslagh: - Den bedste statsminister, vi aldrig fik

Danmark har mistet den bedste statsminister, vi aldrig fik, skriver Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, der kalder Uffe Ellemann-Jensen et "fyrtårn i det borgerlige Danmark".

Vanopslagh henviser til folketingsvalget i 1998, hvor Uffe Ellemann-Jensen var ét mandat fra at overtage statsministerposten fra Poul Nyrup Rasmussen (S).

Pia Olsen Dyhr: Fyrede ham på hans 70-års fødselsdag

Formand for SF, Pia Olsen Dyhr, mindes Uffe Ellemann-Jensen som en, der altid havde en frisk replik. Selv da hun fyrede ham som eksportambassadør på hans 70-års fødselsdag, skriver hun.

- Han har altid været generøs og ordentlig overfor mig - jeg vil savne ham

Vestager mindes et "gigantisk menneske"

Næstformand i Europa Kommissionen og tidligere formand for De Radikale Venstre, Margrethe Vestager, skriver på Twitter, at han var et gigantisk menneske, en stor politiker og en stærk inspiration.

Brian Mikkelsen: Han var ansigtet på en epoke

Tidligere folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti og administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, skriver, at Uffe Ellemann-Jensen var ansigtet på en epoke.

Søren Brostrøm: - Sad lige bag Uffe og følte historiens vingesus

Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, deler på Twitter en anekdote til, at han i 1990 mødte Uffe Ellemann-Jensen til det historiske OSCE-møde i København.

- Sad lige bag Uffe og følte historiens vingesus. Slutdokumentet blev en slags grundlov for det nye Europa. Æret være hans minde, skriver han.