Politik

Thulesen Dahl stiller ikke op for DF ved næste valg

Thulesen Dahl nævner selv muligheden for at træde ind i et nyt parti med Inger Støjberg.

Efter 26 år som medlem af Dansk Folkeparti stiller Kristian Thulesen Dahl (DF) ikke op for partiet ved det kommende folketingsvalg.

Det siger han i et interview med Radio4.

- Dem, der har et stort problem med mig i partiet, har ikke bare fået mig til at gå af som formand, nu opnår de også, at jeg ikke genopstiller til næste folketingsvalg. Så hvad mere ønsker de? lyder det fra den tidligere formand.

Beslutningen kommer efter en lang række interne stridigheder i partiet.

Konkret siger Kristian Thulesen Dahl, at det sker, efter at partiet offentligt talte om, at man så frem til, at han fremadrettet kunne have flere ordførerskaber end den nuværende post som forsvarsordfører. Den dialog skulle være holdt internt, siger Thulesen Dahl.

Kristian Thulesen Dahl fortæller, at han fortsætter i partiet frem mod det kommende valg, fordi "at melde sig ud er ikke bare noget, man lige gør", og han vil have tid til at sige farvel.

Han har ifølge Radio4 ikke lagt sig fast på, om han genopstiller for et andet parti, men han udelukker ikke muligheden.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Kristian Thulesen Dahl og partiets nuværende formand, Morten Messerschmidt.

Ikke en overraskelse, siger politisk redaktør

Der har længe været åbne stridigheder mellem Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl, og derfor kommer udmeldingen ikke som en stor overraskelse for Casper Dall, der er politisk redaktør hos Avisen Danmark.

- Det har længe set ud som, at de har forsøgt at presse Thulesen Dahl ud, mens han omvendt har forsøgt at skabe en form for martyrium, hvor de andre ikke har kunnet rumme ham, siger han til TV 2.

Selvom Kristian Thulesen Dahl fortsætter i partiet frem mod valget, så ser Casper Dall det som et tydeligt første skridt mod, at han melder sig ud af partiet. Og der er både positive og negative perspektiver i det for Dansk Folkeparti.

- Det betyder altid noget, når der er en mangeårig formand og en af partiets stiftere, som ikke kan se sig selv i partiet. Omvendt kan man sige, at det, som Morten Messerschmidt har higet efter, er at få ro på, og han kan ikke for ro på, før Thulesen Dahl er væk. Der har været for meget uro med ham til, at det kunne lykkes at skabe den nødvendige ro, siger Casper Dall.

Muligheder for partidannelse med Inger Støjberg.

Og dermed er rygtebørsen åbnet for, hvad fremtiden bringer for Kristian Thulesen Dahl.

Han kommer over for Radio4 selv ind på mulighederne for at træde ind i et nyt parti med den tidligere Venstre-profil Inger Støjberg, dog uden at lægge sig fast på, at de to kommer til at starte et nyt parti op.

Men det træk er ifølge Casper Dall oplagt.

- Han er en gave til et Inger Støjberg-parti. Han kan alt det, hun ikke kan. Han er helt nede i detaljerne i den økonomiske politik, mens hun er mere stærk på det værdipolitiske. Hun er galionsfiguren, mens han er den, der får maskineriet til at fungere, siger han.

Der har længe været spekulationer om Kristian Thulesen Dahl og Inger Støjbergs mulige politiske samarbejde. De to førte også valgkamp sammen i forbindelse med folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.