Politik

Regeringen angreb V for hård tone, men blandt Folkemødets deltagere får særlig S-kommentar kritik

Flere af de deltagere, som TV 2 har talt med under Folkemødet, kritiserer særligt regeringen for at kalde Jakob Ellemann-Jensen "Trumpistisk".

Den er blevet nævnt stort set hver gang, at en partileder har fået ordet under årets Folkemøde:

Tonen.

Ifølge en lang række politikere er den blevet alt for hård. Af den grund åbnede statsminister Mette Frederiksen (S) da også Folkemødet med en appel om, at der ville blive talt ordentligt til hinanden.

Appellen kom efter, at flere af hendes ministre har rettet skarp kritik af Jakob Ellemann-Jensen (V).

Han er "Trumpistisk", har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard blandt andet sagt, mens ministerkollegaen Christian Rabjerg Madsen har kaldt Venstre-formanden "slagteren fra Nordsjælland".

Det hører ingen steder hjemme

Julie Holm, statskundskabsstuderende

Men lyttede kollegaerne så til Frederiksens appel? Holdt de den gode tone?

TV 2 har spurgt flere af deltagerne ved Folkemødet, og du kan møde nogle af dem herunder.

Personligt skyts og øgenavne

Dommen over S-ministrenes udtalelser er klar blandt de tre statskundskabsstuderende, som særligt har studset over Peter Hummelgaards Trump-kommentar.

- Det hører ingen steder hjemme, siger 21-årige Julie Holm.

Selvom hun langt fra har set alle partiledertaler og debatter, oplever hun generelt, at tonen på Folkemødet er en anden en den, der de seneste uger er blevet portrætteret i medierne.

22-årige Nicoline Huusfelt stemmer i. Hun har generelt oplevet en god tone ved de arrangementer, hun har set. Men hun var til gengæld på ingen måde begejstret for de personangreb, hun oplevede op til folkeafstemningen 1. juni, siger hun.

- Tonen var alt for hård. Jeg bryder mig ikke om, når de bruger personlige skyts og kalder hinanden ting, siger hun.

Blandt de bedste i verden

Hos pensionisterne Lis Svendsen, Klaus Møller og Henrik Mogensen er opfattelsen af de danske politikere en anden.

De har overværet flere af partiledertalerne, fortæller de. Og tonen har langt henad vejen været rigtig god.

- Jeg tror egentlig, at de danske politikere er blandt de bedste i verden til at tale ordentligt til hinanden, siger Klaus Møller.

- Ja, de holder en god tone - med lidt lune. Og det hører sig også til. siger Lis Svendsen.

Henrik Mogensen stemmer i. Men de rosende ord må heller ikke gå hen og blive en hvilepude, mener han. For når man kan få sig selv til at kalde folk "Trumpistiske", er der stadig "plads til forbedring".

Hagler unge demonstranter ned

Men tonen i dansk politik handler ikke alene om, hvordan politikerne taler til hinanden, minder Ida Højrup Petersen om.

Hun er selv aktiv i klimabevægelsen og er skuffet over den måde, politikerne har behandlet de unge, der har demonstreret under Folkemødet.

Blandt andet blev en partilederdebat på DR's scene afbrudt af aktivistbevægelsen Extinction Rebellion, og en klimaaktivist blev slæbt væk af politiet, da statsminister Mette Frederiksen (S) holdt sin tale.

Særligt protesten under DR-debatten har fået flere toppolitikere til at kritisere den unge protestgruppe. Blandt andre Pia Kjærsgaard, som har kaldt dem bøller, klimatosser og uopdragne møgunger.

- De lasher ud efter nogle, der bare prøver at få dem til at lytte. Det er udemokratisk, siger Ida Højrup Petersen.

Personligt har hun fravalgt flere af Folkemødets debatter, fordi erfaringen siger hende, at de ikke gør hende klogere. Blandt andet fordi at politikerne "altid river hovederne af hinanden".

Folkemødet slutter søndag formiddag.