Politik

Fogh: Ellemanns udenrigspolitik trækker spor til i dag

Uffe Ellemann-Jensen udvidede Venstre fra et landbrugsparti og førte Baltikum ind i Europa ifølge Anders Fogh.

Uffe Ellemann-Jensens tid som formand for Venstre og udenrigsminister for Danmark satte sit præg på både Venstre og Europa - og gør det stadig den dag i dag.

I hvert fald hvis man spørger tidligere Venstre-formand og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

- Jeg vil kalde Uffe en stor europæer. En stærk, dansk politisk leder. Og en kæmpe i Venstre, siger han søndag, efter at Uffe Ellemann-Jensen er sovet ind i en alder af 80 år.

En 1989'er

Anders Fogh Rasmussen fremhæver særligt Uffe Ellemann-Jensens rolle i europæisk storpolitik i årene omkring Sovjetunionens fald.

- Uffe Ellemann-Jensen var jo helt ind i sit inderste det, man kalder en 1989'er, siger Anders Fogh Rasmussen.

- Begivenhederne i 1989, da Berlin-muren blev revet ned og Sovjet-kommunismen begyndte at kollapse, prægede i den grad hans holdninger og hele hans verdensbillede.

- Som dansk udenrigsminister var han i høj grad med til at forme den europæiske politik, som trækker spor helt op til i dag. Og navnlig, at de tre baltiske lande blev medlemmer af EU og Nato, da jeg var blevet statsminister.

- Ser vi på det i dag, var det godt, at det skete dengang. For var det ikke sket, var de måske aldrig blevet medlemmer af hverken EU eller Nato.

Næstformand under Uffe

Anders Fogh Rasmussen var fra 1985 næstformand i Venstre under Uffe Ellemann-Jensen. Og da Uffe Ellemann-Jensen i 1998 trådte tilbage som formand, var det Anders Fogh Rasmussen, der tog over.

Her overtog Fogh ifølge sig selv et helt andet parti, end da Uffe Ellemann-Jensen blev formand. I sin tid som frontfigur havde Ellemann ifølge Fogh udvidet Venstres appel til vælgerne.

- Som formand for Venstre var Uffe spydspidsen i forvandlingen af Venstre fra et landbrugsparti til et byparti, siger Anders Fogh Rasmussen.

- Han satte nye standarder for politisk kommunikation. For han var skarp og fræk og vittig. Der er ingen tvivl om, at det skabte mange politiske modstandere, for han skilte vandene.